Sídliště u muzea – názor památkářů

Podnikatelské kruhy kolem společnosti Syner (ta je realizátorem stavby) staví v sousedství možná nejcennější historické lokality ve městě – tedy muzea a lázní – poměrně rozsáhlé sídliště, které navždy změní tvář, charakter i tempo této oblíbené a vyhledávané lokality. Spoustě lidem tento developerský zásah do srdce Liberce dělá vrásky na čele. Jsou mezi nimi i liberečtí památkáři. Podívejte se na rozhovor s Alenou Říčánkovou z Národního památkového ústavu v Liberci.

Rezidence Park Masarykova. Viladomy Dreams. To jsou názvy pro novou zástavbu, která vyrůstá v přímém sousedství libereckého muzea, Galerie Lázně i oblíbené promenády k ZOO, Masarykovy třídy. Přitom se jedná o sídliště, kde má vzniknout 160 bytů, bydlet stovky lidí a parkovat další desítky a stovky aut. Lokalitu to zákonitě poznamená a je možné, že se z dosavadní chlouby města pod Ještědem, Lidových sadů, navždy vytratí zdejší nenapodobitelný genius loci. To vše kvůli zisku developerů a stavební firmy.

Celkově má v několika etapách zaplnit stinné údolí Jizerského potoka mezi historickými vilami 161 bytů, garáže a další příslušenství. První etapa má být hotová v roce 2018 a má nabídnou dva bytové domy a 43 bytů. Přitom se jedná o zástavbu, která byla urbanisticky hotová a dokončená na přelomu 19. a 20. století, kdy zde vznikl velkolepý projekt zahradního města, k radosti jeho obyvatel i návštěvníků.

Nadšeni z projektu nejsou ani pracovníci libereckého Národního památkového ústavu. Pusťte si rozhovor s Alenou Říčánkovou, která má zdejší území na starosti:

Developerem výstavby je společnost Develop Industry, která je spojená se zdejší kontroverzní společností Syner,známou svým napojením na zdejší politiky. Syner bude realizátorem stavby. Společnost Develop Industry byla v minulosti spojená se zkrachovalou Investorsko inženýrskou. I dnes jsou ve společnosti jména pojená na Syner či zdejší Občanskou demokratickou stranu.

Projekt získal zelenou zhruba před deseti lety, kdy na liberecké radnici pevně vládla zdejší ODS. Na několik let, po opadnutí stavebního boomu, se odmlčel a mnozí si oddechli. Předčasně. Nyní se vrací v plné síle s ještě větším počtem bytů a tedy například i aut, než bylo původně plánováno.

Subscribe
Upozornit na
130 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody