nášLiberec

Search

Teplo příští rok znovu zlevní, zástupci města pojednou vyjednávat do Německa

Vyjednávacímu týmu, který se s většinovým vlastníkem liberecké teplárny dohaduje o ceně tepla pro občany i městské objekty se povedl další úspěch. Teplo pro domácnosti bude příští rok zase o něco levnější.

Ještě před třemi lety byla cena tepla nejvyšší v celé zemi. Stálo neuvěřitelných 900 Kč za gigajoul. Současnému vedení města se ji podařilo srazit na 672 Kč za gigajoul a od nového roku to  má být dokonce jen 660 korun za gigajoul.

 Vedoucí vyjednávajícího týmu složeného ze zástupců liberecké koalice Změny pro Liberec a zastupitelů zvolených a později i vyloučených z ANO chce ale cenu ještě nižší. Jejich cíl je 550 Kč za gigajoul, čemuž se zástupci společnosti MVV, která vlastní teplárnu ze 70ti procent, brání.

Jan Korytář, vedoucí vyjednávacího týmu, dlouhodobě kritizuje přístup vůči městu, které je v teplárně menšinovým vlastníkem se zbylými 30ti procenty. Korytářovi i ostatním se nelíbí, že MVV odmítá svého partnera-město nahlédnout do účetnictví a například mu nechce ani ukázat smlouvy s dodavateli teplárny, podle kterých by se daly transparentně sečíst náklady firmy.

Liberec chce smlouvy vidět, Korytář jako radou města pověřený vyjednavač, dokonce pohrozil zástupcům MVV soudem, pokud nedostojí své povinnosti vůči svému partnerovi. Tuto skutečnost začali kritizovat Starostové pro Liberecký kraj, kteří spolu s se zástupci MVV požadují Korytářovo vyhození z vyjednávacího týmu pro přílišnou tvrdost.

Na posledním zastupitelstvu ale vyšlo najevo, že postup českého managementu MVV vůči Liberci zajímá i německého vlastníka MVV, kterým je z jednapadesáti procent tamní město Mannheim. Tamní primátor Peter Kurz dokonce pozval Korytáře a libereckého primátora na jednání do Mannheimu, aby se spor vyřešil. Poté, co tato skutečnost vyšla najevo, stáhli Starostové pro Liberecký kraj svou žádost na Korytářovo odvolání.

Jejich kritiku ale i tak vedení města odmítá a vidí za ním politikaření a politickou žárlivost na úspěchy v jednání s teplárnou, kde se daří snižovat ceny. Poukazuje i na fakt, že v době, kdy Starostové vládli spolu s ODS a ČSSD v tiché koalici měli sami dost času na to jednat, ale snižování tepla pro občany je nikterak nezajímalo.

 

 

Subscribe
Upozornit na
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Příběh Lesního koupaliště tak nějak odráží péči Liberce o veřejný prostor a svůj majetek vcelku za posledních šest let. Ačkoliv má město od státu
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali