nášLiberec

Search

Chaos kolem bazénu: bude se znovu otvírat, primátor dál tlačí variantu připravenou Synerem

Divadlo vpravdě absurdní připomíná vývoj kolem zakázky na rekonstrukci libereckého bazénu, kterou podle policie řídil šéf Syneru Petr Syrovátko. Primátor Jaroslav Zámečník a jeho náměstek pro architekturu Jiří Janďourek by rádi pokračovali v této variantě. Demolice se ale přesto ruší a bazén se bude znovu otvírat.

Náš Liberec jako první přinesl detaily popsané v policejních závěrech, které, dle detektivů Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) a státního zastupitelství, dokazují, že přípravu rekonstrukce bazénu měl od A do Z v rukou Petr Syrovátko ze Syneru.

Je zde jednoznačně popsáno, že skrze Zámečníkova, dnes již bývalého, náměstka Petra Židka z ODS docházelo k záměrnému navyšování ceny veřejné zakázky, stejně tak jako k výběru administrátora, právního zastoupení, ale třeba i jednotlivých znalců. A to vše na přímý pokyn kontroverzního podnikatele Syrovátka.

Stejná zdůvodnění má v ruce i primátor Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro Liberecký kraj). Přitom, spolu se svým stranickým kolegou, náměstkem Jiřím Janďourkem, tvrdí před médii a veřejností, že je třeba zakázku prověřit a že se neví, zda byla manipulována.

Proto ji oba politici chtějí nechat prověřit od odborníků z pražského ČVUT či VUT z Brna. „Na příští radě budeme projednávat přezkoumání celé projektové dokumentace, budeme na to mít poměrně krátký čas, vlastně jen pár týdnů tak, abychom se mohli rozhodnout, zda je dokumentace v pořádku nebo zda jsou zde nějaké pochybnosti,“ vysvětlil svůj postoj primátor na páteční tiskové konferenci.

Že ale vše není v pořádku a že to primátor i jeho náměstek Jiří Janďourek, kteří spolu s obviněným a odvolaným Petrem Židkem patřili mezi největší propagátory nákladné rekonstrukce bazénu, moc dobře vědí, svědčí i to, že se rozhodli odvolat administrátora zakázky, kterým byla dosud společnost Havel Řanda Legal.

Podle policie Petr Židek, dle pokynů Petra Syrovátka, prosadil v Radě města, a to dokonce bez výběrového řízení. „…společnost Řanda Havel Legal, advokátní kancelář jako administrátora, který měl Statutárnímu městu Liberec poskytnout služby k zajištění výběru zhotovitele stavby a související právní poradenství v průběhu stavby, a to s vědomím, že tyto osoby byly nejprve odsouhlaseny , respektive přímo vybrány podezřelým Petrem Syrovátkem,“ zní v policejním odůvodnění, které má k dispozici primátor.

„S dosavadním administrátorem jsem se dohodli na ukončení smlouvy,“ uvedl na konferenci primátor Zámečník. Kdo ji nahradí, není ještě jisté. „Máme vysoutěženo pět advokátních kanceláří, ze kterých zastupitelé budou vybírat,“ dodal primátor.

K tiskové konferenci se vyslovili i zástupci opozice. „Trochu mi uniká smysl tohoto vystoupení. V první polovině vedení města mluví o tom, jak postupovalo správě, aby v druhé všechny ujišťovalo, že je nutné projekt zkontrolovat, protože ho dali sami na starost obviněnému Petru Židkovi,“ uvedl pro Náš Liberec opoziční zastupitel Jindřich Felcman ze Zelených/LOL, který na podezřelé skutečnosti kolem výběrka na bazén upozorňoval již rok před policejním zásahem.

Paradoxně na páteční konferenci vyzněla i snaha o zapojení Josefa Smutného, který je předsedou Rady architektů a který často lobbuje za kontroverzní stavby nebo demolice v historickém jádru Liberce. „Myslím, že bychom měli ctít architektonickou hodnotu a odkaz předků a mrzí mne, že se na toto novináři moc neptají,“ uvedl na tiskové konference Josef Smutný.

Vedení města navíc znovu bude bazén, který začalo demolovat, aniž by mělo vybraného dodavatele, otvírat. Alespoň na léto. „S provozovatelem bazénu, kterým je městská společnost bazén Liberec, se chceme dohodnout na provozu od července minimálně do konce srpna,“ uvedl primátor Zámečník.

Ve veřejné zakázce, kterou připravil dle NCOZ a státního zastupitelství Syrovátko a ve které by primátor Zámečník a jeho náměstek Janďourek rádi pokračovali, zvítězila společnost s kořeny v liberecké ODS Metrostav DIZ. Nicméně ještě v zákonné lhůtě se proti tomuto odvolali další uchazeči a následně přišla i policejní razie.

Budoucnost celé zakázky i samotného bazénu je tak, kvůli korupčnímu prostředí na liberecké radnici, silně nejistá.


Subscribe
Upozornit na
20 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,