nášLiberec

Search

Zelení chtějí na kraji hájit zájmy lidí, které byly dlouhodobě opomíjeny


Zelení budou kandidovat do zastupitelstva Libereckého kraje pod značkou Zelení pro kraj. Lídrem kandidátky je Milan Starec, který stojí dlouhé roky v čele občanského odporu proti rozšiřování uhelného dolu Turów. Hlavním heslem kampaně je „Odvaha postavit se za lidi“.

Zastaralé střední školství. Nedostatek míst v domovech pro seniory. Nulový posun v péči o krajinu a životní prostředí. Veřejná doprava mnohdy dražší oproti individuálním cestám autem. Nedostupnost lékařů a zubařů.

Zelení budou chtít v kampani do krajských voleb ukázat, které oblasti byly za minulého vedení kraje zanedbávány a k nim upřou svou pozornost nejen v kampani, ale v případě volebního úspěchu také ve své práci ve vedení kraje.

Lídrem kandidátky bude Milan Starec, který se poslední roky angažoval v mezinárodní kauze kolem rozšiřování uhelného dolu Turów. Mimo jiné i tato kauza ho nakonec motivovala ke kandidatuře: Vstup do politiky pro mě není samozřejmostí ani nutností. Zkušenosti z posledních let mě ale nakonec k tomuto kroku motivovaly. Ve sporu o Turów jsem si naplno uvědomil, že našemu dlouholetému politickému vedení chybí kompetence a představivost, aby dokázali z našeho kraje udělat atraktivní místo k životu a připravit jej pro budoucnost.“

Vedle zaostávání v oblasti čisté energetiky a klimatické politiky zdůrazňuje Milan Starec celou sérii selhání kraje v oblasti veřejných služeb: „Máme zde zastaralé střední školství, které neodpovídá požadavkům na vzdělání v 21. století – v některých ukazatelích jsme dokonce předposlední z celé země. Máme nedostatečné kapacity veřejných domovů pro seniory – získat místo stojí obrovské úsilí a peníze. Kraj také nijak nerozvíjí komunitní energetiku, která je jako jediná zárukou levné a bezpečné energie. Je třeba klást důraz na to, co potřebují k životu běžní obyvatelé. Chceme se soustředit na všechna bílá místa v dosavadním vedení kraje. Víme, co je potřeba dělat, známe řešení. Věříme, že nám voliči dají příležitost je realizovat.“ vysvětluje Starec.

Před čtyřmi roky vedl Zelené do krajských voleb Josef Šedlbauer. Proč přenechal vedení kandidátky politickému nováčkovi?

„Vůbec si nemyslím, že by byl Milan Starec v politice nováček. V kauze Turów se o politických poměrech hodně naučil. Jsem rád, že se v našem týmu pořád objevují nové tváře a my se tak posouváme dopředu,“ říká Šedlbauer. K zaměření kampaně pak doplňuje: „Před čtyřmi roky jsme jako prioritu zvedli téma sucha a péče o krajinu. Skoro všechny ostatní politické strany to po nás opakovaly. Za uplynulé období se ale v této oblasti kraj nikam neposunul. Fond na opatření pro zadržení vody v krajině stagnuje, spolupráci kraje se zemědělci, správci povodí či Státním pozemkovým úřadem se nikdo pořádně nevěnuje. Mezitím jsme přišli o část lesů a dlouhodobý problém se suchem se zhoršil. Zdravá a odolná krajina je naprostý základ, proto i v těchto volbách pro nás půjde o jedno z klíčových témat.“

Jak je dlouhodobou tradicí kandidátek za účasti Zelených, budou se na ní střídat ženy a muži. Dvojkou kandidátky tak bude Lenka Opočenská, náměstkyně jabloneckého primátora pro životní prostředí a strategii města. Ta svým úspěšným působením na jablonecké radnice dokazuje, že zelená politika pomáhá posouvat věci dopředu. „Za necelé dva roky ve vedení Jablonce jsem poznala, že spoustu věcí lze zlepšit, jen je potřeba změnit myšlení lidí na úřadě, přinést jim příklady dobré praxe z jiných měst či zahraničí, nadchnout je. Dokázali jsme tak mnohem efektivněji zorganizovat projednání rozvojových plánů jabloneckých čtvrtí s občany, zařídit fungující participativní rozpočet, nebo třeba s úspěchem i v kopcovitém Jablonci zajistit sdílená kola,“ popisuje své působení na jablonecké radnici Lenka Opočenská.

Na třetím místě kandidátky je liberecký zastupitel Jindřich Felcman. Ten se za 5 let ve funkci zastupitele několikrát úspěšně postavil místním vlivným podnikatelům navázaným na politiky, ať už šlo o pozemkovou směnu města se Synerem, nebo diskriminační podmínky výběrového řízení na rekonstrukci bazénu. „Nedávný policejní zásah na liberecké radnici a obvinění bývalého náměstka za ODS Petra Židka z korupce jednoznačně potvrdily, že je nutné být stále ve střehu. Nejen v Liberci, ale i na Libereckém kraji. Hejtman Půta a jeho Starostové zde vládnou už 12 let. Poslední roky přitom vládnou prakticky bez opozice, hnutí ANO a SPD jsou v zastupitelstvu naprosto pasivní. Podezřelých a předražených staveb přitom proběhlo za ty roky mnoho. Ať už šlo o podnikatelský inkubátor, neuvěřitelně drahé opravy silnic či krajský parkovací dům s jedním parkovacím místem za milion korun. Hlídací psi jsou na kraji potřeba jak sůl,“ vysvětluje Felcman.

Tisková zpráva Zelených

Subscribe
Upozornit na
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Společnost STEM/MARK, a. s., provede pro město sociologický průzkum za účelem ověření a rozšíření dat v rámci Místní agendy 21. V průzkumu město osloví
Na kandidátce hnutí Starostové pro Liberecký kraj pro podzimní krajské volby dostávají kromě zkušených a úspěšných politiků a starostů velký prostor také nové tváře.
Zachovat kulturní dědictví, pečovat o památky ve vlastnictví Biskupství litoměřického a jeho farností a také prezentovat jejich obnovy veřejnosti. To jsou hlavní cíle memoranda, které
Nadace Ivana Dejmala pro ochranu přírody bude i v letošním roce pokračovat v ambiciózním projektu výsadeb druhově a věkově rozmanitých lesů na Liberecku. Projekt