Špek – pokus o politický bulvár v Liberci?

V těchto dnech chodí do schránek libereckých domácností  jedna ne zase tolik tradiční tiskovina. Připomíná vizáží bulvár, ale jedná se evidentně o politický propagační materiál, který se snaží zostudit politické oponenty liberecké ČSSD.

Ačkoliv je celá tiskovina nepodepsaná a anonymní, má snadno dohledatelného autora, respektive vydavatele. Je jím Jan Vinduška, muž, který má blízko k hlavám místní sociální demokracie.

Na anonymní politickou tiskovinu s názvem Špek nenarazí Liberečané jen ve své poště, ale mohu ji nalézt i na internetu (stránka fungovala dnes přes den, ve večerních hodinách již ne). Nascenovanou verzi papírové formy Špeku si můžete prohlídnout zde.

Na první pohled zaujme snaha přiblížit se nejčtenějším tuzemským bulvárům jako jsou deníky Blesk nebo Aha. Při dalším zkoumání je zřejmé, že hlavním účelem této nepodepsané tiskoviny i její internetové verze je politický boj, a to zejména proti představitelům současné vládnoucí krajské koalice. Nejtepanějšími politiky jsou ve Špeku například Jan Korytář  (Změna pro LK), Zuzana Kocumová (Změna pro LK) nebo současný hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Úroveň a závažnost „kauz“ ve Špeku kolísá mezi rozpadlou nemovitostí na pozemku Jana Korytáře, facebookovým obviňováním ostatních politiků ze strany chrastavského starosty Michaela Canova, výhradami Jaromíra Baxy k Benátské noci nebo tím, zda Zuzana Kocumová ťukla při řízení služební vůz nebo ne. 

Hejtman Martin Půta je vykreslován jako loutka, kdežto sociální demokrat Martin Sepp je zase líčen coby poučený a charakterní politik. Vše v návaznosti na korupční jednání, kdy se jeho stranický boss Robert Dušek snažil u policie žehlit jeho dopravní prohřešky. S Martinem Seppem i dalšími libereckými sociálními demokraty Jan Vinduška dlouhodobě spolupracuje na různých projektech.

Špek není první anonymní tiskovinou, která se snaží očernit politické konkurenty. Před posledními krajskými volbami se objevily pamflety, které vinily dnešního hejtmana Půtu ze špionáže a práci pro Polskou republiku a v roce 2010 zase vydával pravomocně za korupci odsouzený člen liberecké ODS (mimochodem známý a v minulosti i zamýšlený obchodní partner Jana Vindušky při čerpání evropských dotací ) Jiří Zeronik (původně anonymní) tiskovinu „Náš Korytář“. Jako anonymní vycházel zpočátku i předvolební občasník Jiřího Kittnera „Pravý zastupitel“.

Jan Vinduška, vydavatel Špeku

Jan Vinduška, vydavatel Špeku

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zpočátku to vypadalo když ne na štiku, tak aspoň na okouna, který rozčeří vody libereckého mediálního rybníčku. Dnes je jasné, že reálný výsledek zdaleka
 Stavební gigant S group holding (Syner) se opět pokouší ovlivnit krajské volby. Od ledna tohoto roku vydává a rozesílá do schránek obyvatel Libereckého kraje
Před několika dny proběhl na TV Nova rozhovor s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Celé by to zapadlo a nebyl by se důvod tomu věnovat,
Opakuje se to s železnou pravidelností. Kdykoliv se v libereckých i okolních vodách objeví nějaká skutečná korupční kauza, když policie obviní ze závažných činů