nášLiberec

Search

Zelené vítězství v bitvě o Ještěd. Návrh na rozšiřování sjezdovek neprošel nezávislým posouzením

Slovenský oligarcha a majitel společnosti Tatry Mountains Resorts (TMR) Igor Rattaj je evidentně nervózní. V PR laděném rozhovoru pro IDnes potvrdil, že nezávislé posouzení nových sjezdovek na Ještědu pro něj nedopadlo dobře. Zároveň neomaleně zaútočil na nezávislost městských a krajských úředníků.

Přišlo nám zamítavé stanovisko k rozšiřování areálu na Ještědu,” prozradil ve včerejším rozhovoru pro portál iDnes slovenský miliardář Igor Rattaj. Vlastník firmy TMR, která má areál na Ještědu v pronájmu, zároveň zaútočil na úředníky i politické vedení města, když sdělil: Na krajském úřadě v Liberci někteří lidé nechtějí žádné změny navzdory tomu, že se na Ještědu jezdí na jedné hlavní sjezdovce a dvou úzkých pruzích. Tomu se snad ani nedá říkat lyžařské středisko. Areál se musí rozšířit a kraj s městem musí konečně bouchnout do stolu a rozhodnout, co bude dál. Pokud změny nechtějí, tak to raději zabalíme a skončíme.”

O tom, kdo bude dělat nezávislý posudek Posuzování vlivů na životní prostředí SEA se přitom před několika měsíci na libereckém zastupitelstvu i ve veřejném prostoru vedla vzrušená debata. Rattaj původně prosazoval, s podporou části libereckých politiků, aby firmu vybrala jeho firma TMR, která má ještědský areál v pronájmu.

Nakonec ale zvítězily argumenty ekologických a libereckých organizací jako je Čmelák, Rodiče za klima či Jizersko-ještědský horský spolek a také opozičních zastupitelů za Zelené/Liberec otevřený lidem, aby byl vybrán skutečně nezávislý posuzovatel. A ten další rozšíření sjezdovek, které TMR navzdory svým původním slibům a závazkům s pomocí části libereckých zastupitelů prosazuje, odmítl.

Jak upozornil opakovaně Náš Liberec, TMR stále stupňuje tlak na Liberec, aby mu ustoupil v dalším kácení na Ještědu. Celkem je v plánu vykácet zhruba 53 hektarů lesa, což je více jak sedmkrát víc, než kolik padlo v posledních třech letech kvůli sjezdovce Nová Skalka.

Je jasné, že tohle Igor Rattaj nečekal. Původně počítal s tím, že posouzení SEA bude zpracovávat firma, kterou vybral a zaplatil sám. Výsledek posouzení by pak byl určitě jiný. Byl to ale především tlak zastupitelů za Zelené / Liberec otevřený lidem, aby město zadalo zpracování posudku SEA nezávislým odborníkům. A ti potvrdili, co říkáme celou dobu. Kácet lesy pro sjezdovky na Ještědu nyní, v době klimatické krize, je nesmysl a bezohlednost,říká zastupitelka za LOL/Zelené Anna Kšírová.

Zuzana Kocumová, zastupitelka za Liberec otevřený lidem, považuje nátlak na úředníky za nepřijatelný: “Pan Rattaj by si měl uvědomit, že všechny rozvojové projekty mají své náležitosti. A že jeho byznys není jediným zájmem města ani kraje. Zřejmě je zvyklý prosazovat své zájmy na úkor místních lidí, i přes rozpor s odbornými stanovisky. Jsme rádi, že vedení města zareagovalo na naši kritiku a nepřistoupilo na zpracovatele posudku SEA navrženého společností TMR. Mohl tak vzniknout nezávislý materiál.”

Firma TMR chce na Ještědu vybudovat mimo jiné dvě nové sjezdovky, nádrž na zasněžování a lanovku na hřebeni. Znamená to mimo jiné nejen zmíněné pokácení 53 hektarů lesa, ale podle ekologů a Zelených také významné porušení vodního režimu krajiny.

Liberečtí Zelení také upozorňují, že kvůli změně klimatu se navíc podmínky pro lyžování neustále zhoršují a provozování střediska je závislé na umělém zasněžování. To je velmi náročné jak z hlediska spotřeby energie, tak z hlediska spotřeby vody. 

Firma TMR opakovaně porušuje svůj slib, že bude snižovat spotřebu pitné vody na zasněžování,” upozorňuje Zuzana Kocumová. Pan Rattaj si stěžuje, že je ještědský skiareál malý, přitom pravidelně nechává zavřenou sjezdovku Pláně, která je ideální pro rodiny s malými dětmi.”

“Rattaj navíc neustále mění své výroky. V minulosti se nechal slyšet, že kvůli změně klimatu má lyžování budoucnost jen ve vysoko položených střediscích, mezi které Ještěd nepatří. Před rokem v pořadu Nedej se dokonce uvedl, že s budováním nových sjezdovek na Ještědu nepočítá. Zjevně své výroky mění podle toho, jak se mu to hodí,” doplňuje Anna Kšírová.

TMR získala areál na Ještědu do pronájmu v roce 2017. Tehdy byli proti pouze zástupci Změny pro Liberec a část Liberce otevřeného lidem a KSČM. Naopak pro bylo tehdejší ANO pod primátorem Tiborem Batthyánym, STAN/Starostové pro Liberecký kraj, ODS i ČSSD. Vzápětí ovšem TMR přišla s dalšími požadavky na masívní kácení než bylo původní dohodnuté kácení na sjezdovce Nová Skalka.

To vyvolává protesty již čtyři roky. Město Liberec v září 2020 iniciovalo schůzku všech aktérů sporu. Účastnili se jí členové vedení města, včetně primátora Jaroslava Zámečníka, zástupci spolků Rodiče za klima Liberec, Jizersko-ještědský horský spolek, Čmelák a majitel společnosti TMR Igor Rattaj. Na schůzi se tehdy podařilo dojednat lepší podmínky ohledně náhradní výsadby a především zásadní bod týkající se nerozšiřování areálu mimo jeho stávající rozlohu. Tato podmínka byla pro ekologické organizace klíčová.

V návaznosti na schůzku uzavřelo 23. 9. 2020 město a TMR memorandum „Ještě déle“, kde byla tato podmínka také zakotvena. Nicméně během loňského června se ukázalo, že TMR dokonce na svých stránkách vypustilo bod ř. 6, který jasně říká, že TMR nebude po vybudování Nové Skalky požadovat další kácení. Upozornili na to právě ekologové, kteří našli zastání v opozici.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali