Ministerstvo financí: Liberec je nejzadluženějším městem

I ministerstvo financí potvrdilo nepříjemnou pravdu. Liberec je nejzadluženějším městem kraje. Město pod Ještědem svazuje dluh přes dvě miliardy korun, který tu zůstal po vládách posledních dvaceti let, kdy na radnici dominovala ODS. Na každého obyvatele Liberce tak připadá dlužná částka téměř 21 tisíc korun. Již v létě přinesla společnost CCBCzech Credit Bureau zprávu, že Liberec je nejzadluženějším městem nejen kraje, ale i celé země.

Konkrétní data usvědčují tradiční mediální mýty o rozpočtově odpovědných pravicových vládách ze lži. V Liberci do roku 2010 jasně dominovala ODS, město v devadesátých letech disponovalo obrovským nemovitým majetkem po odsunutých Němcích a přitom je dnes nejzadluženějším nejen v Libereckém kraji, ale i v celé republice. Majetek města ovšem zmizel, často za podivných okolností, v privatizačním víru posledních dvaceti let.

Podle zprávy ministerstva financí město Liberec na konci loňského roku dlužilo bezmála 2,118 miliardy korun. Ze čtyř okresních měst v Libereckém kraji je nejzadluženější stotisícový Liberec, který na každého ze svých obyvatel dlužil na konci loňského roku 20 790 korun.

Na opačné straně pomyslného krajského žebříčku je podle statistik ministerstva financí Česká Lípa, jejíž zadlužení je poměrně malé, necelých pět tisíc korun na obyvatele. Sousední Jablonec dlužil na konci loňského roku přes 402 milionů korun, což představuje v přepočtu na obyvatele 8866 korun.

Již v létě se stejnou zprávou přišla analýza společnosti CCB Czech Credit Bureau. „Dluh na obyvatele města Liberce již druhým rokem převyšuje výši dluhu na obyvatele hlavního města Prahy, i když se odstup v roce 2011 poněkud snížil. Ve srovnání s ostatními velkými městy je však většinou více než dvojnásobný,“ uvádí se v analýze CCB. Jak dále zdůrazněno, dluh se pro Liberec už postupně stává značně rizikovým. Zadlužení Liberce se například zásadně zvýšilo během roku 2008 kvůli přípravě sportovišť a zázemí pro lyžařský šampionát a v roce 2010 v souvislosti s vydáním městských dluhopisů.

Dluh města nejvíce zatěžuje splácení Tipsport arény, kterou pro město stavěla společnost Syner, která ji exkluzivně využívá pro svůj hokejový klub Bílí tygři Liberec. Otázka dotování soukromého hokeje ze strany města se už v minulosti stala terčem kritiky opozičních zastupitelů.

Další koulí na noze městské kasy jsou závazky po Mistrovství světa v klasickém lyžování, které v Liberci proběhlo na začátku roku 2009. Na tomto podniku vydělávaly firmy spřízněné s místní ODS či přímo patřící jejím politikům. Občanští demokraté také patřili mezi největší propagátory mistrovství. Ovšem po jeho fiasku v době, kde zůstaly jen dluhy a pokuty od něj ale dávají ruce pryč. Veliké kritiky za hospodaření kolem mistrovství se městu dostalo například od Nejvyššího kontrolního úřadu.

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Liberec je nejzadluženějším městem v celé České republice, ač v minulosti byl, zejména kvůli nemovitému majetku po odsunutém německém obyvatelstvu, městem z nejbohatších. Jenže kdeže loňské sněhy
Zcela zásadní rozhodnutí čeká Zastupitelstvo našeho města ve vztahu k budoucímu (ne)vlastnictví celé společnosti Technické služby města Liberce, a.s. (dále jen Společnost). Jde o
Na dnešním jednání Zastupitelstva se naplňuje bezmála rok trvající jednání na mezinárodní úrovni, kdy jsem hledal pro město výrazně výhodnější podmínky splácení dluhu. Byla
Ve čtvrtek mají liberečtí zastupitelé hlasovat o největší finanční transakci letošního roku: Dohodě o narovnání s Českou spořitelnou (bod 15). Půjde v ní o