Hejtman přiznal, že kraj v realizaci protipovodňových opatření selhal

Nečekanou reflexi přinesl závěr předvolební kampaně. Hejtman Libereckého kraje Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) v předvolebním videu i v debatě na Českém rozhlase otevřeně přiznal, že Liberecký kraj, který on sám vede již tři volební období, na Frýdlantsku proti povodním mnoho neudělal. Podle opozice jsou sebekritika a sliby málo.

„O víkendu jsem si dal ještě jeden úkol, a to je dotáhnout na Frýdlantsku všechna možná navrhovaná protipovodňová opatření ke stavebnímu povolení a k tomu, že na ně budou zajištěny peníze, protože ve Višňové, na Smědé, ve Frýdlantu, nemůže být voda vylitá každé dva roky,“ uvedl Martin Půta, který je hejtmanem od roku 2012.

Tento postoj zopakoval i během včerejší debaty v Českém rozhlase, kde sice uvedl, že po povodních v roce 2010 kraj zajistil opravu komunikací na Frýdlantsku, nicméně zmínil, že jich není. „Připouštím, že se nepovedl naplnit program výstavby poldrů a dalších přírodě blízkých opatření, který kraj financoval v roce 2015. Myslím, že to co potřebujeme, aby stavby protipovodňových opatření měly stejnou prioritu jako stavby silnic, železnic nebo energetické infrastruktury,“ řekl v debatě liberecký hejtman.

Náš Liberec na problém, že s povodněmi se na (nejen) Frýdlantsku za posledních 12 let bojovalo spíše na papíře a v médiích, než ve skutečnosti, upozornil tento týden, když ukázal, jak málo kraj výstavu protipovodňových opatřeních v posledních letech podporoval. A to nejen finančně, ale například i s administrací projektů, kterou zejména malé obce často nejsou s to zvládnout.

Půtova sebekritika ovšem nestačí opozici z ANO nebo i politiků ze Zelených, kteří na absenci reálné a účinné podpory retence vody v krajině ze strany kraje, dlouhodobě upozorňují.

„To je problém, na který upozorňujeme dlouhodobě, kraj by měl být skutečným partnerem pro obce a pomoci jim takové projekty zvládnout,“ říká například kandidát na hejtmana z ANO David Pražák. „Často nejde jen o finanční podporu, která je samozřejmě důležitá, ale právě obcím s těmi projekty pomoci, aby dosáhly na prostředky z různých zdrojů,“ dodal David Pražák.

„Studie protipovodňových opatření na Frýdlantsku je hotová od roku 2015 a kraj pro její naplnění devět dlouhých let nehnul ani prstem,“ míní liberecký zastupitel za Zelené Jindřich Felcman. „Když jsme byli na kraji v opozici, tak jsme pod dlouholetém snažení v roce 2018 prosadili alespoň fond, který bude zadržovat vodu v krajině, ten sice funguje, ale prostředky se na něj se často seškrtávají na minimum. Není se pak co divit, že povodně dál přichází,“ uzavřel Jindřich Felcman.

foto: LK

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec na jaře informoval, že v zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s
Kvůli avizovanému přepočtu hlasů ze strany hnutí Stačilo! zasednou nově zvolení zastupitelé Libereckého kraje možná až za více jak měsíc. Vítězní STAN/Starostové pro Liberecký
Měla to být ukázková a kvalitní rekonstrukce ulice v novém stylu. Město ale není schopné opravit 300 metrů dlouhou Ondříčkovu ulici ani po více
Liberecké zastupitelstvo zasáhla bolestivá zpráva. O víkendu odešel náhle jeden z jeho členů, Ing. Jaroslav Šrajer, který byl zastupitelem za ANO.