nášLiberec

Search

Náplavka a okolí krajského úřadu: ze 100 na 400 milionů za pět let

Roky slibovaná revitalizace okolí úřadu Libereckého kraje, zahrnující i náplavku, se zcela zásadním způsobem prodražuje. Ještě v roce 2019 se počítalo se zhruba 100 miliony, dnes je jasné, že částka bude čtyřikrát vyšší. Minimálně.

Včera zástupci Libereckého kraje oznámili, že stavba náplavku bude stát téměř 142 milionů korun. Jak informoval Náš Liberec, to je o celých 100 milionů více, než tomu mělo být před pěti lety. Nicméně není od věci se podívat na to, jakým způsobem se vyvíjela cena revitalizace celého okolí úřadu.

Původně, v roce 2017, Liberecký kraj počítal, co se výstavby parkovacího domu, úpravy okolí úřadu a náplavky samotné týče, dokonce s částkou nižší než 70 milionů. Hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) i jeho tehdejší náměstek ze stejné strany již tehdy raději mluvili o částce do 100 milionů korun. Začít se mělo v roce 2019 a hotovo mělo být v roce 2020.

Částku, již ovšem o něco přesahující 100 milionů pro celé území, opakovali vládnoucí Starostové i v roce 2019, kdy tehdy v Liberci nově vzniklá Kancelář architektury města pod dnešním náměstkem primátora Jiřím Janďourkem (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) připravila projekt samotné dnešní náplavky, která měla ovšem vyjít na cca 40 milionů korun.

V roce 2020 oznámil hejtman Martin Půta, že náplavka v dolním centru není pro kraj priorita a projekt musel počkat. To ale vzbudilo nevoli u liberecké veřejnosti a protože před čtyřmi lety byly rovněž volby, hejtman otočil a voliče ujistil, že náplavka samozřejmě priorita je.

Po volbách v roce 2020, kdy na kraji usedla obměněná koalice Starostů, ODS a Pirátů bylo vše zase trochu jinak. Prioritou pro kraj byl parkovací dům, který stavěla dceřinka Metrostavu Metrostav DIZ a jehož cena, jak upozornil Náš Liberec se vyšplhala z původních 64 milionů na neuvěřitelných 246 milionů korun, přičemž na kraj kvůli dotaci předstíral, že se jedná o systém Park and Ride odvádějící automobily z centra.

Na jaře 2023 tvrdili zástupci Libereckého kraje veřejnosti i zastupitelům města Liberce, ale že úprava celé lokality vyjde na zhruba 100 milionů, z čehož má přibližně 85 milionů tvořit zmíněná dotace. Dotace na náplavku, kterou chtěl kraj původně financovat, dle svých prohlášení z roku 2021, ze svého měla být z prostředků určených pro Liberec ve výši 70 milionů korun. Ovšem jen pro první etapu. V další etapě, pro rok 2024, měla stát dalších 52 milionů korun.

Její cena se po všech peripetiích dnes (zatím) nachází na zmíněných 142 milionů korun. Pokud se k tomu připočte cena více jak 246 milionů korun za parkovací dům a dalších cca 11 milionů korun vynaložených za studii pro vítězný architektonický ateliér, je částka na na zhruba 400 milionech korun. Zatím – stavba ještě nezačala.

Do úpravy celého okolí je ovšem třeba započítat i výstavbu tzv. podnikatelského inkubátoru za cca 400 milionů korun, který dosud hledá smysl a tzv. Evropský dům, jehož rekonstrukce stála téměř sto milionů. S připočtením výkupu původních nemovitostí tak okolí krajského úřadu vyšlo veřejnou kasu zhruba na miliardu korun.

Subscribe
Upozornit na
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj znovu deklaruje svou snahu o záchranu horského hotelu a vysílače na Ještědu. Nicméně se tak děje zpravidla před volbami a výsledek
Město Liberec si od firmy SYNER Group pronajímá za miliony ročně několik pater jejího sídla S Tower v dolním centru města pro své úředníky. Bývalý náměstek
Radnice přichystala výstavu s názvem „Pozor, baron jede!“, která vzpomíná výročí 130 let jízdy Theodora Liebiega na trase Liberec – Porýní. O dalších, temných
Krajské volby jsou opravdu za rohem a ti, kteří by v nich rádi uspěli, se snaží zalíbit voličům, jak se dá. Někdy to má