Podnikateli napojenému na politiky vadil kvůli výstavbě velký strom, někdo ho otrávil

Již v dubnu jsme informovali o tom,že liberecký podnikatel David Polan spojený s libereckými politiky se za pomoci některých z nich chystaá vystavět bytový dům přímo v sousedství bývalé Oblastní národní galerie u libereckého zámku. Příběh má dnes další dějství. Investorovi překážel mohutný červený buk sousedící s galerií, ale povolení k jeho odstranění nedostal. Vzápětí byl strom navrtán a otráven.

Mohutný červený buk byl podle vyjádření odborníků rozhodně starší než sto let a zcela jistě  pamatoval tedy dobu, kdy vedle libereckého zámku sídlili Liebiegové. Dnes musí být poražen. Důvodem je skutečnost, že ho někdo navrtal a otrávil. Překážel plánované výstavbě luxusních bytů v těsné blízkosti libereckého zámku a bývalé Oblastní galerie Liberec. Architektem má být Jiří Plašil, který v současnosti pro město zpracovává územní plán.

Svědčí o tom i zpráva dendroložky: „Buk lesní červenolistý byl záměrně navrtaný po celé délce obvodu v místech kořenových náběhů. Do otvorů někdo vpravoval chemickou látku. Poškození kořenů se pak v koruně projevilo odlistěním (defoliací) a postupným odumíráním letorostů, dále následuje odumírání kosterních větví. Stále se snižuje provozní bezpečnost stromu na stanovišti,“ uvedla ve svém odborném posudku a vyjádření pro Liberecký deník dendroložka a soudní znalkyně Monika Šilarová. 

Vzrostlý letitý buk někdo navrtal a otrávil

 

Zabíjení stromů kvůli byznysu?

Buk překážel kontroverzní výstavbě bytového domu, kterou bude v bezprostřední blízkosti bývalé galerie realizovat podnikatel David Polan. Ten si již v minulosti podal žádost na pokácení, ale magistrát mu úmysl pokácet zdravý strom, který byl desítky let dominantou celého okolí, zakázal. Následně někdo strom usmrtil výše popsaným způsobem. Strom se bude muset pokácet. Podle dendroložky Šilarové je strom umrtvený a následně by ohrožoval okolí. Stavbě tedy již překážet nebude.

Nejde přitom o první případ, kdy byl na pozemcích Davida Polana takovým způsobem otráven překážející vzrostlý strom, který překážel jeho podnikatelským záměrům. Stejným způsobem někdo otrávil podobně vzrostlé a ušlechtilé stromy u bývalého Zdravotního ústavu v Riegrově ulici v Lidových sadech, kde David Polan s manželkou provozovali za velmi kritizovaných podmínek ubytovnu pro sociálně slabé a posléze se i zde rozhodli stavět. Kvůli případu v Riegrově ulici bylo podáno i trestní oznámení.

Situace kolem otravy buku u libereckého zámku se nelíbí náměstkyni primátora pro životní prostředí Karolíně Hrbkové ze změny pro Liberec. „O celé záležitosti vím a budu se o jejím vývoji chtít informovat v budoucnu. Nyní je na řadě, aby celou věc vyřešili například orgány České inspekce životního prostředí a zabývat by se tím bude i odbor životního prostředí na magistrátě,“  uvedla Hrbková.

 

Podnikatel se styky do politiky

Výstavbu bytového domu, který si z veřejného parku udělá de facto vlastní zahradu, nechtěli původně povolit ani památkáři z Národního památkového ústavu. Poté za výstavbu začal lobbovat bývalý liberecký náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc ze Starostů pro Liberecký kraj. Svoje  angažmá Šolc tehdy zdůvodňoval slovy: „Já osobně tento projekt považuji za velmi zdařilý, umisťuje bydlení do centra města (to přeci vždy všichni chtějí) a nabízí smysluplné využití neútulné lokality. Doprovodil jsem investora na předběžné jednání s památkáři, to není žádný lobbing…“

Pracovníci Národního památkového ústavu (NPÚ) s projektem nejprve nesouhlasili. Svou roli hrála skutečnost, že se jedná o jedno z historicky nejvýznamnějších míst – vedle redernovského zámku a Liebiegovy vily s parkovou zahradou je v přímém sousedství navrhovaného bytového komplexu i řada klasicistních měšťanských domů dokumentujících vzestup textilní epochy města a zrod zdejší buržoazie.

Nicméně v průběhu událostí a po návštěvě Jiřího Šolce se ve věci začal angažovat ředitel libereckého NPÚ Miloš Krčmář a  památkový ústav svoje stanovisko změnil a jeho oficiální postoj je nyní projekt povolit, byť s některými úpravami jako je snížení hmoty objektu. Pracovníkům NPÚ pak bylo nařízeno přísné embargo ohledně informování médií o tomto projektu. Samotný Miloš Krčmář se  k záležitosti vyjádřil takto: „„Názor NPÚ je jediný, a to ten, který je závěrem Památkové rady, což je nejvýše postavený poradní orgán územního odborného pracoviště v Liberci. Památková rada formulovala podmínky za jakých je možné pokračovat v jednáních o podobě případné stavby.“ Miloš Krčmář je zároveň členem liberecké KDU-ČSL a kandiduje za Novou budoucnost pro Liberecký kraj. 

Nejsou to ale jediné politické vazby Davida Polana. Za jeho obchod s bídou v Riegrově ulici loboval v minulosti na libereckém zastupitelstvu čelní představitel liberecké TOP 09, Robert Korselt.

 

A jak má vypadat plánovaná výstavba?

 

 

Subscribe
Upozornit na
151 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody