nášLiberec

Search

Postřehy za zastupitelstva: bizarní projekt prošel aneb Františkov přes palubu hozený

Včerejší zasedání Zastupitelstva města Liberce vstoupí do dějin. Liberecká vládnoucí koalice se nejen vzdala možnosti vybudovat nejlevnější variantu bazénu pro občany, ale navíc schválila celkem děsivý projekt, kde kvůli dotaci (i vlastní neschopnosti) nažene 180 dětí do vany zchátralého bazénu, aby zde za více než 110 milionů korun vybudovala uzounké třídy.

Za pozornost ze včerejšího zasedání zastupitelstva stojí tři body. Na začátku se projednával plán prevence kriminality. Při tom zaznělo několik zajímavých momentů. Například, že Liberci zoufale chybí Centrum duševního zdraví, nebo notoricky známý fakt, že pro občany je nejvíce traumatizujícím místem terminál Fügnerova, jehož kultivace se politickým zástupcům tradičně hodí pouze před volbami.

Vystoupil ale i dlouholetý ředitel Městské policie Liberec Ladislav Krajčík, který, mimo jiné, uvedl celkem zásadní prohlášení: automobilů je v Liberci (zvláště v jeho centru) prostě moc a městská policie ze 70 procent řeší jen dopravní věci, včetně neukázněného parkování řidičů.

Za to mu poděkovali zástupci opozice. „Jsem ráda, že to z úst povolaného člověka zaznělo takhle jasně. A těším se, že to ovlivní městskou dopravní a parkovací politiku, zatím je totiž Liberec město přívětivé pouze pro auta, nikoliv ale pro pěší nebo cyklisty,“ uvedla Anna Kšírová z LOL – Liberce otevřeného lidem/Zelených.

Na zastupitelstvu se řešila i dlouhodobě očekávaná otázka kompostárny. Na jedné straně stojí návrh náměstka pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby a hlavního městského architekta v jednom Jiřího Janďourka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), aby se bioodpad a kaly z čističky svážely na více než 20 kilometrů vzdálenou skládku v Chotyni. Na straně druhé názor opozice, ale i některých koaličních stran, zejména ANO, který s Janďourkovým návrhem nesouhlasí a označuje ho za chaotický, špatně připravený a pro město nevýhodný.

Dlouhá debata kolem tohoto bodu vyústila v poradu klubů libereckých stran a následně sám předkladatel, náměstek Janďourek, svůj návrh stáhl s tím, že jej připraví v březnu a zastupitelům vysvětlí i pomocí semináře. Otázce nové kompostárny i politickým sporům ji provázející bude náš web věnovat vlastní článek.

Černým hřebem únorového zastupitelstva ale byla otázka bazénu na Františkově. Liberecká koalice, na návrh náměstka pro školství Ivana Langra (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), schválila projekt, který má za zhruba 110 milionů korun (za pomoci dotace) vybudovat 6 tříd ve vaně 25 metrů dlouhého bazénu u ZŠ Švermova. Do nich se má vejít 180 žáků.

Městu se jako bumerang vrací jeho neoliberální politika z předchozích let, kdy se ve velkém zbavovalo svého majetku.

V roce 2011 tehdejší koalice stran ČSSD, Liberec občanům (Starostové pro Liberecký kraj + KDU ČSL), Unie pro sport a zdraví a Věci veřejné prosadila prodej budovy prvního stupně ZŠ Švermova. Město dostalo 11 milionů korun. V této budově bylo deset učeben, každá s plochou 66-73 m2, tělocvična o velikosti 77 m2, relaxační místnost 66 m2, kabinety, sborovna a sociální zařízení. Dnes, v areálu školy, je v této budově ubytovna, která dělá vrásky svému okolí.

Nyní bude Liberec ve vaně bazénu budova šest tříd po 53 metrech, 2 kabinety po 20-30 metrech a dvoje šatny po zhruba 22 metrech. To vše za zhruba 110 milionů korun.

Náměstek Jiří Šolc (ANO, v roce 2011 náměstek za Liberec občanům) tehdejší kroky koalice hájil. „Nikdo si neumí představit, v jaké situaci jsme tehdy byli. Hrozilo, že město půjde do insolvence, byli jsme kousek od zavření divadla. Tento prodej nám pomohl odvrátit ty nejhorší scénáře,“ bránil svůj 12 let starý postup Jiří Šolc.

Liberecké opozici se ale navržené řešení nelíbí a považují za špatné, že jednotlivé třídy mají parametry jen těsně splňující minimální hygienické požadavky na prostor. Lavice a židle budou například využívat takřka celou místnost. Zastupitelé za LOL upozorňují, že také zcela chybí zapracování soudobých trendů v oblasti architektury školských zařízení, jako jsou především prostor pro relaxaci dětí a flexibilita prostoru.

Druhým zásadním problémem, dle opozice z LOL, je již definitivní likvidace bazénu pro školní plavání i pro veřejnost. Vedení města si ve stejnou chvíli kreslí do plánu na rozvoj Sport parku Liberec velikostí úplně stejný bazén jako ten, ze kterého se mají vybudovat na Františkově třídy. „Co víc dokládá absurditu rozhodování současného vedení. Zničí bazén, který by mohl za 50 – 80 mil. v dohledné době sloužit veřejnosti, navíc je velmi dobře přístupný i pro tisíce lidí z okolí. Místo toho máme další obrázek, kde za násobnou cenu, možná, někdy v daleké budoucnosti, má vzniknout něco stejného,” kroutí hlavou zastupitelka Zuzana Kocumová (LOL).

Proti návrhu na přestavbu bazénu na třídy se velmi silně vyslovil i osadní výbor Františkov. Na podporu opravy františkovského bazénu nedávno proběhla petice, kterou podpořily stovky lidí. Zástupci občanů Františkova vystoupili i během zastupitelstva. Požadovali po zastupitelích, aby projekt tříd ve vaně neschvalovali, ale aby se pokusili znovu odkoupit původní budovu v ZŠ Švermova.

„Je smutné, že jsou dnes navrhovány výrazně menší učebny, než jaké se stavěly před 120 lety,“ uvedl Jakub Mišák z osadního výboru Františkov. „Projekt postrádá jakoukoliv originalitu či snahu o vytvoření přívětivého a moderního prostředí pro zdejší žáky. Situace kolem ZŠ Švermova je ukázkou sériových chyb a toho, jak by komunikace mezi městem, osadními výbory a občany rozhodně neměl fungovat,“ uvedl Jakub Mišák.

„Roky náš osadní výbor žádal kvalitní studii, která by problém řešila. Vznikají nákladné vizualizace na náplavku, bazén, dokonce i na veřejné toalety, ale otázka ZŠ Švermova je brána jako jakýsi podřadný problém. Za osadní výbor Vás vyzýváme, abyste tento projekt odmítli a pokusili se znovu vykoupit starou budovu,“ dodal Jakub Mišák.

„Bohužel, o toto jsme se pokoušeli a není to možné. Je potřeba se smířit s realitou, že majitel budovu prodat nechce,“ zopakoval na zastupitelstvu náměstek Ivan Langr s tím, že se o nákup pokoušel již v roce 2014, tehdy ještě po boku s Janem Korytářem a Karolínou Hrbkovou. Tehdy však pro zpětný odkup byla jen Změna pro Liberec, zatímco Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS nikoliv.

S tvrzením náměstka Langra ale nesouhlasili zástupci osadního výboru Františkov. O slovo se znovu přihlásil Jakub Mišák. „Když jsme jednali s panem Langrem, tak nám bylo řečeno, že s panem Pytlounem jednal, budovu zpět prodat nechce, že tudy cestu nevede. Já jsem minulý týden s panem Pytlounem také mluvil a podle něj nepadl žádný návrh ze strany města na cenu, jaké by byly podmínky. Výslovně řekl, že by záleželo na nabídce, ale ta nepadla,“ dodal Mišák.

Opozice se pokusila, prostřednictvím zastupitele Jaromíra Baxy, aby návrh na projekt vytvoření tříd ve vaně bazénu nebyl schválen. Neuspěla.

Naopak návrh náměstka Langra na výstavbu šesti tříd v prostrách bazénové vany byl schválen. Proti němu byla pouze opozice z LOL/Zelených a Lukáš Pohanka ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj. Zdržel se i Ladislav Fejtek z SPD.

Pro Langrův návrh byli kompletně zastupitelé za STAN/Starosty pro Liberecký kraj (vyjma Lukáše Pohanky), ANO, ODS, Piráty a SPD (vyjma Ladislava Fejtka).

Zajímavý je obrat Pirátů. Pro ně bylo vybudování bazénu na Františkově předvolebním tématem číslo jedna. Ještě v roce 2019 ve svém prohlášení uváděli: „Řešení se přitom nabízí (dokonce bylo již v minulosti přislíbeno) – zahájit rekonstrukci bazénu v ZŠ Švermova (Františkov) dříve, než započne oprava jediného bazénu v Liberci. Školní bazén má 25 metrů a je již roky smutnou připomínkou nerozvážného hospodaření města. Jeho rekonstrukce si vyžádá cca 60-76 milionů korun (bez DPH).“

Jejich lídr Jan Hruška, dnes neuvolněný, ale dobře placený radní v koalici se Starosty, ANO a ODS, k tomu tehdy říkal: „Chystáme společnou občanskou iniciativu, počítáme i s papírovou peticí a chtěli bychom pořádat protestní průvod. Naším cílem je informovat a nabídnout řešení. Jen těžko totiž budeme hledat odpověď na otázku, proč v tak velkém městě, jakým Liberec je, není kde si zaplavat.“

Piráti také petici skutečně zorganizovali a za záchranu františkovského bazénu ji podepsaly stovky lidí. Včera oba zastupitelé za Piráty, Jan Hruška a Petr Slanina, v diskusi neřekli ani slovo a svými hlasy podpořili výstavbu učeben ve vaně bazénu.



Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Jak vypadala zasedání krajského zastupitelstva v roce 2023? Na konci roku jsme se rozhodli udělat malou rešerši a vybrat okruh nejzajímavějších i neproblémovějších a
Nejdříve je třeba zdůraznit, že Základní síť sociálních služeb v Libereckém kraji je třeba upravit a zrekonstruovat. Za celou dobu existence krajů nebyla základní
Výše uvedený komentář spojuje několik věcí najednou.
Zítra zasednou volení zástupci Libereckého kraje, aby se probrali zhruba šedesáti body, které mají přichystány ke schválení. Jako každý měsíc, přináší náš web