Policie vyšetřuje zakázku v Lánech, na které se podílel liberecký Syner

Známá liberecká stavební společnost Syner a zakázky s ní spojené se opět dostaly do hledáčku policie. Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zasahovali souvislosti se zadáváním veřejných zakázek Lesní správy Lány, což je příspěvková organizace kanceláře prezidenta ČR. Jedna ze zakázek se týkala Syneru.

Policie zasahovala v sídle Lesní správy Lány ve středu brzo ráno. Zatkla tři lidi, mezi nimi i ředitele organizace Miloše Baláka. Zatčení jsou podezřelí ze sjednání výhody při zadání veřejné zakázky, při veřejné soutěži a veřejné dražbě, a z dalších trestných činů, které se týkají tendrů organizace.

Tendr, kvůli kterému policisté v Lánech zasahovali, by se měl týkat obnovy břehů v okolí Lán a zalesnění svahů. Obě zakázky by státní kasu vyšly zhruba na 270 milionů korun. U první zakázky se díky dodatkům zakázka vyšplhala o třetinu výše, z původních šedesáti na zhruba osmdesát milionů korun.

Zakázku získaly firmy Syner a kladenská Energie stavební a Báňská. V sídle kladenské firmy zasahovala policie, zda tomu je tak i v případě libereckého Syneru, není jisté. Mluvčí Hradu se k akci policie odmítl vyjádřit.

Lesní správa Lány se podle svého webu stará o téměř 5800 hektarů pozemků, které patří České republice. Drtivou většinu tvoří lesy, součástí je také známá Lánská obora. Téměř celá obhospodařovaná plocha se nachází v Chráněné krajinné oblasti Křivoklátsko.

Liberecká společnost Syner působí na trhu již od roku 1991 a více než stavbami se proslavila svým napojením na politickou scénu či kontroverzními zakázkami. V dobách vlád ODS v Liberci byla rozhodujícím příjemcem dotací a svůj vliv si ponechává i dnes, byť se politická garnitura obměnila. Stojí za řadou kritizovaných zakázek jako například stavba liberecké arény, která tvoří podstatnou součást městského dluhu. V současnosti se například chystá naddimenzovaným sídlištěm zastavit unikátní území Lidových sadů.

s využitím zdrojů red

 

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody