nášLiberec

Search

Zdržení přístavby Gymnázia F. X. Šaldy je chybou hejtmana Půty

V červnu projednávalo liberecké zastupitelstvo dopis hejtmana Půty, ve kterém obviňoval město Liberec a jeho územní plán za zdržení přístavby Gymnázia F. X. Šaldy. Jak se ukázalo, zdržení je způsobeno ale především samotným postupem kraje.

Na červencové tiskové konferenci Rady Libereckého kraje sdělil novinářům hejtman Půta k přípravě nového pavilonu Gymnázia F. X. Šaldy, že je momentálně zcela pozastavena, cit.: „My jsme připraveni hned po změně územního plánu začít v těch dalších krocích, které budou směřovat ke stavbě samotné.“ (čas 7:00 a dál, https://www.facebook.com/watch/?v=998972181669744 )

Hejtman Půta se odvolává na to, že celou stavební akci zdržuje údajně „nepříliš dobrý“ Územní plán Liberec. U něj je třeba provést úpravu výškové regulace, aby se do něj vešla navržená přístavba připravená krajem.

„Předně je třeba zdůraznit, že rozpor studie přístavby s územním plánem je pouze a jen chybou té studie a samotného kraje, který si jí nechal zpracovat a tuhle základní náležitost si neohlídal. Zpracovatel studie přístavby měl výškovou regulaci v územním plánu zkrátka respektovat. Tak jako musí územní plán respektovat všichni stavebníci,“ vysvětluje Jindřich Felcman, liberecký zastupitel za Zelené.

Liberečtí opoziční zastupitelé za Zelené v reakci na červencový výrok hejtmana zjišťovali, v jaké fázi aktuálně celý projekt přístavby gymnázia je. A nestačili se divit.

„Podle vyjádření kraje doposud nebyla s vybraným dodavatelem projektu a stavby ještě ani uzavřena smlouva. Zcela nesmyslně se čeká, až bude dokončena potřebná změna územního plánu. Přitom se mohlo už od března projektovat a shánět razítka. O poslední razítko k souladu s územním plánem by se zkrátka požádalo až po vydání změny územního plánu,“ kritizuje postup kraje Jindřich Felcman.

Tímto postupem by se celý proces zrychlil minimálně o 10 měsíců. Změna územního plánu by měla být vydaná ke konci tohoto roku. Následné povolení by se stihlo do dvou měsíců. Takhle se ale teprve na konci roku, po vydání změny územního plánu, začne projektovat a zařizovat povolení, tudíž hotovo bude nejdříve v listopadu 2025. Lhůty pro zpracování projektu a zajištění povolení jsou totiž stanoveny krajem na 10 měsíců.

„Jde už o třetí velké selhání hejtmana Půty v oblasti modernizace středních škol a posílení všeobecných oborů. Nejprve dvanáct let rozvoj gymnázií zcela ignoroval. Ještě na začátku minulého roku tvrdil, že mají míst dost. Pak ve světle tristních čísel srovnávající kapacity gymnázií napříč republikou otočil. Ovšem namísto rychlé a levné restrukturalizace oborů stávajících středních škol se pustil do nákladného projektu přístavby za více než 300 mil. Kč. A teď selhal i v řízení tohoto stavebního projektu,“ doplňuje Milan Starec, lídr Zelených do krajských voleb.

Milan Starec k tomu na závěr dodává: „Na neschopnost místních politiků bohužel opět doplatí liberecké děti. Podle výzkumu agentury PAQ Research se okres Liberec řadí na samotný konec žebříčku v podílu žáků přijatých na gymnázia. A to razantně. Průměr přijatých v roce 2022 byl v ČR 25 %. V okrese Liberec pouhých 11,7 %.“

Tisková zpráva Zelených

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Připravili jsme pokračování projektu na výsadbu 60 tisíc sazenic pro zvýšení druhové i věkové rozmanitosti místních lesů. Ty budou díky tomu stabilnější, přirozenější, zdravější
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví