nášLiberec

Search

Radnice po letech slibů chystá veřejné záchodky. Zatím má jen obrázky…

Liberečané se konečně dočkají veřejných záchodků. Zásadní stavební akce, kterou město slibuje svým občanům již dlouhé roky, by měla začít v následujících měsících. Radnice zatím opět ukazuje vizualizace.

„Jsem rád, že se povede již brzy realizovat jedna ze dvou plánovaných veřejných toalet v samotném centru města, po kterých občané tak volají. Bude se jednat o veřejnou toaletu, která bude bezbariérová a hlavně samočistící tak, aby vyhovovala současným vysokým nárokům na hygienu,“ říká náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj.

Občané Liberce na záchodky čekají dlouho. Jiří Janďourek i jeho spolustraník a primátor Jaroslav Zámečník jim je slibují zhruba čtyři roky. Takto například mluvil primátor v roce 2021, kdy rovněž ukazoval do médií obrázky.

„Službu veřejných toalet suplují za město do velké míry veřejné instituce nebo soukromá obchodní centra. V době jejich uzavření, mezi osmou hodinou večerní a osmou hodinou ranní, není možné je využít. Na základě dlouhodobých podnětů občanů předložila Kancelář architektury města záměr provedení pohotovostních toalet v provedení antivandal. Čili měly by být odolné proti poničení a otevřené budou nonstop, dvacet čtyři hodin denně. Platit v nich půjde jak mincemi, tak kartou,“ sliboval před třemi lety primátor Zámečník.

Usilovná manažerská práce byl ale podle Janďourka a Zámečníka měla vydat své plody již do několika měsíců, byť se podaří zrealizovat pouze jednu budku s WC z dvou plánovaných.

Zajímavé je srovnání s miliardovým projektem rekonstrukce libereckého bazénu, který na radnici běžel přímo raketovým tempem. Představen veřejnosti byl loni na jaře a stavební práce začaly o rok později. Na starosti jej měl, dnes již odvolaný a policií obviněný náměstek primátora Petra Židek. Podle orgánů činných v trestním řízení jej ale plně zpracovával podle pokynů šéfa Syneru Petra Syrovátka.

Subscribe
Upozornit na
13 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,