Soudce v hejtmanově kauze nepřijal dohodu mezi státním zástupcem a Metrostavem

AKTUALIZACE. Liberecký soudce Pavel Pachner neschválil dohodu o vině a trestu mezi státním zástupcem a společností Metrostav, která je hlavním obžalovaným v případu tunelování evropských dotací v Liberci.

„Podmínky pro schválení dohody tady nejsou,“ uvedl při dnešním jednání předseda senátu Pavel Pachner. Zároveň upozornil, že to ale neznamená, že k dohodě při rozhodování nemohou přihlížet. Jako první o tom informovala ČTK.

Důvodů pro neschválení je podle soudce vícero. Prvním je, že nestačí jen prohlášení právnické osoby. „Muselo by být spojené s prohlášením fyzické osoby, k níž je přičítán skutek,“ řekl pro ČTK soudce. Obžalovaní za Metrostav to ale u soudu opakovaně odmítli.

Dalším důvodem k neschválení dohody podle soudce je, že návrh je koncipován tak, že zakládá presumpci viny u dalších osob. Pokud by senát takovou dohodu uznal, tak by to v této fázi líčení znamenalo vyloučit tyto obžalované do samostatného řízení s jiným trestním senátem, což by pro ně znamenalo další výrazné prodloužení soudního řízení.

Podle soudce navíc dohoda o vině a trestu má smysl v době zahájení řízení a ne na konci dokazování, v níž je tato kauza. „Má význam právě proto, aby nebylo celé složité dokazování,“ uvedl Pachner. Zároveň poukázal, že zmocněnkyně Metrostavu protiprávní činnost této firmy u soudu dosud opakovaně odmítala, jak uvedla ČTK.

V kauze padly již dva pravomocné rozsudky. Soud uznal vinným Jiří Zeronika, že spolu se společností Metrostav zmanipuloval za úplatu výběrové řízení ve prospěch této firmy a potrestal i majitele subdodavatelské firmy, která se přiznala, že pro Metrostav záměrně vystavovala fiktivní faktury, aby se zakázka z veřejných peněz co nejvíce prodražila.

V případu je obžalován i liberecký hejtman Martin Půta ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj. ten se se zástupci Metrostavu scházel na utajovaných schůzkách a plánoval s nimi, jak na kontroverzní projekt vyplatit urychleně dotace. Za to mu měl být poskytnut úplatek ve výši 800 tisíc korun. Hejtman od začátku svou vinu popírá a mluví o kampani proti jeho osobě.

AKTUALIZACE: K odmítnutí dohody mezi státním zástupcem a Metrostavem ze strany soudu se dnes již vyjádřil i hejtman Martin Půta. Opět rovněž zaútočil na českou justici.

„Můj obhájce mě právě informoval, že soudce Pachner dnes oznámil, že návrh dohody o vině a trestu mezi státním zástupcem a Metrostavem neschválí, a učiní tak v neveřejném slyšení. To znamená, že o vině nebo nevině všech zúčastněných rozhodne v rámci běžícího řízení. Jsem rád, že se potvrdil názor mých obhájců a můj, že šlo o účelovou dohodu a o vzájemně výhodný obchod mezi státním zástupcem a Metrostavem.

Tato dohoda by Metrostavu za směšný trest otevírala cestu k veřejným zakázkám a státnímu zástupci by pomohla po deseti letech uspět s obžalobou a vydávat svou práci za úspěšnou. Jednoznačné a srozumitelné argumenty, kterými soudce své rozhodnutí zdůvodnil, ukazují nekompetentnost státního zástupce, protože z právního hlediska neměla jím navržená dohoda žádnou šanci uspět.

Věřím, že média budou toto rozhodnutí reflektovat alespoň z poloviny tak intenzivně, jako se věnovala návrhu dohody v době jejího vzniku. Hlavní líčení by mělo pokračovat příští rok od 6. ledna. Snad 11. rok kauzy přinese druhé prvoinstanční rozhodnutí ve věci.,“ uvedl na sociálních sítích liberecký hejtman Martin Půta.

Hejtmanovo tvrzení, že dohoda mezi státním zástupcem a Metrostavem byla učiněna proto, aby se Metrostav mohl dostávat k veřejným zakázkám ale naráží na realitu. Právě pod Půtovým vedením kraje Metrostavem stoprocentně vlastněná dceřinka této firmy, Metrostav DIZ, získává od kraje i od města, kde vládnou rovněž Půtovi Starostové, rekordní počet zakázek, včetně těch nejdražších.

Pro příklad uveďme, na úrovni kraje, stavbu Centra Urgentní medicíny, jejíž cena se vyšplhala z jedné miliardy na více jak tři (zde Metrostav DIZ staví ve spojení se SYNER Group), stavba výsostně drahého parkovacího domu u krajského úřadu nebo městské dopravní zakázky, rekonstrukci budovy URAN (rovněž v konsorciu), dopravní stavby nebo miliardovou rekonstrukci plaveckého bazénu, kterou vyšetřuje policie.

Tedy o tom, že by byla společnost Metrostav, skrze své stoprocentně vlastněné firmy, minimálně v Libereckém kraji odsunuta od veřejných zakázek, nemůže být ani řeč.

Subscribe
Upozornit na
41 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) potrestal společnost Bazén Liberec, která patří městu, pokutou 140 tisíc korun za kontroverzní zakázku na nákup technologií těsně
Dnes začalo v Liberci, po roce a půl, další líčení v korupční kauze, která se týká zneužívání evropských dotací a kde je obžalován i
Samotná koaliční smlouva mezi zástupci STAN/Starostů pro Liberecký kraj a vládní koalice SPOLU bude sice podepsána až 16. října, ale již dnes zástupci obou
Hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu zastupuje jeden z nejznámějších advokátů České republiky Tomáš Gřivna. Hejtman si ale jeho služby neplatí ze svých zdrojů. Téměř