nášLiberec

Search

Co se nám v roce 2024 zatím podařilo?

Sázíme stromky díky našim dárcům
Připravili jsme pokračování projektu na výsadbu 60 tisíc sazenic pro zvýšení druhové i věkové rozmanitosti místních lesů. Ty budou díky tomu stabilnější, přirozenější, zdravější a zároveň se tím zvyšuje retence vody v krajině. Počátkem roku odborný lesní hospodář Jan Duda, který má projekt na starosti, vytipoval lokality, kde bude nejvhodnější sázet a vybral pro daná místa vhodný sadební materiál.

V lese jsme vyznačili místa, kde bude nutné vybudovat oplocenky. Ty budou sazeničky chránit před zvěří a již od května se začalo s jejich stavbou. Na podzim, kdy je pro to nejvhodnější počasí, se pustíme do samotných výsadeb tisíců stromků převážně buků, dubů a jedlí. Díky velice štědré finanční pomoci našich dárců běží projekt již desátým rokem a v zemi je na 375 tisíc malých stromků. V naší snaze pokračujeme i nadále a budeme vděčni, pokud nám s tím svým darem pomůžete i Vy.

Obnovujeme stezky pro turisty
V letošním roce jsme Jizersko-ještědskému horskému spolku pomohli s obnovou naučné stezky Tři iseriny, která se nachází v jedné z nejkrásnějších osad Jizerských hor v Přírodní rezervaci Bukovec a v Národní přírodní rezervaci Rašeliniště Jizerky. Jizersko-ještědský horský spolek zde buduje 178 m2 nových povalkových chodníků, obnovuje 155 terénních stupňů a vylepšuje 8 informativních cedulí.

Cílem projektu je nabídnout takovou návštěvnickou infrastrukturu, aby se pohyb lidí nasměroval pouze do vyhrazených prostorů turistických stezek a zabránilo se vstupování návštěvníků mimo ně. Celkový rozpočet projektu je téměř třičtvrtě miliónu korun, větší část se podařilo získat z evropských fondů a naše nadace se spolupodílela částkou cca 220 tisíc korun.

Pomáháme dětem s ekologickou výchovou
Podpořili jsme snahu vést nejmladší generaci k udržitelnému způsobu života a kladnému vztahu k přírodě i krajině. Zaměřujeme se převážně na projekty, které děti realizují venku v přírodě. Tam mohou své teoretické znalosti nabyté ve školních lavicích, uplatnit v praxi.

Aktivity v terénu považujeme za důležité a převážná část projektů se zaměřuje na výzkumné práce, pozorování živočichů a rostlin, péči o přírodní zajímavosti, poznávání ekosystému lesa nebo analýzu a hledání řešení regionálních problémů. Přes 260 tisíc korun pomohlo v letošním roce s realizací 23 ekologicko výchovných projektů.

30 let naší práce je vidět nejen v Jizerkách
V loňském roce jsme oslavili třicáté výročí od našeho vniku. V té době zažily Jizerské hory ekologickou katastrofu nebývalých rozměrů. Více než sto kilometrů čtverečných náhorní plošiny bylo po imisní a kůrovcové kalamitě velkoplošně odlesněno. Právě proto byla v roce 1993 založena naše Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor, jejíž tehdejší název odpovídal stavu pohoří, které potřebovalo dobrý plán, oddané ochranáře a mnoho peněz.

Díky naší nadaci se podařilo sehnat první finance na nápravu nebývalé katastrofy, která hory postihla. Brzy naši snahu podpořily osobnosti, firmy i zahraniční nadace milionovými částkami a obnova Jizerských hor mohla začít. Dnes už se hory zelenají, 30 let starý pohled na zubožené lesy je minulostí, ale vyhráno ještě zdaleka není. Zvláště v kontextu globální změny klimatu, která doléhá na lidi i přírodu a předkládá nám nové výzvy.

Tisková zpráva Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V červnu projednávalo liberecké zastupitelstvo dopis hejtmana Půty, ve kterém obviňoval město Liberec a jeho územní plán za zdržení přístavby Gymnázia F. X. Šaldy.
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví