Starostové a SPOLU podepsali dohodu o krajské vládě

Samotná koaliční smlouva mezi zástupci STAN/Starostů pro Liberecký kraj a vládní koalice SPOLU bude sice podepsána až 16. října, ale již dnes zástupci obou uskupení deklarovali svým podpisem dohodu o společném postupu.

„Dohodli jsme se, že se dohodneme. Dnes jsme se zástupci koalice SPOLU podepsali dohodu o společném postupu při tvorbě koaliční smlouvy a programového prohlášení krajské koalice na období 2024–2028. Samotnou koaliční smlouvu podepíšeme ve středu 16. října na Ještědu,“ uvedl stávající a pravděpodobně i budoucí hejtman ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj Martin Půta.

Ten zároveň vyloučil, že by do koalice měl být přizván někdo další. „Určitě ne. Na druhou stranu, a to jsme při těch jednáních říkali také, budeme chtít se zastupiteli hnutí ANO v krajském zastupitelstvu spolupracovat a předpokládáme, že stejně jako v minulých dvou volebních obdobích dostanou nabídku na obsazení výborů a míst v dozorčích radách firem s majetkovou účastí kraje odpovídající volebnímu výsledku, jakýmsi poměrným způsobem zastoupení,“ nastínil politiku vůči opozici v následujících čtyřech letech hejtman.

Jistou funkci má jen hejtman Půta, kterého při posledních volbách volil velký počet lidí. Toho nicméně čeká ještě nelehký soud, který může v budoucnu situací zamíchat, byť se dá očekávat naprostá loajalita ze strany koalice.

Možné ale je, že politickou funkci dostane i lídr SPOLU Edvard Kožušník. Ten sice není z Liberce, žije v Praze a před voliči to již několik voleb předstírá ( má pouze nahlášené bydliště u svého bývalého nadřízeného, někdejšího senátora Přemysla Sobotky), ale rád by se placené politické funkce v Liberci ujal.

„Já sám za sebe, protože teď je to hodně aktuální na celostátní úrovni, skončím jako náměstek ministra průmyslu a obchodu v případě, že budu (krajským) náměstkem,“ řekl ke svému možnému angažmá na Libereckém kraji Kožušník.

Lídři obou uskupení také uvedli, že rozdělení křesel v krajské radě i kdo v ní bude, chtějí oznámit při podpisu koaliční smlouvy. V pozicích uvolněných náměstků budou nejspíš lidé, kteří nebudou mít žádnou jinou politickou funkci, což se týká i starostů, poslanců a senátorů. Přitom právě a například Starostové jsou těmi, kteří placené funkce kumulují nejvíce, jak například dokládá případ chrastavského starosty a senátora v jednom Michaela Canova.

Koalice bude mít 25 mandátů ze 45 v zastupitelstvu. I pokud by se svou námitkou na přepočet hlasů u soudu uspělo uskupení Stačilo!, které v současnosti hraje o dva mandáty, koalice Starostů by stále měla většinu 23 hlasů.

foto: Facebook

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu zastupuje jeden z nejznámějších advokátů České republiky Tomáš Gřivna. Hejtman si ale jeho služby neplatí ze svých zdrojů. Téměř
Město prezentuje současnou rekonstrukci bazénu, kterou měl dle policie řídit majitel SYNER Group, jako navázání a poctu libereckému architektu Pavlu Švancerovi, který je autorem
Nákladná rekonstrukce zhruba 300 metrů Sokolské ulice je u konce. Přibyly systémy vsakování dešťové vody, ale i cyklopruhy a zejména ostrůvky se zelení, které
Překvapení se nekoná. STAN/Starostové pro Liberecký kraj, kteří vyhráli krajské volby, chtějí kolaici se SPOLU v čele s ODS, se kterou mají bohatou zkušenost,