nášLiberec

Search

Park u muzea se nedočká obnovy zřejmě ani letos. Vyměnily se aspoň lavičky

Jsou to přesně dva roky, co libereckým veřejný životem hýbal záměr vedení Libereckého kraje na radikální obnovu a předělání parku u Severočeského muzea. Po dvou letech Liberecký kraj stále stojí na místě, vedení muzea alespoň vyměnilo zničené lavičky.

Ani letos rekonstrukce parku u muzea, který je péčí Libereckého kraje v žalostném stavu, nezačne. Vedení Severočeského muzea, které patří kraji, se situaci kolem parku snaží zachránit svým napjatým rozpočtem. Například aktuálně nechalo instalovat nové lavičky, protože ty původní buď zmizely úplně nebo se přímo rozpadaly před očima. Nicméně ani vedení muzea dnes neví, kdy se kraj začne o kdysi oblíbený park starat.

„Výměna stávajících laviček „kus za kus“ byla nutná kvůli bezpečnosti, protože lavičky byly neopravitelné. Hrozilo, že by se na nich někdo mohl zbytečně zranit, tak jsme zlikvidovali a provizorně pořídili 5 ks laviček, aby si lidi měli kam sednout, a po zahájení revitalizace parku tyto lavičky demontujeme a použijeme jinde v muzeu. V rámci revitalizace parku se pořizuje kompletně nový mobiliář,“ vysvětlil naší redakci ředitel muzea Jiří Křížek.

Až tak daleko došla péče kraje o svůj majetek v Liberci, který sloužil a dělal radost Liberečanům od roku 1876, kdy zde vznikla první botanická zahrada tehdejšího Českého království

Liberecký kraj, konkrétně náměstkyně pro kulturu Květa Vinklátová (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) mluví o velkolepé obnově parku a arboreta u muzea již více jak šest let. Již v roce 2019 například projekt obnovy ostudně zpustlého parku, o který se Liberecký kraj nestará, získal na magistrátu města Liberec patřičná povolení a souhlas.

Projekt, jak bylo a je v médiích často prezentováno, má provádět renomovaný ateliér Krejčiříkovi. Zatím se ale nestalo nic, kromě představení obrázků a líbivých prezentací. Situací se na začátku roku zabývalo krajské zastupitelstvo, kde se proti tomu, jakým způsobem se kraj „stará“ o arboretum u muzea protestovali někteří zastupitelé kraje z Liberce. Například Šárka Prachařová z ANO.

Její slova popudily náměstkyni, která je za kulturní instituce – a tedy i muzeum a přilehlé arboretum – odpovědná, Květu Vinklátovou i samotného hejtmana Martina Půtu (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

„My jsme byli tak velkorysí, že jsme o ten projekt nežádali do ITI (aktuální dotační program určený pro Liberec a okolí – pozn.red.) a taky jako neliberečan konstatuji, že jsme mohli chtít, aby se o to město postaralo samo, abych taky zmínil, jak je ten projekt je vnímám mimolibereckou částí zastupitelstva,“ uvedl hejtman Půta.

Projekt revitalizace se také zásadním způsobem prodražuje. Nyní má stát 46 milionů korun. Před dvěma lety se přitom mluvilo o zhruba 30 milionech korun.

Kraj své první plány s parkem představil poprvé předloni na jaře a u liberecké veřejnosti tvrdě narazil. Jednak kvůli způsobu, jak se o park (ne)stará, jednak za způsob, jakým s veřejností o svých záměrech komunikuje. Následně vznikla i petice proti záměrům kraje, kterou podepsalo více než 1800 Liberečanů. Vedení kraje loni tuto občanskou aktivitu s poměrně přezíravým postojem odmítlo.

„Projekt Revitalizace muzejního parku byl podán Libereckým krajem 23. 1. 2024 do 63. výzvy IROP. Probíhá hodnocení projektu, nemám nové informace, že by se projekt posunul dál,“ dodal ředitel Křížek ohledně možného začátku více jak šest let vedením kraje slibované revitalizace okolí muzea.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,