nášLiberec

Search

V bývalém areálu LVT se mají stavět bytovky. Ne všichni jsou ale pro

V areálu bývalých Libereckých výstavních trhů (LVT) již deset let funguje Technické muzeum Liberec. Nyní zde má ale vzniknout výstavba bytových domů a lidé kolem muzea a jeho příznivci protestují. Sepsali mimo jiné i petici.

Areál LVT dlouhá léta chátral. Až kolem roku 2014 jej zachránila parta nadšenců v čele s Jiřím Němečkem, který dokonce pracoval několik měsíců jako náměstek (zvolen jako nestraník za ANO) primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj), ale odešel znechucen poměry na radnici.

Jiří Němeček a ostatní zde vybudovali Technické muzeum, které je dnes navštěvovanou institucí, zejména pro fanoušky motorismu a dopravy vůbec. Jenomže nyní to vypadá, že muzeum bude muset ustoupit bytové výstavbě, kterou zde plánuje město. Tu umožňuje i územní plán, který byl schválen v roce 2022.

S tím počítá i studie, ve které se popisuje propojení částí Liberce ohraničených Tržním a Štefánikovým náměstím, Šamánkovou ulicí a tzv. Zlatým křížem, jímž je křižovatka Masarykovy a Vítězné ulice. Vzniknout zde má pět bytových domů, z nichž některé mají mít až sedm pater, jednosměrná ulice, malé náměstí, ale i parkoviště pro auta.

Územní studie, kterou pro město zpracovala architektonická kancelář gogolák + grasse bude veřejnosti představena 4. června od 17 hodin v libereckém kině Varšava.  A podle lidí z okolí technického muzea je to poměrně šibeniční termín, který se dozvěděli až na poslední chvíli.

Proti plánované zástavbě vznikla i petice, která je k podepsání na internetu, ale i v prostorách samotného Technického muzea Liberec. „My, níže podepsaní občané, prostřednictvím této petice žádáme, aby celý areál bývalých Libereckých výstavních trhů, kde nyní působí Technické muzeum Liberec, zůstal volnočasovým veřejným prostorem a byl nadále využíván veřejností jako prvek kultury a technického vzdělávání i území klidu, odpočinku a dětských her. S novou bytovou výstavbou a automobilovou dopravou v tomto místě nesouhlasíme,“ píše se v ní.

„Dozvěděli jsme se to opravdu poměrně pozdě. Jde nám o zachování klidného místa, které navštěvují například denně až desítky rodin s dětmi, pro které lokalita představuje de facto poslední bezpečné místo, kde nemohou jezdit auta. To by se všechno změnilo,“ uvedl například jeden z autorů petice Jiří Konvalinka.

Vedení města ale situaci uklidňuje. „Ta obava muzea zatím oprávněná není, protože je to návrh, který je k připomínkování a projednání. Takže je zcela adekvátní, že Technické muzeum uplatní nějakou námitku, připomínku, kterou se budeme zabývat,“ sdělil ČTK například náměstek za ANO Adam Lenert.

Liberecká opozice je zástavbě poměrně nakloněná, ale upozorňuje na to, že by se mělo jednat především o bydlení dostupné občanům, což komplikují vazby současného vedení města se stavebními firmami.

„Bydlení by tu vyrůst mohlo, pokud by byla radnice ochotná konkurovat svojí výstavbou soukromým developerům. Jenže jak jsme se nedávno od policie dozvěděli, paralelní radnice v Syneru tomuhle zrovna nefandí…,“ uvedl zastupitel Jindřich Felcman ze Zelených/LOL.

foto: Technické muzeum Liberec



Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Stavební společnost Brex byla dlouhé roky významným hráčem v regionu. Dostávala poměrně velké procento zakázek a její vlastníci měli blízko k politikům, zejména k
Letošní Mezinárodní festival animovaných filmů Anifilm proběhne v Liberci od 7. do 12. května. Jako každý rok se v jeho soutěžním programu představí to
Fungování kontroverzního parkovacího domu u krajského úřadu, kde jedno stání vyšlo na více jak milion korun, ukazuje, že dotace 84 milionů, kterou na něj
Lesopark v Fibichově ulici v posledních letech prošel nákladnou úpravou, která z neudržovaného místa vytvořila zajímavou přírodní stezku plnou tůní. Naši čtenáři ale upozorňují