nášLiberec

Search

Lidé přišli náměstkovi vyčinit za šlendrián při dopravních stavbách

Poněkud bouřlivý byl začátek včerejšího jednání zastupitelstva, kdy v diskuzích vystoupili místní občané. Několik z nich se nelíbil způsob, jakým náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek nechává v Liberci opravovat silnice. A přišli mu to říct.

Náměstek Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) se nezapomene pochválit na sociálních sítích při každé pokládce asfaltu u každé cesty. Jenomže například v libereckém Harcově mají na to místní poněkud jiný názor. A nejen v Harcově.

„Já jsem tady ohledně Lyžařské, Slezské a Wolkerovy ulice,“ uvedl se na zastupitelstvu občan Antonín Kubálek. „Po pětatřiceti letech jsme se konečně dočkali rekonstrukce Slezské ulice, ale probíhala velice podivně. Silnice se nefrézovala jak měla, problém byl s kanalizací, ale hlavně krajnice se dělaly ne zpevněným povrchem, ale jen hlínou,“ uvedl Antonín Kubálek, který na zastupitelstvo přinesl náměstku Janďourkovi i tašku se vzorkem použitého materiálu.

Nekvalitní práci v ulicích v Harcově odkryl první jarní déšť

„Nevím, kdo tohle mohl přebírat, asi nějaké dítě. Za týden přišly deště a všechno to samozřejmě smetly, bahno a kamení teklo Jizerskou ulicí až k Březové aleji,“ popsal špatný stav práce oboru dopravních staveb Antonín Kubálek. „Pak samozřejmě musely přijet technické služby a odstranit to. A to všechno platíme my. Je tohle normální? Je vám to jedno?,“ ptal se občan. „Navíc po té nové silnici se slabou vrstvou asfaltu teď jezdí stavební třicetitunová auta, která ho zničí, to je prostě Kocourkov…“ shrnul Antonín Kubálek.

„Já vás můžu pozvat na místo, kde se sejdeme a vyjasníme to. Dnes jsem tam posílal lidi z radnice na kontrolu a nemám od nich ještě žádnou zpětnou reakci,“ odpovídal bahnem obdarovaný náměstek Jiří Janďourek. „Ty krajnice byly dělané z recyklátu, který se nestačil spéct a ty deště, které pak přišly ji smetly,“ snažil se vysvětlit stav opravovaných komunikacích v Harcově Janďourek.

Harcovský občan Antonín Kubálek ale nebyl jediný, kterému se práce odboru pod náměstkem Janďourkem nelíbila. Vystoupil zde i Petr Kubík, který se ptal na to, zda se myslelo na při současné rekonstrukci Sokolské i na průjezdnost sanitek a integrovaného záchranného systému. Podle něj ne.

„My jsme dodrželi všechny šířkové normy, máme vše schválené dle vyhlášky, od policie, rád vám k tomu dokumentaci ukážu,“ odpovídal náměstek Janďourek. Občanu Petru Kubíkovi se také nelíbily další investiční akce města, na které odpovídal nejen náměstek Jiří Janďourek, ale i jeho kolega, náměstek Jiří Šolc (nezávislý za ANO).

Problémy s dopravními stavbami se neřeší jen na zastupitelstvu. Nedávno se na sociálních sítích objevil další případ podivně odvedené práce města na svých komunikacích. Tentokrát ne v Harcově, ale na druhé straně města, pod Ještědem, v Křižanské ulici.

Zde odbor dopravních staveb pod náměstkem Janďourkem nechal zrekonstruovat ulici tak, že občané mají problém vyjet, kvůli nevhodně umístěným a zvoleným žlabům, se svými vozy z domů. Na internetu se proti tomu ozvali například v místě bydlící manželé Kupčíkovi.

„Udělali nám novou asfaltovou cestu a před náš vjezd umístili žlabovky. Nízké auto to neprojede vůbec (i když se oháněli tím, že fabie a octavie to projede a „neškrtnou“, nicméně VW golf a další nízká auta nebo naložená dodávka to neprojedou, vozíčkář se k nám nedostane…,“ uvedla na sociálních sítích Lucie Kupčíková z Křižanské ulice a své tvrzení doložila videem.

V Křižanské ulici je vyjet z vlastního domu o podvozek automobilu

„Komunikovala jsem s panem Ing. arch. Ing. Janďourkem, který to měl na starosti a spolu s ostatními usoudili, že toto je v pořádku. Obávám se, že se náš problém smete ze stolu,“ dodala Lucie Kupčíková.

„Je to obyčejná žlabovka, která odvádí vodu z polí- doufám, že vás to nevytopilo – pořád nevím co je za problém – řekl jsem, že to vyřešíme a věc napravíme – ale klidně doražte na zastupitelstvo. Rád tam natočím taky video jestli mohu a budu ho sdílet,“ odpověděl poněkud emotivně náměstek Janďourek.

To, že se občané ozvou, když město špatně odvede svou práci, se nelíbí i Ondřeji Bartůškovi, který byl s Jiřím Janďourkem na jedné kandidátce STAN/Starostů pro Liberecký kraj. „Proc problem, ktery je jeste k tomu v reseni, hned takto davat na site?! To mi hlava nebere. Jen zbytecne jitreni emoci. Tohle jde v pohode vyresit,“ myslel si na Facebooku další politik Starostů.

„Kvůli mým obávám aby se nestalo v této věci nic, jsem přidala tento příspěvek. Nejdříve jsem telefonicky kontaktovala pana Janďourka, dnes jsem přidala tento příspěvek. Nevidím důvod tento problém nezveřejnit. Nikoho nehaním, říkám věci tak jak jsou a hlavně to sami vidíte.
Plácat se po ramenou za novou cestu to jde, ale uznat, že tady někdo pochybil, to už ne. V pořádku to není a ja věřím, že to s panem Janďourkem vyřešíme v klidu a hlavně tak, jak by to mělo být,“ vysvětlila svůj přístup Lucie Kupčíková.

Subscribe
Upozornit na
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,