nášLiberec

Search

Liberec chce prodat parcelu bývalému náměstkovi za ODS, za kterým stojí korupční kauzy

Na čtvrtečním zasedání zastupitelstva se bude projednávat bod č. 14, kterým je prodej zahrady v Liebiegově městečku bývalému náměstkovi za ODS, Pavlu Krenkovi. Město se přitom účastní jako poškozená strana v soudním případu údajného tunelování majetku na Ještědu, kde je Krenk obžalován.

Vedení města Liberce (koalice Starostové pro Liberecký kraj, ANO a ODS) předkládá zastupitelstvu záměr prodeje pozemku v Liebiegově městečku, který požaduje majitel pozemku sousední parcely, který si tak chce rozšířit svou zahradu.

Radní Liberce tak zrušili původní plán prodat pozemek formou výběrového řízení s minimální cenou stanovenou interním předpisem ve výši 212 000 Kč a souhlasí s prodejem žadateli za znalcem určenou cenu 621 000 Kč.

Žadatelem je bývalý kontroverzní náměstek primátora Liberce za ODS, Pavel Krenk (a jeho choť). Zajímavé je, že Krenk je v současné době ve sporu s městem Liberec. To vystupuje jako poškozená strana v případě údajného tunelování obecního majetku skrze městskou akciovku Sportovní areál Ještěd (SAJ).

Kauza začala v roce 2009, kdy předchůdkyně naší organizace Krajské protikorupční pracoviště o.p.s. a Oživení, z. s., podaly trestní oznámení na tunelování majetku v SAJ, se kterým se orgány činné v trestním řízení ztotožnily. Podle orgánů činných v trestním řízení se zde jednalo o vyvádění městského majetku do rukou lidí právě kolem Pavla Krenka a jeho někdejšího asistenta Jiřího Zeronika (tehdy rovněž ODS).

Obžalovaní byli bývalým libereckým soudcem Petrem Neumannem shledáni nevinnými, ale Vrchní soud jeho rozhodnutí tvrdě zkritizoval, případ mu později dokonce sebral, rozsudek zrušil a pro nerespektování nálezů vyšší instance jej dokonce potrestal v kárném řízení.

Není bez zajímavosti, že ve stejné lokalitě získala lukrativní nemovitosti i pozemky společnost Euridika BOHEMIAE, s.r.o., která figuruje v případě údajného vyvádění majetku na Ještědu skrze SAJ. Jedná se o bývalou školku v sousední Klicperově ulici, na dolním konci Liebiegova městečka. I s touto kauzou přišel v minulosti Náš Liberec.

Budova školky i s pozemky byla 3. 1. 2006 prodána firmě Euridika BOHEMIAE, s.r.o., za cenu 3 171 200 Kč s dobou splatnosti na patnáct let, přičemž každý rok se z této kupní ceny odečítala její patnáctina, tj. 211 414 Kč. Po uplynutí zmíněné doby by společnost získala nemovitost de facto zadarmo a hlavně už sama kupní cena, oněch 3 171 200 Kč, byla dozajista vytvořena s ohledem na účely, kterým budova měla sloužit. Tyto účely byly zároveň podmínkami kupní smlouvy, jednalo se o provozování a poskytování služeb pro zdravotně postižené občany a skupiny seniorů.

Nicméně podle kontrolního zjištění Odborem sociálních a zdravotních služeb města Liberce, provedeného v roce roce 2008, společnost Euridika Bohemiae tyto služby neposkytovala. Podle vyjádření odboru dům i přilehlá zahrada se nacházely ve špatném, neudržovaném stavu, v objektu pobývala jedna osoba a to mezi 14. a 16. hodinou ve dnech od pondělí do čtvrtka. Alespoň dle vlastního vyjádření. Obývány byly jen dvě místnosti, přičemž jedna z nich sloužila jako sklad pouze pro jeden invalidní vozík…

Krenkovo jméno zaznělo i u soudu s hejtmanem Martinem Půtou a Metrostavem, kde je však obviněným pouze jednatel společnosti Iberus Jiří Zeronik, který vlastní kostel sv. Máří Magdalény v Liberci, na jehož rekonstrukci měly být zneužity dotace. Jak soudce, tak státní zástupce uvedli, že Krenk je možným skutečným vlastníkem firmy Iberus, která skrývá své reálné majitele.

foto: youtube.com

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Zfušované výběrové řízení na plavecký bazén v Liberci, které se dle protikorupční policie odehrávalo pod přímou kontrolou kontroverzního podnikatele Petra Syrovátka ze SYNER Group,
Jedna z historických školních budov v centru Liberce neměla od revoluce důstojné zázemí pro místní děti. Situace se ale mění k lepšímu. U druhého
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém