Genus TV: Jak se na kraji v minulosti dělala výběrová řízení

Právě v těchto dnech vybírá kraj novém výběrovém řízení zhotovitele Měsíčníku Liberecký kraj. Tiskovinu, kterou mají jednou za dva měsíce dostat všechny domácnosti Libereckého kraje. Až do dneška zakázku realizovala dceřiná společnost firmy Syner, respektive její mediální odnož, Genus TV. A to od roku 2004.  Ale i dnes rozhodně stojí za to, podívat se, za jakých podmínek.

Již před nedávnem jsme ukázali, jak se dříve mezi Genus TV a Libereckým krajem podnikalo „poSynerovsku“, třeba když se zejména z kopírování cédéček dala udělat mnoha set tisícová, skoro milionová zakázka.

Byla to doba, kdy na kraji pevně vládla ODS (ještě pevněji svázána s syndikátem kolem Syneru), ale podobné smlouvy i zakázky uměla nadále udržovat i její nástupkyně ČSSD. A v roce 2004, několik měsíců před volbami byla podepsána smlouva na realizaci Měsíčníku Liberecký kraj, která trvala až do dnešních dní, tedy neuvěřitelných více jak 9 let s Genus TV.

Důvod? Smlouva s vítěznou Genus TV byla uzavřena na „dobu neurčitou“. Přitom je obvyklé (například v Liberci minimálně do roku 2008, od té doby jednou na čtyři roky), že na podobný druh tiskovin je vypisováno výběrové řízení každoročně.

Ale popořádku. Do výběrového řízení na realizaci Měsíčníku Liberecký kraj se v roce 2004 přihlásilo šest uchazečů, mezi nimi například velké nakladatelství jako Vltava-Labe press nebo zkušená Agentura regionálního rozvoje. V komisi seděli politici ODS (tehdejší hejtman Pavel Pavlík, Eva Bartoňová nebo Radim Zika), ČSSD (Karel Dolejší) nebo tehdejší Čtyřkoalice (František Gábor – dnes TOP 09).

Vítězem se stala dceřinka Syneru Genus TV, ačkoli podala čtvrtou nejnižší nabídku ze šesti. Komise toto rozhodnutí odůvodnila velice subjektivními kritérii („originální podoba“, „styl Libereckého kraje“ a podobně). Umožnil jí to i fakt, že výběrové řízení proběhlo těsně před novelizací zákona, který podobné podmínky a kritéria zpřísňoval.

Právník Petr Leyer z Transparency International, který se s protokolem seznámil, hodnotí situaci následovně:  „Celkově by se dalo říct, že je ponechán  zbytečně velký prostor pro subjektivní hodnocení (2/3), což není nezákonné, ale obávám se, že to stojí na hraně zásady transparentnosti (z pohledu současného zákona).  Jenže v tom starém zákoně (199/1994 Sb.) nic takového nebylo. Každopádně Liberecký kraj zakázku zadával těsně před účinností zákona nového (40/2004 Sb.), kde toto už bylo obsaženo.“

Protokol z výběrového řízení si můžete prohlédnout ZDE.

Liberecký kraj s tedy na neurčito zavázal Genus TV vyplácet 4 215 596 korun ročně za realizaci jedenácti čísel Měsíčníku Liberecký kraj každý rok. Tato smlouva, díky svým podmínkám, platila po devět let a dost možná byli někteří přesvědčeni, že bude platit navždy. Smlouva je k nahlédnutí ZDE.

Subjektivní hodnocení zůstane diskutabilní například u serveru, který měl být internetovou obdobou měsíčníku. Ten již v době svého spuštění byl velice zastaralý s velice nízkou úrovní grafiky, aktualizovaný zhruba jednou za tři měsíce. Z velké části se jednalo jen o  zprávy přetištěné z ČTK. Ale i za tuto činnost si Genus TV fakturovala od Libereckého kraje paušální poplatek 8400 Kč. Dnes již tyto stránky ani neběží. Ani ve smlouvě zmíněné televizní spoty se nevysílají, protože vysílání TV Genus skončilo.

Vedle toho ale Genus dokázal nasbírat na kraji i jiné drobnější zakázky, a tak nezřídka přísun zakázek z kraje činil přes pět milionů, některé roky i více. Navíc v minulosti, za primátorování Jiřího Kittnera z ODS (mimochodem spoluzakladatele Genus TV), získávala tato televize stovky tisíc v podobných zakázkách i z liberecké radnice.  Mezi praktiky mediálních společností firmy Syner přitom často patří selekce názorů ve prospěch jednoho politicko-podnikatelského proudu, cenzura či účelové manipulace, za což je v minulosti potrestal i soud.

Kdo získá zakázku novou a za jakých podmínek, to bude zřejmé až za několik dní.

 

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Zpočátku to vypadalo když ne na štiku, tak aspoň na okouna, který rozčeří vody libereckého mediálního rybníčku. Dnes je jasné, že reálný výsledek zdaleka
 Stavební gigant S group holding (Syner) se opět pokouší ovlivnit krajské volby. Od ledna tohoto roku vydává a rozesílá do schránek obyvatel Libereckého kraje
Před několika dny proběhl na TV Nova rozhovor s hejtmanem Libereckého kraje Martinem Půtou. Celé by to zapadlo a nebyl by se důvod tomu věnovat,
Opakuje se to s železnou pravidelností. Kdykoliv se v libereckých i okolních vodách objeví nějaká skutečná korupční kauza, když policie obviní ze závažných činů