nášLiberec

Search

Syner podal trestní oznámení ve věci korupční kauzy

Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru, kontroverzní podnikatel Petr Syrovátko.

Byť je trestní oznámení podáno na neznámého pachatele, zcela evidentně míří na server Náš Liberec, který jako první informoval o tom, že policie viní, dnes již bývalého, náměstka libereckého primátora Petra Židka z toho, že za úplatu pracoval pro podnikatele Petra Syrovátka ze Syneru.

Podobná lživá obvinění se vůči naší redakci objevují přímo i nepřímo, a to jak ze strany místních podnikatelských skupin, napojených na politiku, tak přímo od politiků. A to jak na úrovni kraje i města.

Náš Liberec přitom zcela jasně a opakovaně popírá, že by se při sběru informací a informací dopouštěl nějakého nezákonného jednání. Jsou to všechno lži a pomluvy, které nebyly, nebudou a ani nemohou být nijak prokázány.

Naše redakce je přesvědčena, že za podobnými aktivitami je jen a pouze snaha o umlčení nezávislého média, které v Liberci často jediné do detailu informuje o zdejším dění a které stojí za otevřením aktuálně probíhajících největších korupčních kauz regionu.

Připomeňme, že se jedná již asi o desátý pokus podání trestního oznámení či žaloby na náš web, přičemž všechny tyto pokusy o likvidaci našeho serveru byly smeteny ze stolu. V minulosti se například i jedna ze společností holdingu Syner snažila Náš Liberec žalovat o údajný ušlý zisk ve výši milion korun, ale na poslední chvíli svou žalobu stáhla.

Posledním, kdo útočil (kdy dokonce otevřeně deklaroval, že je cílem žaloby Náš Liberec zničit) na náš web, byl někdejší zastupitel za Starosty pro Liberecký kraj/TOP 09 Zdeněk Chmelík, kterému se nelíbilo, že Náš Liberec zveřejnil výsledky auditu v technických službách, který si společnost sama objednala.

V „kauze Liberec“ , o kterou aktuálně jde, bylo obviněno devět lidí a policie je přesvědčena, že na liberecké radnici se za koalice Starostů, ANO, ODS a Pirátů rozbujel mohutný korupční systém. Jedna z větví kauzy se týká i Petra Židka, který je stále libereckým zastupitelem, byť se svého náměstkovského postu byl donucen okolnosti vzdát.

Petr Syrovátko ze Syneru byl rovněž obviněn. Národní centrála proti organizovanému zločinu ve spolupráci se státním zastupitelstvím mu klade za vinu, že ovlivňoval a de facto řídil významné městské zakázky, jako například rekonstrukci plaveckého bazénu v Liberci nebo přestavbu budovy URAN.

Židek měl pro něj ale pracovat i v jiných věcech, za což mu měl, dle detektivů NCOZ, Syrovátko poskytnout zhruba dva miliony korun a slíbit luxusní byt v právě rozestavěné lokalitě na libereckém Perštýně. Následně byli oba i vyloučeni z ODS a vedení strany dokonce rozpustilo místní buňku.

Subscribe
Upozornit na
24 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
O výstavbě náplavky u Nisy mluví v Liberci politická reprezentace již od roku roku 2010. Před pěti lety byl vypracován projekt a do letošního