nášLiberec

Search

Obviněný úředník Lukáš Hýbner rezignoval

Vedoucí odboru správy veřejného majetku na libereckém magistrátu Lukáš Hýbner rezignoval v souvislosti s aktuální korupční kauzou na svou funkci. Policií je obviněn a hrozí mu vysoký trest odnětí svobody.

Podle aktuálních informací naší redakce se Hýbner (na úvodním obrázku) rozhodl rezignovat zcela dobrovolně a nadále už ani pro radnici pracovat nechce. Před několika dny byl propuštěn z vazby, vrátil se do práce, ale po svém uvážení na funkci rezignoval.

Hýbner byl do vazby hned po zátahu Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) na liberecké radnici z 9. dubna tohoto roku. Policisté tehdy dali návrh na H7bnerovo vzetí do vazby a dozorující státní zástupce se s tím ztotožnil.

Okresní státní zastupitelství v Liberci posléze podalo návrh na vzetí Hýbnera a podnikatele Josefa Nadrchala do vazby ze zákonného důvodu, že by mohli působit na dosud nevyslechnuté svědky, spoluobviněné nebo že by mohli mařit objasňování skutečností závažných pro trestní řízení. Jeden z obviněných se odvolal.

„Soud oběma návrhům vyhověl. Jeden z obviněných si proti tomuto usnesení podal stížnost, o které rozhodne Krajský soud v Ústí nad Labem, pobočka v Liberci,“ uvedla tehdy okresní státní zástupkyně Martina Dědková s tím, že někteří obvinění v této linii vyšetřování mohou dostat až desetiletý trest.

Josef Nadrchal a Lukáš Hýbner představují jednu větev současného protikorupčního zásahu, který realizují detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu. Hýbner měl spolu s někdejším politikem a známým kontroverzním podnikatelem Nadrchalem manipulovat a prodražovat městské zakázky. Nadrchal byl z vazby propuštěn zhruba před dvěma týdny.

Druhou linií je věc možného korupčního jednání ze strany náměstka primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) Petra Židka z ODS a jeho dlouholetého spojence, spolumajitele společnosti Syner Group Petra Syrovátka. Oba dva jsou obviněni a vyloučeni z ODS.

Třetí linie se týká hejtmana Martina Půty (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) a působení lobbistů kolem něj v zákulisí politiky. Jak informoval před více jak měsícem Náš Liberec jako první, policie prověřuje například i plán na výstavbu obří fotovoltaické elektrárny v Ralsku. Nemusí se ale jednat o jediný důvod, proč se policie o Půtu zajímá.

Subscribe
Upozornit na
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,