Soud města s jeho náměstkem se odkládá

Minulý týden v úterý mělo proběhnout první stání v soudním sporu mezi Statutárním městem Libercem a jeho současným statutárním náměstkem primátora Janem Korytářem (Změna pro Liberec). Soud byla ale odročen. Město svého současného náměstka žaluje za jeho spor s firmou Syner o přestavbu Soukenného náměstí za 18 milionů korun. Jan Korytář tehdy odmítal jako primátor podepsat smlouvu, jeho nástupci ale ustoupili a Syner mohl stavět. Navíc Korytáře zažalovali o 130 tisíc korun pokuty.

Podle rozhodnutí soudu nedodalo město Liberec všechny potřebné podklady k tomu, aby stání u Okresního soudu v Liberci mohlo proběhnout. Líčení se tedy odkládá. Město Liberec zastupovala najatá externí právnická firma. Rozhodnutí v celkem zajímavém i bizarním sporu mezi Libercem na jedné straně a jeho současným náměstkem na straně druhé tedy zatím nepadlo.

Celá záležitost se začala psát již před šesti lety. Zakázku na poslední chvíli zadalo před volbami 2010 vedení města v čele s Jiřím Kittnerem (ODS). Během výběrového řízení bylo z důvodu nesplnění kvalifikačních požadavků zadavatele vyloučeno celkem pět firem, vítězem se stal liberecká společnost Syner, která proslula svými styky na čelné liberecké politiky. Původně měla rekonstrukce stát 17 milionů korun, ač po letech vládnutí ODS zůstaly městu obrovské dluhy a prázdná kasa.

Po volbách v roce 2010 zakázku zrušila rada města (Změna pro Liberec, ČSSD, Starostové pro Liberecký kraj, USZ) na popud tehdejšího primátora Jana Korytáře. Zda budou žalováni i ostatní členové tehdejší rady města není jisté, ale je to nepravděpodobné, protože žalobci z řad Korytářových nástupců by tak museli podávat žalobu sami na sebe, protože s ním byli (zástupci ČSSD a Starostů pro Liberecký kraj) v jedné koalici do jarního převratu v roce 2011, kdy utvořili tichou koalici s ODS.

Jan Korytář a další, kdo nechtěli zakázku pro Syner podepsat tehdy argumentovali katastrofálním stavem městské kasy i absencí skutečného plánu na revitalizaci všech libereckých náměstí. Nicméně firma Syner se odvolala u ÚOHS a ten městu za zrušení zakázky uštědřil pokutu 130 tisíc korun. K vymáhání této částky pak vyzvalo vedení města pod Martinou Rosenbergovou i občanské sdružení Oživení.

Tehdejší primátor a současný náměstek Jan Korytář na svém stanovisku trvá, když dnes uvádí:„Žaloba města na náhradu škody mi přijde absurdní. Město totiž na tuto stavební zakázku skutečně peníze nemělo a muselo si na ni vzít dodavatelský úvěr, navíc se i díky tomu nenašly peníze na kofinancování projektu rekonstrukce zázemí divadla FXŠaldy, kde tyto peníze chyběly a město tak nevyužilo dotaci zhruba ve výši 100 mil. Kč, když naopak tento projekt vůbec nerealizovalo. Skutečná škoda nevznikla mým postupem, ale bylo tomu právě naopak.“

Po odvolání Korytáře a Změny pro Liberec z rady města v roce 2011 se nové vedení rozhodlo na rozhodnutí ÚOHS přistoupit, neodvolávat se a firmě zakázku zadat. Nicméně kvůli nedostatku financí ji bude splácet déle a Syner si bude účtovat penále. Zakázka vyšla na zhruba 18 milionů (vč. DPH), ač bylo avizováno, že její cena bude nižší.

Soukenné náměstí bylo kolaudováno v prosinci 2012, ale způsob provedení si nezískal srdce ani liberecké veřejnosti, ani odborníků, například z řad památkářů. pro stavbu se vžilo nelichotivé označení jako „Lavičkové náměstí“, „Náměstí plovoucí dlažby“ nebo „Náměstí Syneru“. Navíc už za několik málo týdnů byla vidět obrovská poškození a následky nekvalitního provedení díla. Situace se zhoršuje každým dnem a na náměstí kvůli tomu došlo i ke zranění.

Společnost Syner se také dlouhou dobu zdráhala vady na náměstí opravit. Na reklamaci ze strany města se snažila odpovídat, že za nekvalitní provedení a zdvíhání se dlažby může úklid sněhu a podobně. Teprve v roce 2015 Syner uznal svá profesionální provinění a náměstí, zejména jeho dlažbu, opravil. Stalo se tak paradoxně v době, kdy ve vedení města byl opět Jan Korytář, byť ne jako primátor jako v roce 2011, ale jako jeho náměstek pro ekonomiku a rozvoj.

Jaroslav Tauchman

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Radnice vydalo Manuál veřejného prostranství pro město Liberec – modrozelená infrastruktura. Má se jednat o vademecum, podle kterého se má nakládat s veřejným prostorem.
Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár
Překvapení se nekoná. Podle rozhodnutí komise pro výběr zhotovitele nového plaveckého bazénu na Tržním náměstí a následně i Rady města, by měl bazén stavět
Vedení libereckého bazénu, ve kterém figuruje politik a radní města z TOP 09/Starostů pro Liberecký kraj, zadalo na poslední chvíli zakázku na úpravy vody