nášLiberec

Search

Více jak 12 let slibovaná náplavka se má začít stavět ještě před volbami

Vedení kraje pokračuje v sérii předvolebních slibů, některých se již značně letitých. Po opravách Ještědu, které byly předvolebním tématem v roce 2016 a ještě starším slibům o hodinové jízdě vlakem do Prahy, je na řadě náplavka v dolním centru. Jen bude třikrát dražší.

Jak upozornil Náš Liberec, úprava koryta Nisy v dolním centru města se v různých obměnách slibuje občanům již od roku 2010. Současné vedení Libereckého kraje plánuje přeci jen začít s jeho výstavbou. Před letošními krajskými volbami.

Náplavka se měla stavět začít stavět již letos na jaře. Kvůli námitce jedné z nevybraných stavebních firem u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), která se účastnila výběrového řízení, se začátek stavby zpozdil. Krajští radní na svém včerejším jednání vybírali firmu znova – vítězem je tatáž firma, která v Libereckém kraji získává řadu zakázek – CL-EVANS, a to za nabídkovou cenu 130.315.554,24 korun včetně DPH.

„Liberecký kraj vybral již začátkem tohoto roku ze šesti uchazečů jednu dodavatelskou firmu – společnost CL-EVANS –, která měla náplavku a její okolí dokončit,“ uvedl náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Zbyněk Miklík z Pirátů.

„Vzhledem k námitce stavební firmy Gardenline, která byla účastníkem výběrového řízení, ale nevyhrála, jsme čekali na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže. To jsme po čtyřech měsících obdrželi. Podle rozhodnutí ÚOHS Liberecký kraj, zadavatel veřejné zakázky, nedodržel zásadu transparentnosti, když posoudil podmínky účasti v zadávacím řízení u vybraného dodavatele jako splněné. U jednoho z nabízených materiálů podle rozhodnutí ÚOHS nebyla splněna minimální požadovaná hodnota parametru. Přesně se jednalo o kluznost dodávané žuly,“ doplnil náměstek.

Hotovo by mělo být za necelý rok. Firma má na realizaci 330 dní od podpisu smlouvy, ke kterému má dojít během dvou týdnů.

Náplavka je, jak upozornil Náš Liberec, stálicí mezi politickými sliby. S nápadem na vybudování náplavky a zkultivování dolního libereckého centra kolem krajského úřadu jako první přišla v komunálních volbách v roce 2010 liberecká ODS. Její vizi posléze převzali i Starostové pro Liberecký kraj, kteří na kraji vládnou od roku 2012. Náplavka byla například tématem předvolebních debat v roce 2016.

Velkým tahákem Starostů pak byla ve obecních volbách 2018 i před čtyřmi lety, kdy se volilo současné krajské zastupitelstvo. Nadějně to s náplavkou vypadalo v roce 2019, kde liberecká Kancelář architektury města vybrala architektonický projekt studia re:architekti na základě soutěže, kterou Liberecký kraj vyhlásil již v roce 2017.

Projekt původně, v roce 2019, počítal s cenou 40 milionů korun. Dnes je to 130 milionů a kolik to bude nakonec, je ve hvězdách, protože v Liberci se veřejné zakázky výrazně prodražují. Příkladem může být i sousední parkovací dům, který se původně měl stavět za necelých 70 milionů korun, aby se jeho cena vyšplhala na bezmála 250 milionů korun.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec si od firmy SYNER Group pronajímá za miliony ročně několik pater jejího sídla S Tower v dolním centru města pro své úředníky. Bývalý náměstek
Radnice přichystala výstavu s názvem „Pozor, baron jede!“, která vzpomíná výročí 130 let jízdy Theodora Liebiega na trase Liberec – Porýní. O dalších, temných
Po více jak sedmi měsících od otevření kontroverzního parkovacího domu za čtvrt miliardy, který pro Liberecký kraj stavěla dceřiná firma společnosti Metrostav, se Liberečané
Roky slibovaná revitalizace okolí úřadu Libereckého kraje, zahrnující i náplavku, se zcela zásadním způsobem prodražuje. Ještě v roce 2019 se počítalo se zhruba 100