nášLiberec

Search

Transparency International pro Liberec zakázky kontrolovat nebude

Před měsícem, když byl celý magistrát ještě ochromen zásahem protikorupční policie, primátor Jaroslav Zámečník tvrdil, že s auditem veřejných zakázek na magistrátu bude pomáhat renomovaná společnost Transparency International. Jenomže tomu tak nebylo a není.

„Mimořádná kontrola je první fáze prověřování. Současně máme příslib pomoci od respektované protikorupční organizace Transparency International, kterou jsem rovněž požádal o spolupráci,“ uvedl 22. dubna primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) pro média a veřejnost jako reakci na zásah policie, který odkryl rozsáhlý a systémový klientelismus na libereckém magistrátu pod jeho vedením.

Nicméně to vypadá, že dobré jméno Transparency International primátor používal jen v rámci politického marketingu. V době, kdy se primátor Zámečník zaštiťoval jménem mezinárodní protikorupční organizace, ta o ničem neměla ani ponětí.

„Minimálně nás to překvapilo, že to o nás pan primátor tvrdí, aniž bychom by nás někdo řádně oslovil,“ uvedl Jan Dupák z Transparency International. „Spolupráci jsme odmítli, jsme nyní vázáni jinde a nemáme na další práci kapacitu. Pan primátor nám poté taky napsal, omluvil se a vše vysvětli, což u politika oceňuji,“ dodal Dupák.

Že protikorupční organizace pro Liberec pracovat nebude, potvrdil i mluvčí města Tomáš Tesař. „Transparency International na základě vzájemné elektronické komunikace doporučila Liberci konkrétní společnost, která se auditem veřejných zakázek ve formátu, které město poptává, zabývá. Od této společnosti si nyní město nechalo zpracovat a zaslat nabídku,“ uvedl pro Náš Liberec Tesař.

Magistrát chce zkontrolovat veřejné zakázky poté, co byl zadržen někdejší vedoucí odboru majetkové správy Lukáš Hýbner, který byl ve vazbě téměř měsíc. V posledních dnech je již vyšetřován na svobodě a své funkce se vzdal, jak informoval Náš Liberec.

Policií byl obviněn i někdejší Zámečníkův náměstek z ODS Petr Židek z ODS, který rovněž rezignoval na svůj post. Protikorupční policie a státní zástupci jej podezírají, že na radnici plnil příkazy dalšího obviněného, majitele Syneru Petra Syrovátka a že v jeho zájmu manipuloval veřejnými zakázkami, například ve věci miliardového tendru na liberecký bazén nebo neustále se prodražující rekonstrukci budovy URAN.

Subscribe
Upozornit na
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,