nášLiberec

Search

Náplavku nakonec bude dělat jiná firma a bude o sto milionů dražší než měla být původně

Náplavku, kterou politická reprezentace kraje slibuje více jak 12 let, bude nakonec dělat jiná firma než vítězná. Vítěz soutěže totiž odstoupil. Zvýší se také cena díla. Za pět let vyskočila ze 40 milionů již na 140 milionů.

CL-EVANS s.r.o., která vyhrála původní výběrové řízení na realizaci náplavky u krajského úřadu, odstoupila. Zdůvodnila svoje rozhodnutí tím, že kvůli prodlužování zadávacího řízení by stavěla mimo vhodnou stavební sezonu a již má jiné zakázky. Krajští radní tak vybrali druhého v pořadí – firmu Gardenline s.r.o., a to za nabídkovou cenu 141.972.930,00 korun včetně DPH.

Původně se ovšem počítalo s cenou neporovnatelně nižší. Jak upozornil nedávno Náš Liberec, v roce 2019 to mělo být zhruba 40 milionů. CL- EVANS ještě před pár dny uváděla cenu 130.315.554,24 korun včetně DPH.

„Původní zadávací řízení začalo již 11. července loňského roku a 9. ledna 2024 jsme vybrali firmu CL-EVANS. Po námitce jsme čekali na rozhodnutí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže čtyři měsíce. Mrzí mě, že veřejní zadavatelé nemohou kvůli zákonu rozhodovat u zakázek pružně a rychle. Jsou totiž vázáni zdlouhavostí a nepružností celého procesu. Výběr dodavatele na stavbu náplavky je toho typickým příkladem. Utíkají nám kvůli tomu termíny a možnosti, jak zahájit stavbu,“ uvedl hejtman Martin Půta (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

„Rozhodnutí firmy CL-EVANS o odstoupení z veřejné zakázky musíme respektovat. Pevně věřím, že v námitkové lhůtě, která činí 15 dnů, již nebudeme řešit žádné další komplikace a s nově vybranou společností Gardenline podepíšeme smlouvu ve druhé polovině srpna letošního roku,“ dodal hejtman.

„Odstoupením původního vybraného dodavatele nedošlo k ovlivnění prvotního pořadí nabídek, a tak nebyl důvod provádět nové hodnocení, což by celý projekt ještě více zpozdilo. Všechny ostatní podmínky smlouvy zůstávají, firma Gardenline bude mít 330 dnů na dokončení stavby,“ podotkl Zbyněk Miklík, náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky Piráti).

Náplavka je, jak upozornil Náš Liberec, stálicí mezi politickými sliby. S nápadem na vybudování náplavky a zkultivování dolního libereckého centra kolem krajského úřadu jako první přišla v komunálních volbách v roce 2010 liberecká ODS. Její vizi posléze převzali i Starostové pro Liberecký kraj, kteří na kraji vládnou od roku 2012. Náplavka byla například tématem předvolebních debat v roce 2016.

Velkým tahákem Starostů pak byla ve obecních volbách 2018 i před čtyřmi lety, kdy se volilo současné krajské zastupitelstvo. Nadějně to s náplavkou vypadalo v roce 2019, kde liberecká Kancelář architektury města vybrala architektonický projekt studia re:architekti na základě soutěže, kterou Liberecký kraj vyhlásil již v roce 2017. Znovu řešit se náplavka s větší intenzitou řešit až před letošními volbami.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Liberecký kraj znovu deklaruje svou snahu o záchranu horského hotelu a vysílače na Ještědu. Nicméně se tak děje zpravidla před volbami a výsledek
Město Liberec si od firmy SYNER Group pronajímá za miliony ročně několik pater jejího sídla S Tower v dolním centru města pro své úředníky. Bývalý náměstek
Radnice přichystala výstavu s názvem „Pozor, baron jede!“, která vzpomíná výročí 130 let jízdy Theodora Liebiega na trase Liberec – Porýní. O dalších, temných
Krajské volby jsou opravdu za rohem a ti, kteří by v nich rádi uspěli, se snaží zalíbit voličům, jak se dá. Někdy to má