Liberecký kraj má za 71 milionů opravený kus Sokolské. Z většiny mu to platilo město

Nákladná rekonstrukce zhruba 300 metrů Sokolské ulice je u konce. Přibyly systémy vsakování dešťové vody, ale i cyklopruhy a zejména ostrůvky se zelení, které budí vášně. O rekonstrukci této krajské komunikace se mluvilo od roku 2019, stavba trvala 12 měsíců.

V noci na dnešek se otevřel nově opravený úsek Sokolské, který patří k velmi frekventované a klíčové komunikace v centru, a zároveň tvoří náměstkem pro architekturu a dopravní stavby Jiřím Janďourkem (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) zamýšlený vnitřní městský okruh.

„Je to novinka, na kterou si Liberečané možná budou muset trochu zvyknout, ale věřím, že si tento způsob rekonstrukce zásadních ulic a chodníků postupně oblíbí. Při navrhování jsme pamatovali mimo jiné na místní usedlíky, tedy ty, kteří v okolí poměrně hojně využívané silnice trvale bydlí. Ulice je zklidněna zelení a zelenými ostrůvky. Nově jsme tam vysadili téměř 40 stromů. Zároveň autům umožňuje plynulý a bezpečný průjezd. Mysleli jsme i na budoucnost. Už nyní totiž počítáme s tím, že zde vyroste nový bulvár, ale také nová bytová výstavba. Potom se naplno odhalí výhody tohoto koncepčního řešení městské ulice,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek.

Jedná se sice o silnici v majetku Libereckého kraje, ale většinově ji platilo město Liberec. Z celkových 71 milionů dal Liberec 43 milionů, Liberecký kraj pouze 28 milionů. Navíc projektové práce šly rovněž za Libercem. Podle primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) i jeho stranického šéfa, hejtmana Martina Půty je to ale důkaz dobré spolupráce města a kraje.

„Vybudovali jsme ji tak, aby splňovala parametry, které běžně využívají moderní evropská města. Není pouze pro auta. Sloužit bude skvěle i cyklistům a chodcům. A to při dodržení maximálního komfortu a bezpečí,“ upozorňuje primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

„Tento projekt je dalším z příkladů dobré spolupráce Libereckého kraje s obcemi a městy v našem regionu. Jsem rád, že frekventovaný úsek silnice na Sokolské bude opět sloužit řidičům, kteří se mohou svézt po zcela novém povrchu, do něhož investoval Liberecký kraj 28 milionů korun. Ti, kteří budou procházet Sokolskou pěšky, si pak nemohou nepovšimnout, že se toto místo stalo zároveň mnohem bezpečnějším pro ně samotné, a to díky zcela novým chodníkům. Vybudovaná zeleň jim zase při procházce nabídne nový, neotřelý a esteticky příjemný pohled do okolí,“ uvedl hejtman Martin Půta.

Na zastupitelstvu i mezi veřejností se již objevily a objevují pochybnosti, zda zvolený způsob rekonstrukce je správný. Nemálo kritiků například upozorňuje na to, že ostrůvky zeleně mohou být potencionálně nebezpečné nebo mohou bránit průjezdům vozidel sanitek, policie nebo hasičů. Spousta lidí také ukazuje na cyklopruhy, které komunikaci zužují s tím, že zrovna přes Šaldovo náměstí moc cyklistů nejezdí.

Rekonstrukce Sokolovské byla veřejnosti slibována od roku 2019 s příchodem Jiřího Janďourka, tehdy ještě jako hlavního městského architekta na radnici. V létě roku 2023 bylo vypsáno výběrové řízení, stavba rekonstrukce ulice samotné 300 metrů ulice začala loni v říjnu a trvala rok.

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Samotná koaliční smlouva mezi zástupci STAN/Starostů pro Liberecký kraj a vládní koalice SPOLU bude sice podepsána až 16. října, ale již dnes zástupci obou
Hejtmana Libereckého kraje Martina Půtu zastupuje jeden z nejznámějších advokátů České republiky Tomáš Gřivna. Hejtman si ale jeho služby neplatí ze svých zdrojů. Téměř
Město prezentuje současnou rekonstrukci bazénu, kterou měl dle policie řídit majitel SYNER Group, jako navázání a poctu libereckému architektu Pavlu Švancerovi, který je autorem
Překvapení se nekoná. STAN/Starostové pro Liberecký kraj, kteří vyhráli krajské volby, chtějí kolaici se SPOLU v čele s ODS, se kterou mají bohatou zkušenost,