Město postaví bazén podle not ze Syneru, jak tvrdí policie

Metrostav DIZ nakonec bude opravovat v Liberci bazén za téměř miliardu korun. Nikdo z dalších účastníků soutěže se již neodvolal k ÚOHS a město tam může podepsat smlouvu. Podle policie celý projekt řídil šéf SYNER Group Petr Syrovátko.

Včera skončil termín, kdy se ostatní uchazeči ve veřejné zakázce na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí za téměř 910 milionů korun mohli odvolat k Úřadu na ochranu hospodářské soutěže. Poté, co město odmítalo jejich opakované námitky, to ale vzdali.

Dceřiná společnost firmy Metrostav, která má kvůli korupci zákaz účastnit se veřejných soutěží, tak může stavět. Veřejnosti to oznámil primátor Liberce Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

„Jsem rád, že navzdory komplikacím, které start rekonstrukce doprovázely, můžeme konečně začít. Navíc za původně vysoutěženou částku pod 750 milionů korun bez DPH a s vědomím, že chceme respektovat původní práci významného architekta. Věřím, že zhruba za dva roky se Liberečané dočkají kvalitního, modernímu a nadčasového plaveckého stadionu, který bude sportovcům i široké veřejnosti dobře sloužit další desítky let,“ řekl primátor Liberce Jaroslav Zámečník.

Primátor sice zmiňuje „komplikace“, ale ve skutečnosti i kvůli této zakázce proběhl na liberecké radnici pod jeho vedením největší protikorupční zásah v historii. V cele skončil i dnes již bývalý primátorův náměstek za ODS Petr Židek, který na radnici, dle detektivů a státního zástupce, prosazoval za úplatu zájmy šéfa SYNER Group (Syner) Petra Syrovátka.

A právě miliardová zakázka na bazén je jedním z pilířů obvinění Židka i Syrovátka. Oba muži byli posléze policií obvinění a hrozí jim vysoké tresty. Petr Židek posléze na svou funkci na radnici rezignoval a ODS byla odvolána z koalice, byť její zastupitelé nadále současnou koalici, dle vlastního vyjádření, podporují.

Židkovu štafetu v prosazování, podle policie, Syrovátkem řízené rekonstrukce bazénu pak přebral právě primátor Jaroslav Zámečník a zejména jeho náměstek pro architekturu a veřejný prostor Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). Ten přitom ještě na jaře otevřeně přiznával, že náměstek Židek skutečně pracoval na bazénu podle pokynů podnikatele Syrovátka.

Zajímavý je i dodavatel stavby, kterého měl rovněž dle policie určit Petr Syrovátko ze Syneru. Společnost Metrostav DIZ v současné době získává na radnici i na Libereckém kraji velké množství zakázek. A to buď sama nebo ve spojení například právě se Synerem.

Jak ukázal náš Liberec, tato dceřinka Metrostavu a vítěz soutěže na rekonstrukci bazénu – Metrostav DIZ totiž vznikla před pouhými sedmi lety, kdy původní Metrostav koupil firmu od významných členů liberecké ODS, jejichž jméno figuruje například v případu tunelování městského majetku na Ještědu.

Subscribe
Upozornit na
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec na jaře informoval, že v zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s
Kvůli avizovanému přepočtu hlasů ze strany hnutí Stačilo! zasednou nově zvolení zastupitelé Libereckého kraje možná až za více jak měsíc. Vítězní STAN/Starostové pro Liberecký
Měla to být ukázková a kvalitní rekonstrukce ulice v novém stylu. Město ale není schopné opravit 300 metrů dlouhou Ondříčkovu ulici ani po více
Liberecké zastupitelstvo zasáhla bolestivá zpráva. O víkendu odešel náhle jeden z jeho členů, Ing. Jaroslav Šrajer, který byl zastupitelem za ANO.