Soud s hejtmanem bude až po volbách

Dnes mělo začít pokračování soudu v korupční kauze, kde je obžalován i hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). Jednání se ale přesouvá na říjen, až po termínu zářijových krajských voleb. Podle soudce za to může administrativní chyba.

Podle soudce Pavla Pachnera krajský soud včas nevyrozuměl o termínu jednání nového státního zástupce, který je v kauze žalobcem. Stalo se tak na základě chyby soudních úředníků a sám soudce Pachner to zjistil až v pátek.

„Původní státní zástupce již působí na novém pracovišti a nový státní zástupce má ze zákona nárok na čas si kauzu nastudovat a na tomto nároku trval. Líčení se proto přesouvá na říjnový termín,“ uvedl pro Náš Liberec soudce Krajského soudu v Liberci Pavel Pachner.

Hejtman byl před médii rozezlen. „Tohle už ani nechci komentovat. To nemají na soudu telefon na advokáty?“, uvedl hejtman v budově soudu. Na sociálních sítích pak své prohlášení doplnil.

„Právě jsem z Krizového štábu dorazil na další jednání ke Krajskému soudu v kauze Máří Magdaléna. Termín jednání byl stanoven v červnu. Soud se ale nekoná a nikdo nás o tom neinformoval. Kdyby nebyly záplavy, tak bych se tomu po deseti letech trvání případu snad i zasmál. Další pokus o jednání je nařízen na říjen (letošního roku). Spravedlnost v Česku fakt není úplně rychlá,“ dodal Martin Půta na síti X.

Hejtmanovi se, jak první upozornil Náš Liberec, již v minulosti jednou povedlo protáhnout jednání soudu do termínu až po volbách, a to v roce 2018, když půl roku zamlčoval, že přísedící je manželka jeho významného spolustraníka.

Nicméně dnes mu nahrála náhoda a úřednická chyba a termín začátku jednání se posouvá až po termínu letošních krajských voleb, které proběhnou v nadcházejícím zářijovém víkendu. Navíc situace u soudu pro Martina Půtu nemusí být jednoduchá.

Jak informoval Náš Liberec, na podzim minulého roku se přiznal hlavní obviněný celého procesu – společnost Metrostav a požádal o dohodu se státním zástupcem o vině a trestu.

Poté, co se přiznali první obžalovaní v procesu – bývalý politik liberecké ODS a jednatel společnosti, která kostel vlastnila a žádala na něj dotaci, Jiří Zeronik, který za úplatu zmanipuloval výběrové řízení pro Metrostav (de facto jej nechal v rukou samotného Metrostavu) a Libor Turský, majitel jedné z subdodavatelských firem, který pro Metrostav zase vystavoval fiktivní faktury, aby se zakázka prodražila, rozhodl se doznat i Metrostav.

Metrostav přitom státní zástupce viní jako hlavního aktéra kauzy, který měl vše od začátku v rukou a uplácel i liberecké úředníky a politiky, v čele s hejtmanem Martinem Půtou. Ten ale odmítá a vše označuje za spiknutí policie a státního zástupce proti němu, aniž by kdy k takto silným výrokům přinesl nějaké důkazy. I přiznání Metrostavu označuje Půta a jeho právní zástupci za účelové.

V celém případu jde zejména o rekonstrukci kostela sv. Máří Magdalény v Liberci, kterou za 65 milionů prováděla společnost Metrostav, která jej zcela nestandardně předfinancovala. Obžaloba má za to, že projekt byl předražený o 23 milionů korun a část z toho měla jít na úplatky mezi síť úředníků a politiků, kterou ovládal Metrostav.

Hejtman Martin Půta je viněn, že za úplatu měl Metrostavu dopomoci k rychlejšímu vyplacení dotace, které bylo ohroženo odsouzením Jiřího Zeronika v jiné korupční kauze. Celý případ je velmi rozsáhlý. Obžalováno bylo 17 osob, z toho 13 lidí a čtyři firmy, v čele s největší českou stavební společností, Metrostavem.

Kauza, kterou otevřel Náš Liberec, před několika lety, pokračovala policejním obviněním z roku 2014, se po sérii stížností ze strany právních zástupců obviněných dostala k soudu, jak bylo zmíněno, až v roce 2018. Zde ji pak protáhly nejen neustálé námitky zejména zástupců Metrostavu, ale také, z hlediska vyšších soudních instancí, špatná práce původního soudce Petra Neumanna.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Náš Liberec na jaře informoval, že v zákulisí libereckého Divadla F.X. Šaldy probíhá spor mezi vedením a jeho šéfdirigentem Martinem Doubravským. Ten se s
Kvůli avizovanému přepočtu hlasů ze strany hnutí Stačilo! zasednou nově zvolení zastupitelé Libereckého kraje možná až za více jak měsíc. Vítězní STAN/Starostové pro Liberecký
Měla to být ukázková a kvalitní rekonstrukce ulice v novém stylu. Město ale není schopné opravit 300 metrů dlouhou Ondříčkovu ulici ani po více
Liberecké zastupitelstvo zasáhla bolestivá zpráva. O víkendu odešel náhle jeden z jeho členů, Ing. Jaroslav Šrajer, který byl zastupitelem za ANO.