nášLiberec

Search

Kancelář architektury je špatně vedena náměstkem Janďourkem, tvrdí část zastupitelů

Pět fungování Kanceláře architektury města (KAM) v Liberci je od svého počátku jedno velké politikum. KAM je spojena s jednou ze stran koalice – Starosty pro Liberecký kraj, a to zejména skrze postavu náměstka pro architekturu a veřejný prostor, Jiřího Janďourka. A to je dle části libereckých zastupitelů základní problém celé KAM.

Náš Liberec včera připomněl výročí založení KAM, která v Liberci funguje od prvního července 2019. Od té doby stála magistrátní kasu 53 milionů korun, přičemž ale větší polovina nešla na platy zaměstnanců, ale například na různé architektonické studie.

KAM čelí od svého založení kritice právě skrze své spojení se Starosty. Podle části úředníků, ale i zastupitelů funguje především jako politický a marketingový nástroj Starostů pro Liberecký kraj a generátor líbivých obrázků, které ale často nemají oporu v realitě a slouží jen jako lapač na politické body v médiích.

Náš Liberec oslovil jednotlivé zástupce zastupitelských klubů, aby se při příležitosti pětiletého výročí fungování Kanceláře architektury města ke její dosavadní práci vyjádřili.

Jiří Janďourek odmítl na otázky týkající se jeho osoby a práce KAM odpovědět. Předseda zastupitelského klubu Starostů Lukáš Hájek zmínil svou práci v médiích a i on odmítl odpovědět s tím, aby náš web nelegitimizoval v očích občanů města. Podobné vysoké morální standardy neumožňující komunikaci s naším webem mají dnes nezařazení zastupitelé za ODS, která byla v Liberci rozpuštěna po korupčním skandálu z letošního dubna.

Pozitivně práci KAM hodnotí Piráti, kteří jsou v současné radniční koalici. „Po době temna, kdy v Liberci rostly zcela nahodile předimenzované obchoďáky a bouraly se cenné stavby, tak vznik KAM považuji za zlom. Liberec se zařadil k moderním městům, která plánují svůj rozvoj ve spolupráci s architekty. Radnice má mít ambice, aby byly nové stavby v souladu s urbanistickými plány a estetickými standardy. Jsem rád, že do ulic se postupně vrací tradiční a kvalitní liberecká žula, vzniká nová promenáda u přehrady, čeká nás oživení městských teras a řada dalších drobných zásahů do veřejného prostoru,“ myslí si radní za Piráty Jan Hruška.

„Bohužel zatím chybí pravidla pro umisťování předzahrádek nebo regulaci vizuálního smogu. Nejde o to reklamu zakázat, ale najít přiměřenou míru. Kancelář architektury často naráží na personální kapacity a je otázkou, zdali tým neposílit. Myslím, že by se to Liberci vyplatilo,“ dodává pirátský radní.

Více kriticky se k fungování KAM pod náměstkem Janďourkem staví další zastupitelé za další stranu v koalici, hnutí ANO. „Že máme útvar architektury města je naprosto v pořádku, Liberec podobný orgán potřebuje,“ myslí si předsedkyně zastupitelského klubu ANO Jarka Kašpar.

„KAM má ale jeden a zcela zásadní problém a tím je náměstek Jiří Janďourek. Ten člověk se vůbec nevěnuje práci pro město, sleduje jen své zájmy, nerespektuje pravidla, nedrží termíny ani dohody. Proto je tolik věcí nedodělaných a ve skluzu,“ dodává zastupitelka ANO:

Ve podobném duchu se nese i kritika od opozice. „Principiálně je existence takového pracoviště u tak velkého města, jakým je Liberec, správně. Jako problém se ukazuje jeho poněkud chaotické vedení předchozím vedoucím odboru a nyní náměstkem Jiřím Janďourkem,“ tvrdí Jindřich Felcman, zastupitel za Zelené/LOL.

„Efektivita práce KAM je pod ním nízká, často se utápí v nedůležitých úkolech, zatímco nestíhá práci na skutečně důležitých projektech. Příklad? Tři roky utrácel KAM svoje kapacity v tvorbě 300 stránkového manuálu modrozelené infrastruktury. Vedle toho ale nebyl schopný za 5 let dotáhnout do finální podoby jedinou revitalizaci libereckého sídliště. Kde by měla být právě opatření ohledně zeleně a vody klíčová,“ shrnuje zastupitel Felcman

Se Zelenými se v kritice toho, že se město nestará o sídliště, shodnou i zástupci SPD. „Myslím si, že by řada věcí šla dělat lépe. Nevím, zda je potřebné, stavět si pomníky v megalomanských projektech a nevěnovat se okrajovým čtvrtím a třeba i sídlištím,“ hodnotí práci KAMu pod Jiřím Janďourkem zastupitel za SPD Milan Šír.

foto: Facebook

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,