nášLiberec

Search

Prohlídkový okruh Grabštejnské poklady představí rozšířenou expozici archeologie

Po několik let probíhala na Grabštejně rozsáhlá rekonstrukce objektu a stavební úpravy, které vyžadovaly i zásah do terénu. Význam lokality, statut národní kulturní památky a vysoký archeologický potenciál vyvolaly nutnost průběžně provádět záchranné archeologické výzkumy.

Díky nim došlo v roce 2021 k otevření nové archeologické expozice, která nabídla velké množství informací, ale především movitých archeologických nálezů. Letos došlo k rozšíření a doplnění této expozice o další grabštejnské nálezy. Návštěvníci se mají možnost na rozšířenou archeologickou expozici podívat v rámci prohlídkového okruhu Grabštejnské poklady od 13. července 2024.

Archeologické průzkumy napomáhají rozšířit naše znalosti o materiální kultuře minulých staletí a nabízejí nám náhled do všedního i reprezentativního života tehdejších majitelů a obyvatel hradu. Očím běžného návštěvníka zůstávají archeologické nálezy povětšinou skryty, avšak na Grabštejně se ve spolupráci s ÚPS na Sychrově a správou SH Grabštejn podařilo vybudovat celou expozici věnovanou právě archeologickým nálezům. V letošním roce se expozice dočkala obnovy a výrazného rozšíření o nejnovější artefakty pocházející výhradně z hradu Grabštejn.

Expozice je členěna tematicky a návštěvník se tak může seznámit s životem na středověkém a časně novověkém šlechtickém sídle z různých úhlů pohledu. „Předměty zde vystavené reprezentují např. všední každodenní život nebo způsoby stolování na šlechtickém sídle, soubor kachlů pocházejících z kachlových kamen určených k vytápění interiérů, pozůstatky vojenské činnosti i několik výjimečných nálezů například hliněné dýmky, drobné votivní sošky nebo dobová platidla. Součástí expozice je i bohatý soubor fragmentů keramických nádob, které jsou nejběžnějším typem mezi archeologickými nálezy. V expozici najdeme i stručný exkurz do stavební historie Grabštejna včetně předmětů, které se stavební historií souvisejí.“ popisuje archeologické nálezy z Grabštejna archeoložka Renata Tišerová z libereckého NPÚ.

Prohlídkový okruh „Grabštejnské poklady“, kde se lze seznámit s tím nejcennějším, co Grabštejn ve svých zdech skrývá, byl pro návštěvníky otevřen letos v červnu. Od 13. července bude tento okruh doplněn i o zmíněnou rozšířenou expozici archeologie (https://www.hrad-grabstejn.cz/cs/informace-pro-navstevniky/prohlidkove-okruhy/1502-grabstejnske-poklady).

Státní hrad Grabštejn je otevřen během července a srpna každý den kromě pondělí od 9.00 do 17.00.

O archeologii na Grabštejně najdete více zde: https://www.hrad-grabstejn.cz/cs/o-hradu/archeologicke-vyzkumy-na-hrade

Tisková zpráva NPÚ

Subscribe
Upozornit na
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments
Hnutí ANO v Libereckém kraji oficiálně podalo kandidátky do krajských voleb a voleb do části senátu, které se uskuteční ve dnech 20. a 21.
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.
Zachovat kulturní dědictví, pečovat o památky ve vlastnictví Biskupství litoměřického a jeho farností a také prezentovat jejich obnovy veřejnosti. To jsou hlavní cíle memoranda, které