nášLiberec

Search

Nikdy nežil a ani nežije v Libereckém kraji. Přesto by byl rád hejtmanem

Kandidátem SPOLU na hejtmana Libereckého kraje je Edvard Kožušník z ODS. Ten přitom, navzdory oficiálním deklaracím, v Libereckém kraji ani nežije, adresu má pouze přihlášenou v bytě svého někdejšího zaměstnavatele, bývalého senátora za ODS Přemysla Sobotky.

„Koalici SPOLU vede do krajských voleb Edvard Kožušník. Liberec a Liberecký region je od roku 2008 jeho domovem a vidí v něm obrovský potenciál stát se lídrem ekonomické transformace,“ uvádí se na profilu SPOLU pro Liberecký kraj, což je koalice místní ODS, TOP 09 a KDU-ČSL.

Jenomže to není pravda. Edvard Kožušník v Libereckém kraji nebydlel a nebydlí. Pouze má přihlášené bydliště v Liberci, na Králově háji, v bytě bývalého předsedy senátu za ODS Přemysla Sobotky, kterému na začátku své politické kariéry dělal předsedu sekretariátu.

Edvard Kožušník ostatně ani nezastírá, že by v Liberci sdílel byt s manželi Sobotkovými. „Ano, já nepopírám, že žiji jinde, tedy v Praze , kde pracuji. Stejně jako předtím jsem žil například v Bruselu,“ uvedl Edvard Kožušník na dotaz, zda skutečnost, že uvádí své bydliště jako Liberec nebere jako podraz na voliče.

„Takové silné slovo bych rozhodně nepoužil. A také bych rád připomněl, že jsem od roku 2008 členem liberecké ODS,“ dodal pro naši redakci kandidát na hejtmana za SPOLU Kožušník.

Edvard Kožušník se narodil v Olomouci. Pracoval pro Přemysla Sobotku v Senátu ČR a pro období 2009 až 2014 byl zvolen poslancem Evropského parlamentu v Bruselu. V roce 2019 nebyl jako europoslanec zvolen, neúspěšně se pokoušel kandidovat i do českého parlamentu v roce 2021. V lednu 2022 se stal politickým náměstkem ministra průmyslu a obchodu ČR Jozefa Síkely ze STAN.

V Liberci, za který opakovaně kandiduje, se nikdy politicky moc neprojevoval. Jeho hlavní politickou linií je podpora zdravého životního stylu a sportu, zejména běhu a cyklistiky.

Kožušníkova ODS kandiduje v Libereckém kraji pod značkou SPOLU pro Liberecký kraj, spolu s menšími stranami TOP 09 a KDU-ČSL, které na Liberecku mají tradičně mizivou podporu a spojují se do voleb s úspěšnějšími subjekty.

V Liberci byla ODS rozpuštěna v návaznosti na zdejší korupční skandál, kdy se policie domnívá, že její náměstek Petr Židek fungoval jako placený zaměstnanec majitele Syneru Petra Syrovátka.

foto: Facebook

Subscribe
Upozornit na
49 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj znovu deklaruje svou snahu o záchranu horského hotelu a vysílače na Ještědu. Nicméně se tak děje zpravidla před volbami a výsledek
Město Liberec si od firmy SYNER Group pronajímá za miliony ročně několik pater jejího sídla S Tower v dolním centru města pro své úředníky. Bývalý náměstek
Radnice přichystala výstavu s názvem „Pozor, baron jede!“, která vzpomíná výročí 130 let jízdy Theodora Liebiega na trase Liberec – Porýní. O dalších, temných
Krajské volby jsou opravdu za rohem a ti, kteří by v nich rádi uspěli, se snaží zalíbit voličům, jak se dá. Někdy to má