Syner postaví u Masarykovy ulice nové sídliště, mnozí jsou proti

V těsné blízkosti nejznámějšího libereckého historického bulváru, Masarykovy ulice, má vyrůst soubor až osmipatrových obytných domů, který navždycky změní tuto oblíbenou a urbanisticky cennou lokalitu. Projekt sebou nese mnoho otazníků, památkářům a místním lidem se nelíbí.

Rezidence Park Masarykova. Tak zní honosný název pro 6 bytových domů, které mají vyrůst vedle Severočeského muzea a Lázní Františka Josefa I. v Liberci, podél jednoho z nejkrásnějších českých bulvárů, Masarykovy ulice. Jedná se o velice mohutné a vysoké domy, které budou mít šest až osm pater.

Celkově má v několika etapách zaplnit stinné údolí Jizerského potoka mezi historickými vilami 126 bytů, garáže a další příslušenství. První etapa má být hotová v roce 2018 a má nabídnou dva bytové domy a 43 bytů. A počet bytů ještě nemusí být konečný.

Developerem výstavby je společnost Develop Industry, která je spojená se zdejší kontroverzní společností Syner,známou svým napojením na zdejší politiky. Syner bude realizátorem stavby. Společnost Develop Industry byla v minulosti spojená se zkrachovalou Investorsko inženýrskou. I dnes jsou ve společnosti jména pojená na Syner či zdejší Občanskou demokratickou stranu.

Zelená za Kittnera

Projekt na kontroverzní zástavbu bydlením sídlištního typu ve vilové čtvrti je staršího data. Všechna povolení dostala za vlád liberecké ODS, se kterou byly a jsou společnosti jako Syner, Investorsko inženýrská nebo Develop Indrustry spojeny pupeční šňůrou.

Tehdy, okolo roku 2008, se projekt jmenoval ale Viladomy DREAMS, byť se jedná o úplně jiný typ bydlení, který ze zákona nesplňuje pojen viladům. Proti plánované výstavbě „viladomů“, které navždy změní urbanisticky hodnotné zahradní město Lidové sady vznikla tehdy vlna nevole, kterou organizovalo občanské sdružení Staré město Liberec.

Liberecké zastupitelstvo, kterému tehdy dominovala ODS, dokonce posvětilo změnu usnesení, se kterým firma Developer Industry přišla. Původní projekt totiž počítal s pěti domy a 87 byty. Tehdy sebejistý investor ale přišel na radnici s důrazným rozšířením projektu na 6 domů a 126 bytů. Někteří v místě bydlící občané se bojí ještě většího čísla. To sice sníží kvalitu plánovaného bydlení, ale zajistí případné vyšší zisky.

Byť bylo toto navýšení v rozporu s obecně závaznou vyhláškou, zastupitelstvo pod primátorem Jiřím Kittnerem s ním nemělo problém. Opozici tehdy hlasy nestačily.

Projekt usnul s opadnutím stavebního boomu okolo roku 2008, nyní se však vrací v plné síle a současné vedení města má jen málo pák, jak jej ovlivnit. Na vině jsou všechna povolení a ústupky developerovi z doby vlád Jiřího Kittnera.

 
Vizualizace převzata z www.parkmasarykova.cz

Památkářům se projekt nelíbí

O tom, že sídliště změní tvář nejcennější liberecké lokality, která je obdivována nejen místními, ale i návštěvníky města, není sporu. Ač se investor zaklíná, že domy nebudou z Masarykovy třídy vidět, druhým dechcem nabízí nejluxusnější byty na domech s výhledem na Ještěd. Také výška kolem třiceti metrů, které mají některé domy dosahovat, jasně vypovídá o tom, nakolik se změní celá jedna čtvrť a její uznávané panorama.

Na původní projekt vydaly památkáři kladné stanovisko (dva z plánovaných domů zasahují do nejcennější památkové zóny města). Po zveřejnění projektu, ale dávají najevo své rozčarování.

Osobně považuji umístění této výstavby do daného území za zcela nevhodné. Oblast byla historicky řešena jako území s vilovou zástavbou, a to jak podél ulice Masarykova, tak podél ulice Vítězná. Nová výstavba v daném území naruší historický ráz a urbanistický koncept území,“ uvedl pro náš web ředitel Národního památkového ústavu v Liberci Miloš Krčmář.

Také výška budov dělá památkářům a odborníkům starosti. „Výšková hladina nových objektů je výrazně nadimenzovaná, navíc zde vzniká druhá řada obytných objektů za historickými zahradami v území, které nebylo řešeno jako ucelená bloková výstavba vil jako například území vymezené na druhé straně Masarykovy ulice.“, dodal ředitel Krčmář.

Problém s auty

Nejen poničení historicky cenné lokality může být problém. Málokdo, včetně médií, která o stavbě informovala, si vzpomněl na problém, který zcela jistě nastane. A to je problém dopravní.

Pokud v lokalitě vznikem cca 126 bytů, lze předpokládat (vzhledem k ceně bytů, které si budou kupovat movitější zákazníci) minimálně jedno auto na byt. Při čemž dnes je v rodinách standard auta dvě. Lze tedy zcela reálně počítat s dvě stovkami nových vozů v lokalitě.

Ty navíc budou zajíždět do celkem úzkého a stinného údolí, což může být problém zejména v hodinách dopravních špiček. Již dnes je například ráno před osmou nebo kolem čtvrté hodiny odpolední situace v oblasti dost nevyhovující a na křižovatce Masarykovy a Vítězné ulice, kde má být hlavní vjezd na sídliště, se tvoří zácpy. Další problémy může tvořit i další vjezd z Masarykovy ulice, která doposud byla klidnou pěší zónou a alejí.

Obavy mají zejména místní občané. „V lokalitě bydlím celý život a dnes tu vychovávám dítě. Již dneska se tu nedá zaparkovat, protože všichni, kdo jedou do města, zde nechávají auta. To, že se sem nastěhuje 500 dalších lidí a k tomu odpovídající počet aut, mě tedy dost děsí,“ sdělila své obavy Pamela Hrabáková, sousedka zamýšleného projektu.

Auta s sebou přinesou nejen dopravní zácpy a kolapsy provozu, ale také výrazné znečištění ovzduší. To může být problém zejména právě v údolí Jizerského potoka. Může se tak stát, že zástavba luxusně tvářících se bytů povede naopak k poklesu životní úrovně v místě i snížení atraktivnosti místa. I z toho nemají radost v místě bydlící lidé.

„Ta výstavba s sebou přinese více hluku, prašnosti a provozu na Masarykově i Vítězné třídě. Odnese to celá historicky cenná lokalita. Lidem, kteří zde roky bydlí, se tak zákonitě sníží ceny jejich bytů a nemovitostí a to se mi tedy nelíbí,“ dodala Pamela Hrabáková.

Vizualizace převzata z www.parkmasarykova.cz

Vedení města má svázané ruce

Z projektu nového sídliště u Masarykovy třídy nemají radost ani někteří současní radní. Podle nich jde rovněž o silně naddimenzovaný projekt, který zničí historický genius loci čtvrti a pro cizí zisk přivede do místa spoustu problémů. Nicméně kvůli rozhodnutí svých předchůdců se situací nemůžou moc dělat.

Já považuji projekt za silně naddimenzovaný. Výška domů na hranici památkové zóny u dvou domů je už nyní na hraně. U dalších za nimi je vidět, že developer kvůli ziskům vyhnal výšku objektů kam to šlo,“ sdělila svůj názor náměstkyně primátora Karolína Hrbková ze Změny pro Liberec.

„Bohužel kvůli rozhodnutím našich předchůdců nemůžeme ve věci moc dělat. Ten projekt je problematický, znehodnocuje výjimečnou libereckou čtvrť a zadělává na řadu problémů, například v dopravě.“, dodala náměstkyně Hrbková.

 

Subscribe
Upozornit na
94 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody