nášLiberec

Search

Kraj dohnala realita. Střecha u PKO se bude muset udělat

Liberecký kraj se pustil do kontroverzní rekonstrukce PKO v Lidových sadech. Projekt za téměř 280 milionů korun nepočítal původně s rekonstrukcí střechy, která byla argumentem, aby město budovu převedlo na kraj. Nakonec se ale bude muset dělat a bude to stát další peníze.

Náš Liberec na přelomu roku upozornil na to, že Liberecký kraj ve svém projektu renovace Lidových sadů za více jak čtvrt miliardy nepočítá s rekonstrukcí střechy, která je u PKO dlouhé roky v havarijním stavu.

Místo toho se v objektu plánuje nová terasa a prostory pro pořádání mezinárodních zoologických konferencí nebo zajíždějící hlediště v hudebním sálu. Způsob rekonstrukce zvolilo vedení kraje v čele s náměstkyní pro kulturu Květou Vinklátovou ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ve spolupráci s ředitelem zoo a bývalým zastupitelem za STAN/Starosty pro Liberecký kraj Davidem Nejedlem.

Jenomže realita je neúprosná a sami stavaři ze CL-Evans, kteří projekt realizují, přišli s tím, že se střecha v PKO udělat musí, protože je v zoufalém stavu a bez její rekonstrukce by současná rekultivace Lidových sadů neměla smysl. Nakonec to musel přiznat i Liberecký kraj.

Nicméně už nyní je jasné, že z dotace určené pro rekonstrukci PKO, střecha opravit nepůjde a kraj bude muset sáhnout do svých prostředků. Zatím se ale neví, kolik bude rekonstrukce střechy stát.

„Až bude známo a projednáno, a to zejména v orgánech Libereckého kraje, vydáme k tomu tiskovou zprávu,“ okomentoval situaci kolem chybně připraveného projektu Libereckého kraje jeho mluvčí Filip Trdla.

Náš Liberec informoval i o tom, že někteří lidé z vedení města Liberce se postupem Libereckého kraje cítili být podvedeni. Špatný stav střechy PKO byl totiž jedním z hlavních argumentů, kvůli kterému se Lidové sady, po 120 letech, převáděli z majetku města na Liberecký kraj, což před volbami v roce 2022 iniciovali STAN/Starostové pro Liberecký kraj, aniž by to měli v předchozím volebním programu.

Kvůli zvolenému způsobu rekonstrukce PKO se na začátku letošního roku ozvala náměstkyně primátora za ANO Šárka Prachařová. Ta dnes vývoj situace, který ji dal nakonec za pravdu, komentuje pro Náš Liberec.

„Pokud se opravdu rozhodlo, že střecha bude součástí celkové opravy a modernizace Lidových sadů, tak jsem ráda. Již v lednu při představení projektu jsem byla velmi překvapená, že střecha není zahrnuta do celkové rekonstrukce. Zdůvodněním bylo, že by se to časově nestihlo, střecha se monitoruje a ještě vydrží, její oprava bude až někdy v další etapě. Když se dům převáděl z města na bohatší kraj, velkým argumentem byla právě špatná a na rekonstrukci nákladná střecha, která je opravdu ve špatném stavu. Bohužel, vymyslel se velmi nákladný projekt a střecha v něm nebyla. Projekt je už hotový, je vysoutěženo a tak se potřebná střecha zaplatí z rozpočtu kraje… škoda, dalo se to uchopit lépe, racionálněji a peníze použít někde jinde. I tak přeji této krásné budově nejen hezké a technicky „vymazlené“ prostředí, ale také tu novou „pokrývku hlavy“,“ uvedla Šárka Prachařová.

Dalším zajímavým momentem zvolené rekonstrukce je skutečnost, že vedení kraje renovaci nekonzultoval s městem Liberec a na projekt u takto významné liberecké budovy se nekonala ani architektonická soutěž, byť se na městě architektonicky soutěží i daleko méně hodnotné objekty.

Celá rekonstrukce Lidových sadů vyjde na zhruba 275 milionů korun, přičemž stavební část prací vyjde na 185 milionů korun. Původním zhotovitelem měla být firma Brex, která ale ukončila svou činnost a realizátorem se tak stala CL-Evan, která skončila ve výběrovém řízení jako druhá.

Subscribe
Upozornit na
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Před několika dny obletěla liberecký mediální svět zpráva, že Liberec dá 2,4 milionu korun za nové vytvoření designové studie pro novou lanovku na Ještěd.
Revitalizaci parku u Severočeského muzea slibuje vedení kraje občanům nejméně šest let. Ukazují se pěkné obrázky, ale aktuálně dává Liberecký kraj ruce pryč i
Přesně před šestapadesáti lety vstoupila na území Československa vojska Varšavské smlouvy, aby zastavila vlastní československou cestu k demokratičtější a spravedlivější společnosti.
Rada města na dnešním mimořádném jednání potvrdila scénář, který se, dle policie, sepisoval v kancelářích Syneru. Bazén by za více jak 900 milion s