nášLiberec

Search

Liebiegův palác získal Cenu Karla Hubáčka. Rekonstrukce ale stála o desítky milionů navíc

Vítězem 19. ročníku Ceny Karla Hubáčka je rekonstrukce Liebiegova paláce v Liberci za čtvrt miliardy korun. Nákladná rekonstrukce významné liberecké památky ale stála o desítky milionů korun více oproti původnímu plánu, provázely ji podivnosti kolem výběrového řízení, fakturace cen i výběru technického dozoru.

Vítězná a nákladná rekonstrukce někdejšího Liebiegova paláce právem přesvědčila porotu soutěže, že má získat hlavní cenu. Na díle zaujme nejen atraktivní a kvalitní provedení rekonstrukce, ale i účel, kterému má historický objekt v srdci Liberce sloužit – v areálu bude fungovat Centrum aktivního odpočinku a bude dál přístupný veřejnosti.

Jenomže celá akce má i svou stinnou stránku. Respektive hned několik. Tou první je razantní navyšování ceny.

Projekt se prodražil o desítky milionů

Původně se počítalo s částkou 155 milionů korun, ta se ale postupně zvedala. Ještě v květnu 2020 radnice očekávala cenu stavby ve výši zhruba 185 milionů korun včetně DPH. Jenže brzy bylo jasné, že stavba bude výrazně dražší. Cena, kterou nabídlo konsorcium Metrostavu a CL-EVANS, byla 203,5 milionů a jen tak tak se vešla do oznámené maximálně tolerované výše, která byla 205,5 milionů korun. Na konec se částka vyšplhala až na zhruba 260 milionů korun (v roce 2021 vedením města bylo oznámeno 262 milionů korun).

Stavba měla trvat 600 dní, ale nakonec se dodatkem protáhla na téměř 800 dní. Realizátorem stavby je Společnost pro Rekonstrukci Liebiegova paláce CL-EVANS, Metrostav. Veřejnou zakázku rekonstrukce Liebiegova paláce zadalo město Liberec a z velké části byla placena z fondů EU. 

Podivné výběrové řízení s desítkami připomínek a nakonec jedním uchazečem

Navyšování ceny díla ale není jedinou kontroverzí, která rekonstrukci Liebiegova paláce provázela. Pochybnosti vzbudilo i samotné výběrové řízení. To chtěla radnice původně uzavřít v únoru 2020 (s tím, že stavba má být hotova do Vánoc 2021), několikrát ho ale prodloužila, nakonec se jeho uzavření protáhlo až do letních dní.

Podle tehdy odpovědné náměstkyně Radky Loučkové Kotasové (ANO) dostalo město od firem k zadávacím podmínkám zakázky, na niž měla příslib evropské dotace, přes 150 připomínek či dotazů. Týkaly se například chybějících položek ve výkazu výměr v elektroinstalaci nebo nesouladu výkazu výměr s projektovou dokumentací.

Překvapivě a navzdory tomu nakonec přišla městu pouze jediná nabídka. A to od konsorcia firem Metrostav a někdejší dceřinky Syneru, CL-EVANS. Potvrdily se tak zvěsti ze zákulisí, kdo že zakázku nakonec dostane. Cena se tehdy navýšila z původních 187 milionů na téměř 204 milionů korun. S vítězným konsorciem byla podepsána smlouva. Nakonec cena přesáhla čtvrt miliardy.

A TDI získává…

Není to ale poslední věc, kterou na sebe projekt rekonstrukce Liebiegova paláce upozornil. Stavbu totiž dozorují, poněkud nezvykle, hned dva technické dozory investora (TDI). Soutěž na TDI sice vyhrála společnost MIJAPO, ale jak upozornil již v lednu 2021 Náš Liberec jako první, vedení města přidělilo zakázku na „dozor dozoru“ i místnímu kontroverznímu podnikateli Josefu Nadrchalovi a jeho firmě INVESTING CZ. Zakázka v hodnotě 1,16 milionu korun byla dokonce přidělena bez výběrového řízení. Výrazně se v tom angažoval sám primátor Liberce, Jaroslav Zámečník ze Starostů pro Liberecký kraj.

Nadrchalova firma je přitom často kritizována, že neplní řádně své povinnosti, a naopak schvaluje prodražování veřejných zakázek ve prospěch investora, a nikoliv veřejného zadavatele a veřejného zájmu. Firma proslula například svým dozorováním veřejných zakázek během mistrovství světa v klasickém lyžování 2009, kde její roli kritizoval nejen státní zástupce u soudu, ale i Nejvyšší kontrolní úřad. Výsledkem bylo, že začátkem loňského roku musela Technická univerzita v Liberci doplatit státu 25 milionů korun, byť u soudu nebyl nikdo odsouzen.

Město platilo násobky skutečných cen

Náš Liberec také upozornil na skutečnost, že ceny, za které dílo bylo uděláno místními firmami, a ceny, které pak zhotovitel fakturoval městu, se zásadně liší.

Zatímco například štukatérské firmy v rámci subdodávky získávají cenu pod 2000 Kč za metr fasády, konsorcium firem Metrostav a CL-EVANS městu potom fakturují více než trojnásobek těchto částek.

Podivné machinace s veřejnými penězi provázely také nájem lešení, a to vše za nezájmu technického dozoru investora, který byl na stavbu vybrán výše popsaným netransparentním způsobem.


Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém