nášLiberec

Search

Hejtman Půta se stal členem dozorčí rady ČEZ

Liberecký hejtman Martin Půta (STAN/SLK) je od včerejšího večera členem dozorčí rady ČEZ, a to i přes své korupční kauzy. Hejtman se chce v ČEZ věnovat podpoře obnovitelných zdrojů. Kvůli výstavbě fotovoltaické elektrárny v Ralsku za miliardy se o něj zajímá policie.

„Dnes večer jsem byl na valné hromadě ČEZ zvolen na návrh Ministerstva financí členem dozorčí rady společnosti. Děkuji za důvěru a jsem připraven maximálně zúročit své dvacetileté manažerské zkušenosti ve veřejné správě. Stejně jako schopnost řídit a kontrolovat velké projekty od přípravy až do jejich realizace,“ uvedl včera na svých sociálních sítích Martin Půta.

„Jako člen dozorčí rady ČEZ bych se rád zaměřil na energetickou bezpečnost ČR a sociální pilíř udržitelného rozvoje. Budoucí investice do OZE, jaderných elektráren, vyrovnávacích zdrojů a úložišť energie musí zohledňovat nejenom vliv na životní prostředí, ale také dopad investic na ceny energií a jejich sociální únosnost,“ dodal liberecký hejtman.

Paradoxně v souvislosti s obnovitelnými zdroji (OZE) se o Půtu zajímá Národní centrála proti organizovanému zločinu, jak jako první v dubnu informoval Náš Liberec. Ačkoliv se to hejtman poprvé snažil zapřít, policie u něj provedla prohlídku a zbavila mu telefon a počítač. Zásah se měl, mimo jiné, týkat velké fotovoltaické elektrárny, kterou v Ralsku za několik miliard plánuje vybudovat Liberecký kraj pod Půtovým vedením.

Není to jediná kauze, ve které hejtman Půta figuruje. V září začíná další jednání soudu v případu rozkrádání evropských dotací v Liberci, kde se společnost Metrostav například přiznala k vině i k tomu, že Martina Půtu uplácela. Ten obvinění odmítá a označuje jej za kampaň proti jeho osobě.

Půta o členství v ČEZ usiloval již v minulosti. Kvůli jeho korupční kauze, ale například před dvěma lety do dozorčí rady ČEZ zvolen nebyl. Proti jeho nominaci tehdy vystoupil poslanecký klub Pirátů.

ČEZ v loňském roce vydělal 29,6 miliardy korun, čistý zisk společnosti meziročně klesl o více než 63 procent. Hlavní příčinou byly podle firmy mimořádné daně a odvody, na kterých podnik odvedl přes 40 miliard Kč. I přes vysoký meziroční propad jde ale s výjimkou rekordního roku 2022 o nejvyšší zisk za posledních deset let. Čistý zisk očištěný o mimořádné vlivy, který je zásadní pro výši dividendy, loni činil 34,8 miliardy Kč.

Hejtman Půta si přijde jako člen dozorčí rady na téměř 53 tisíc odměny, která mu za jeho funkci náleží.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,