Šéfem technických služeb Liberce se měl stát problematický úředník z KDU – ČSL

Pražský lidovec Viktor Kubát, o jehož pilné dotační činnosti a střetu zájmů informoval investigativní server Hlídací pes, se měl v minulosti stát i šéfem libereckých technických služeb. Na pozici jej prosazoval  primátor Tibor Batthyány.

 

Před několika dny jako první informoval nezávislý investigativní server Hlídací pes o střetu zájmů u ministerského úředníka a členem organizace KDU ČSL na Praze 13 (a zároveň bývalým místopředsedou pražské organizace) Viktora Kubáta. Ten působil na ministerstvu školství a byl členem koordinační skupiny pro čerpání dotací. Ta zjistila, že je zbývá poměrně velký balík peněz na granty podporující rovnost žen a mužů.

Byť lidovci proti genderové politice oficiálně často velmi ostře vystupují , Kubát nelenil a založil spolu se svým stranickým bratrem, bývalým libereckým náměstkem Kamilem Janem Svobodou „Vzdělávací a inovační institut“, který podal 16 identických projektů na podporu rovnosti žen a mužů, které se měly navíc odehrát v obcích, kde jsou na radnicích zastoupeni další jejich straničtí bratří a dokonce i sestry.

Bratrská láska až za Ještěd

Jak se ale zdá, stranické bratrství mezi Kubátem a Svobodou, má možná ještě silnější kořeny. Pražský politik se měl stát ředitelem Technických služeb města Liberce (TSML), na tuto pozici jej „tlačil“ zdejší primátor Tibor Batthyány (ex-ANO). O této skutečnosti poměrně otevřeně jako první promluvil na sociálních sítích jeho koaliční partner a předseda představenstva TSML Jaromír Baxa.

Lidovec Kamil Jan Svoboda při příležitosti oslav 17. listopadu

„Pan Kubát se zúčastnil výběrového řízení, přihlásil se významně po termínu. Vzhledem k letnímu období by se to snad ještě dalo pochopit. Ale kvalita přihlášky podle mého názoru nebyla taková, aby postoupil do druhého kola. O jeho účast ale stál především pan primátor Batthyány. Nakonec jsme se domluvili, že do druhého kola vezmeme ty, o jejichž účast někdo z členů komise stál. Samotný průběh výběrové komise nechci komentovat, omezím se jen na to, že mě po vystoupení pana Kubáta velmi překvapilo, že jej pan primátor označil za jednoho z nejzajímavějších kandidátů,“ uvedl pro náš server Jaromír Baxa.

Primátor „tlačenku“ nepopírá

Liberecký primátor Tibor Batthyány „tlačenku“ pro Kubáta nepopírá. „Aby bylo jasno, měl jsem dva kandidáty, kteří mě zaujali. Byl jím pan Kubát a pan Šimoník. Na oba dva jsem měl dobré reference, i když mi v začátcích u pana Šimoníka vadilo jeho bývalé působení v MVV (společnost vlastnící libereckou teplárnu – pozn. red.). Důvod je zřejmý, máme s touto společností dlouhodobý spor.

Na pana Kubáta jsem měl referenci z Ministerstva školství a tělovýchovy.V první chvíli jsem preferoval „mladší krev“, dynamičtější osobu, nicméně poté jsem musel uznat, že skutečné kvality pana Šimoníka jsou úplně jinde.

 Ze strany koaličního partnera byl zase preferován pan Kratochvíl, který byl doporučen panu náměstkovi panem Perglerem (poradce statutárního náměstka Jana Korytáře ze Změny pro Liberec), který se za tím účelem se mnou taky sešel. Jakožto personalistu jsem ho však na toto místo úplně neviděl. Jeho současné angažmá v Komunitních pracích Liberec  se mi proto jeví jako rozumnější, „ uvedl Tibor Batthyány.

Jakub Pergler, kterého naše redakce oslovila, ale slova primátora Batthyányho popřel. Podle jeho slov s Batthyánym mluvil až několik týdnů po výběrovém řízení, kdy už bylo rozhodnuto a pouze s ním diskutoval situaci ex post.

Jak potvrdil primátor Batthyány, problematický úředník Viktor Kubát byl doporučen ze stejného ministerstva, kde působí i bývalý liberecký náměstek Kamil Jan Svoboda. Ten pracuje na sekretariátu Odboru dalšího vzdělávání a péče o pedagogické pracovníky. V minulosti působil jako náměstek primátorky v Liberci či jako spolupracovník Jiřího Čunka. Svoboda je zároveň členem Okresního výboru KDU ČSL v Liberci a dlouholetým předním stranickým představitelem strany v regionu.

Tibor Batthyány je libereckým primátorem od roku 2014. Byl zvolen za ANO. Nicméně styl, jakým vedl zdejší organizaci i jeho působení na politické scéně vedlo k tomu, že byl, spolu s dalšími svými  stranickými druhy, vyloučen ze strany, když vedení ANO před Vánoci 2016 rozpustilo celou libereckou buňku.

Kauzou kolem přičinlivého lidoveckého funkcionáře a úředníka Viktora Kubáta se již začalo zabývat ministerstvo školství. Zkoumá nyní, zda nebyl porušen zákon.

Jaroslav Tauchman

 

 

Subscribe
Upozornit na
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody