nášLiberec

Search

Město platí Syneru za nájem pro úředníky výrazně více než jiné firmě jen o pár metrů vedle

Město Liberec si od firmy SYNER Group pronajímá za miliony ročně několik pater jejího sídla S Tower v dolním centru města pro své úředníky. Bývalý náměstek za ODS, ovšem za souhlasu primátora a rady města, vyjednal pro SYNER Group tak výhodné podmínky, že jej kvůli tomu viní policie. Navíc ceny nájmu během let strmě rostly.

Dnes již bývalý a policií obviněný náměstek libereckého primátora Petr Židek (zvolen a vyloučen z ODS) dostal od původní liberecké koalice Starostů, ANO, ODS a Pirátů a ODS (dnes již bez v Liberci zrušené ODS) volnou ruku k vyjednávání nájmu pro úředníky magistrátu, kteří potřebovali prostory zejména v době rekonstrukce budovy URAN na třídě 1. máje.

A nevyjednal je špatně. Otázkou ovšem je, zda pro město nebo pro Syner Group (Syner), jejíž majitel Petr Syrovátko je policií rovněž obviněn v korupční kauze, která začala zásahem Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) letos v dubnu na libereckém magistrátu.

Podle policie měl Židek Syrovátkovi během výběru pronajímatele nových prostor pro úředníky poskytovat „neveřejné informace o dalších účastnících veřejné zakázky, zejména o jimi nabízených cenách za pronájem, aby společnost Elite Office Park, a.s. zakázaku na pronájemkancelářských prostor v budově tzv. S Tower získala, když se koupi budovy nepodařilo prosadit,“ píše se v policejních materiálech.

Syrovátko měl, dle detektivů NCOZ a dozorujícího státního zástupce, Židkovi vyplatit zhruba dva miliony korun a slíbit mu luxusní byt na nově stavěném sídlišti na libereckém Perštýně. A právě pronájem prostor S Tower měla být jedna z aktivit, za kterou si liberecký politik z ODS měl svou odměnu, podle policejních závěrů, zasloužit.

Město si rádo připlatí

Aktuální ceny pronájmu kanceláří v centru Liberci dnes začínají na zhruba 140 Kč včetně DPH za metr čtvereční, většinou se pohybují kolem 200 Kč. Před třemi lety, než začala úřadovat inflace, byly ovšem ještě nižší. Jedná se většinou o klasické kanceláře, o výměře v maximálně několik málo desítek metrů čtverečních.

Když město Liberec podepisovalo v létě 2021 smlouvu se Synerem na pronájem 1864 metrů čtverečních v S Tower, dalo se očekávat, že cena by mohla být nižší, a to vzhledem k rozloze celé plochy, která tehdy činila část přízemí a tři patra.

Jenomže tomu tak nebylo. Cena byla smluvena bez služeb na 242 korun včetně DPH za metr čtvereční. Ceny služeb se měly řešit dodatečně, podle vývoje cen energií, nicméně první rok se cena určila na 39 Kč na metr bez DPH, což v posledku činilo téměř 290 Kč na metr čtvereční, tedy částku, vzhledem k celkové rozloze pronajímaných prostor i cenám a na trhu, nikoliv nevýraznou.

Smlouva byla uzavřena do srpna roku 2023, ale je zde i další zajímavý bod. Pokud město aktivně smlouvu nezruší, automaticky se protáhne nikoliv například o rok, ale o celých 60 měsíců.

Stejně tak je uvedeno, že v ceně bude navíc započítána inflace, které v roce 2022 činila 15 procent, rok předtím zhruba 11.

Liberec ovšem není tak štědrý ke všem komerčním pronajímatelům, jako k Syneru. Pro srovnání uveďme příklad ze stejné lokality, kde si město rovněž pronajímá od soukromé firmy prostory pro své zaměstnance.

Půl roku předtím, na samém sklonku roku 2020, si město Liberec pronajalo, rovněž od komerčního subjektu, necelých 200 metrů čtverečních pro svoje tehdy nové Centrum bydlení na zhruba rok a půl. Zde kde platilo, včetně služeb a DPH, 173 korun na metr čtvereční (dnes je to se službami a DPH cca 213 Kč). Centrum bydlení se přitom nachází v ulici Na Bídě, která je od S Tower pár desítek metrů.

Dodatky a další miliony

Smlouvu tehdy podepsal primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). Nicméně to byl teprve začátek. Napříště za město vše podepisoval jeho, po volbách v roce 2022 nový, náměstek Petr Židek, který podle policie ale stál i za původní verzí smlouvy z roku 2021.

V dalších dodatcích smlouvy, které má Náš Liberec k dispozici, se cena za metr opět zvyšuje. A hlavně se zvyšuje i počet ploch v S Tower, které úředníci z magistrátu využívají.

Jen pár týdnů po nástupu do své funkce, v prosinci 2022, již náměstek Petr Židek podepsal nový dodatek se Synerem, který nejenže protáhl smlouvu do konce roku 2024, ale bylo nasmlouváno další patro. Celková plocha se tak zvedla na 2375 metrů. Zvedla se ovšem i cena. Pokud budeme brát cenu energií stejnou jako první rok, zvedla se na částku přesahující 310 korun za metr.

Další navýšení přišlo před rokem, v létě roku 2023. Město si zavázalo do budoucna pronajímat 3331 metrů čtverečních S Tower, a to některé plochy až počínaje rokem 2025. Cena zůstala stejná, ale celková, městem Liberec placená měsíční částka, překročila milion korun.

Ostatně hodnota smluv se z původních zhruba 13,5 milionu korun vyšplhala na více jak 16 milionů korun.

S Tower a URAN – dvě spojené nádoby

Jak nedávno ukázal Náš Liberec, případ podezřelého pronájmu ploch pro úředníky je přímo svázán s příběhem další budovy, libereckého URANu. Ukazuje taky na rozpory a vzájemné shody v liberecké koalici, zejména mezi Starosty a ODS.

Pro firmu Syner byla budova S Tower dlouho kamenem v botě. Firma ji sice dlouhou dobu za podivných podmínek, jak informoval již před lety Náš Liberec, pronajímala státu pro Úřad práce. Nicméně poté, co mu Syner státu za ještě podivnějších podmínek prodal vedlejší budovu, kam se Úřad práce přesunul, zůstal S Tower prázdný, a tedy i finančně náročný na údržbu.

Náměstek Židek se nejdříve snažil o tom, aby si město od SYNER Group budovu S Tower koupilo. Nicméně neuspěl, protože cena byla obrovská – hovořilo se o 360 milionech korun. “ V období od prosince 2020 do března 2023 na základě pokynů Petra Syrovátka se snažil projevy v orgánech Statutárního města Liberec a osobním přesvědčováním zastupitelů a radních prosadit koupi kancelářské budovy na adrese Dr. Milady Horákové 580/7, Liberec, tzv. S Tower,“ píše se v policejních dokumentech.

Jak upozornil Náš Liberec jako první, podle policie se Židek snažil například mařit i výběrové řízení na rekonstrukci budovy URAN, kterou zase prosazovali Starostové – zejména náměstek pro architekturu Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Nakonec ale hádky v koalici utichly. Město sice nekoupilo S Tower, ale Starostové a ostatní koaliční partneři nechali Petra Židka, aby vyjednával podmínky o jeho pronájmu, na kterém Syner rozhodně netratí.

Zároveň se policie domnívá, že majitel Syneru Petr Syrovátko, skrytě ovlivňoval i rekonstrukci URANu, která je dnes již dvakrát dražší, než měla být před necelými třemi lety.

Subscribe
Upozornit na
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj znovu deklaruje svou snahu o záchranu horského hotelu a vysílače na Ještědu. Nicméně se tak děje zpravidla před volbami a výsledek
Radnice přichystala výstavu s názvem „Pozor, baron jede!“, která vzpomíná výročí 130 let jízdy Theodora Liebiega na trase Liberec – Porýní. O dalších, temných
Krajské volby jsou opravdu za rohem a ti, kteří by v nich rádi uspěli, se snaží zalíbit voličům, jak se dá. Někdy to má
Po více jak sedmi měsících od otevření kontroverzního parkovacího domu za čtvrt miliardy, který pro Liberecký kraj stavěla dceřiná firma společnosti Metrostav, se Liberečané