nášLiberec

Search

Na liberecké radnici se vede bitva o zámek

Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali zástupci ANO a Starostové ještě před pár lety byli silně proti.

Léto je již v plném proudu a s ním i okurková sezóna. V prázdninovém modu běží i chod libereckého magistrátu, nicméně blížící se krajské volby nenechávají zdejší politiku v klidu.

Nejnověji je možné vysledovat napětí uvnitř koalice STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO a Pirátů (s podporou zastupitelů z rozpuštěné ODS) kolem libereckého zámku. Nákup této památky na posledním zasedání schválili zastupitelé většinou hlasů a na tom, že se zámek stane majetkem města, má největší zásluhu náměstek Adam Lenert z ANO, který obchod vyjednal za výhodných podmínek pro Liberec.

Veřejnost nákup dlouhé roky zavřeného zámku a zpřístupnění okolních zahrad vnímá velice pozitivně, a tak i mezi politiky vládnoucí koalice nastává konkurenční boj o to, kdo se může před Liberečany v souvislosti se zámkem nejvíce ukázat.

Na začátku tohoto týdne se například na oficiálních kanálech města objevily fotografie s náměstkem primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiřím Janďourkem (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), jak řídí úpravu zahrad v zámeckých zahradách. O pár hodin později vyšla nová prezentace, kde již zmíněný náměstek Janďourek chybí.

Důvod je prostý. Koaličním partnerům z ANO, kteří v době Janďourkovy dovolené zadali práce v okolí zámku, se nelíbilo, že se Jiří Janďourek po návratu z rekreace přispěchal, dle jejich názoru, k zámku nechat pouze vyfotit.

Na názorové veletoče kolem nákupu zámku u předních libereckých politiků upozornil již před pár týdny Náš Liberec. Například primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) spolu s právě náměstkem Jiřím Janďourkem poslední týdny tvrdí do médií, že nákup zámku vždy prosazovali a že je zámek pro ně „srdeční záležitost“.

Jenomže to není pravda. Starostové sice, po svém nástupu k moci v roce 2018 o nákupu (primátor Jaroslav Zámečník a hejtman Martin Půta) několikrát v médiích mluvili, ale zůstalo jen u slov.

Naopak – před necelými šesti lety vedli Zámečníkovi Starostové až agresivní kampaň proti získání libereckého zámku, který tehdy prosazoval jejich politický konkurent Změna pro Liberec, která se o to pokoušela i skrze referendum. Starostové tehdy vyzývali voliče, ať v referendu hlasují pro NE nákupu libereckého zámku.

Samotný Jaroslav Zámečník, pro kterého byl nákup zámku, jak dnes tvrdí, vždy prioritou, takto mluvil ještě na podzim v roce 2018 v předvolebním rozhovoru: „Liberecký zámek mi za 95 milionů Kč připadá příliš drahý, pokud vím, tak před 10 lety byl na prodej za polovinu. Proto zatím navrhujeme nekupovat.“

foto: wikipedia

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,
O výstavbě náplavky u Nisy mluví v Liberci politická reprezentace již od roku roku 2010. Před pěti lety byl vypracován projekt a do letošního