nášLiberec

Search

Porušení zákona? Starostové zneužívají média samospráv k propagaci své strany

AKTUALIZACE. Starostové pro Liberecký kraj používají obecní i krajská média k propagaci vlastního hnutí před blížícími se krajskými volbami. Zákon přitom takové chování přímo zakazuje.

Na konci září proběhnou volby do zastupitelstva Libereckého kraje a kampaň pomalu nabírá na obrátkách. Ne vždy se ale hraje fér a podle pravidel.

Příkladem je současná politická kampaň Starostů pro Liberecký kraj. Tu Starostové, kteří jsou ve vedení kraje, ale propagují i na webech svých obcí, za obecní peníze, ačkoliv to přímo zakazuje zákon.

Video na obecním profilu města Chrastava, které před volbami propaguje stranu Starostové pro Liberecký kraj, je k vidění ZDE

Zákon přitom takové praktiky přímo zakazuje. V tzv. volebním zákoně se doslovně říká: „§ 56a odst. 6 – K volební kampani nelze využívat komunikační média kraje nebo obce nebo právnické osoby, která je ovládaná krajem nebo obcí.“

Starosta Chrastavy a zároveň liberecký senátor Michael Canov (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) ale přišel se zajímavým vysvětlením. Jednalo se prý pouze o propagaci ranního plavání a jeho spolustraničtí kolegové, kteří spolu s ním a hejtmanem Martinem Půtou, o ničem netušili, jen se sjeli si do Chrastavy po ránu zaplavat.

„Odkazovaná videoreportáž, pořízená městem Chrastava, nebyla určena k propagaci jedné z politických stran, ale k propagaci ranního plavání (od 6.00) na chrastavském koupališti. Jsme v Chrastavě na zavedení ranního plavání od 6.00 (s otevřením areálu od 5.30) již od loňského léta patřičně hrdí, protože nám není známo, že by kdekoli jinde v kraji bylo na jakémkoli koupališti používáno a využíváno,“ tvrdí starosta Michale Canov.

„Starostové pro Liberecký kraj žádnou videoreportáž od města Chrastavy nejen nevyžadovali, ale ani nepotřebovali, natočili si vlastní. Starostové, kteří si přišli zaplavat, dokonce při příchodu ani netušili, že město Chrastava bude jakoukoli videoreportáž dělat. To bylo moje rozhodnutí, protože, když jsem kolegy starosty pozval na ranní plavání, tak jsem toho chtěl využít, a chtěl nechal natočit videoreportáže, výhradně pro propagaci ranního plavání v Chrastavě. A učinil bych tak znovu, pokud by mě oslovila jiná skupina i taková, která by byla sdružená kolem nějakého politického hnutí či strany a já si s nimi šel ráno zaplavat. V případě, že byste mě oslovil i Vy osobně, šel bych zaplavat i s Vámi a nechal to natočit. Suma sumárum: Odkazovaná videoreportáž nebyla volební kampaní, ale propagací ranního plavání,“ shrnul senátor za Liberec a zároveň člen komise Senátu pro Ústavu České republiky a parlamentní procedury, Stálé komise Senátu pro dohled nad veřejnými prostředky a místopředseda Ústavně-právního výboru.

Kampaň Starostů je ovšem propagována i v krajských mediálních kanálech, byť ne tak okatě, jako v Chrastavě. Například hejtman Půta si na tiskové konference bere trička ukazující na politickou kampaň své strany.

Náš Liberec již v minulosti upozornil, že ačkoliv je Liberecký kraj nejmenší v republice, dává současné vedení kraje z koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ODS a Pirátů na svoje PR obrovské prostředky, často několikanásobně vyšší, než je tomu v ostatních, podstatně větších krajích.

Nefér mediální politiku kraje kritizují i ostatní nevládní organizace, ale například i Rada pro rozhlasové a televizní vysílání, která dokonce v tomto ohledu pokutovala místní regionální televizi placenou krajem pro její neobjektivitu a nahrávání zdejšímu krajskému vedení. Liberecký kraj ovšem v této praxi pokračuje i nadále.

AKTUALIZACE: Zástupci kraje ale v nošení triček s kampaní jedné politické strany na krajské akce problém nevidí. „Podle stanoviska Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí se nepovažuje nošení drobných propagačních předmětů na vlastním těle či oděvu (odznáčky, „placky“, potištěné pokrývky hlavy, šály, šátky, trička, případně propisky a podobně) za kampaň za předpokladu, že za to subjekt, který drobný propagační předmět nosí, není placený,“ uvedl pro Náš Liberec Filip Trdla, mluvčí Libereckého kraje.

foto: Facebook

Subscribe
Upozornit na
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Město Liberec si od firmy SYNER Group pronajímá za miliony ročně několik pater jejího sídla S Tower v dolním centru města pro své úředníky. Bývalý náměstek
Radnice přichystala výstavu s názvem „Pozor, baron jede!“, která vzpomíná výročí 130 let jízdy Theodora Liebiega na trase Liberec – Porýní. O dalších, temných
Po více jak sedmi měsících od otevření kontroverzního parkovacího domu za čtvrt miliardy, který pro Liberecký kraj stavěla dceřiná firma společnosti Metrostav, se Liberečané
Roky slibovaná revitalizace okolí úřadu Libereckého kraje, zahrnující i náplavku, se zcela zásadním způsobem prodražuje. Ještě v roce 2019 se počítalo se zhruba 100