nášLiberec

Search

Kompostárna – šest let řečí a miliony navíc každý rok

Liberec vozí svůj „zelený“ odpad do 40 kilometrů vzdálené Mimoně. Liberečany to stojí téměř 5 milionů korun ročně. Vedení města před šesti lety nechalo propadnout dotaci na nový sběrný dvůr připravenou svými předchůdci, jehož součástí byla kompostárna, a od té doby se nehnulo z místa.

Stotisícové město Liberec sváží svou posekanou trávu a další podobný, biologicky rozložitelný odpad na kompostárnu v Mimoni, která je vzdálená 40 kilometrů. Toto řešení není jen absurdní z hlediska času a náročnosti, ale je především extrémně drahé.

Každý rok vyjde na několik milionů korun. Například v roce 2023 to bylo 4 476 816 Kč.

Věc mají na starosti Starostové, konkrétně náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Na to, jakou má město vizi a strategii s biologicky rozložitelným odpadem se již na dubnovém zasedání zastupitelstva ptal opoziční zastupitel Josef Šedlbauer (Zelení/LOL). Soukromá odpověď, kterou náměstka dostal, jej ale neuspokojila, proto svůj dotaz zopakoval.

„Já jsem obdržel nějakou velice obecnou odpověď, že se něco děje. Ale to není to, na co jsem se ptal: tedy, co chcete dosáhnout v tomto funkčním období s biologicky rozložitelným odpadem, jaké mají být výsledky. Takže si dovoluji svůj dotaz položit znovu,“ uvedl na posledním zasedání Šedlbauer.

Odpovědný náměstek Jiří Janďourek na zasedání zastupitelstva na dotaz nereagoval.

Přitom to byl právě Jiří Janďourek, kvůli kterému v roce 2019 propadla dotace na tehdy zamýšlený nový sběrný dvůr v Londýnské ulici, jehož součástí měla být kompostárna. Náš Liberec již tehdy o tom informoval jako o prvním výrazném koaličním sporu v tehdy nové radě Starostů, ANO a ODS, která od roku 2018 vládne v Liberci (od roku 2022 se přidali Piráti).

Vedení města tehdy zdědilo připravený projekt od společnosti FCC, která pro Liberec zajišťuje svoz odpadu a v níž má město 45 procentní podíl. Jenomže tehdy nový hlavní architekt ze Starostů – a dnes náměstek Janďourek -nebyl spokojen s jeho vizuální podobou a prosazoval, aby na sběrný dvůr a kompostárnu u výpadovky na Děčín byla udělaná architektonická soutěž.

S tím ale narazil u koaličních partnerů. Další architektonická soutěž na sběrný dvůr přišla jako zbytečné vyhazování peněz. Rozpory v koalici se táhly tak dlouho, že dotace, kterou na nový sběrný dvůr sehnala předchozí náměstkyně Karolína Hrbková (Změna pro Liberec) propadla.

Kancelář architektury pod Janďourkovým vedením posléze tři roky připravovala nový projekt sběrného dvora, aby vedení města následně ohlásilo, že místo kompostárny bude stavět bioplynovou stanici. Ta by měla vzniknout v součinnosti s Teplárnou Liberec, kde má město 30 procent vlastnictví.

Jenomže od roku 2022 se projekt moc neposunul, byť má být v nejbližších dnech zastupitelům představena varianta, která počítá s výstavbou obří bioplynky pro 30 tisíc tun odpadu v řádu několika stovek milionů korun. A je otázkou, zda se tak nebude jednat o další z projektů, který zůstane jen ve formě vizualizací a PR reportáží z radnice.

Ještě později, v roce 2023, přišel Jiří Janďourek s vizí nové kompostárny v téměř 25 kilometrů vzdálené Chotyni. Vedení města ještě loni sázelo na spolupráci se soukromým sektorem. Partnery měly být Mateo Solutions, a. s., a KOBRA Údlice, s. r. o. Kompostárna Chotyně měla sloužit jako zařízení pro zpracování bio odpadu, čistírenských kalů a odpadů ze zeleně, vznikajících při údržbě zelených ploch města a na nemovitostech občanů. Liberečané by si prý mohli Chotyně vozit i kvalitní kompost…

Nicméně proti variantě velké liberecké kompostárny v 25 kilometrů vzdálené Chotyni, která má nahradit kompostárnu ve 40 kilometrů vzdálené Mimoni, se tvrdě postavili místní obyvatelé i radnice.

Za rok od představení této varianty se nestalo nic. A Liberec dál vozí za miliony ročně svůj bio odpad do Mimoně za nemalé peníze.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,