nášLiberec

Search

Firmy budou městu platit větší daně. Ovšem až na Syner

Zastupitelstvo města odsouhlasilo zvýšení daně pro velké firmy, jejichž podnikání a zejména areály zatěžují městskou infrastrukturu. Týká se to samozřejmě i velkých stavebních společností. Až na jednu – Syner.

Společnost SYNER Group je celorepulikově nechvalně známá svými vazbami na libereckou a krajskou politiku. Potvrzuje to i aktuální korupční kauza v Liberci, kdy před měsícem policie zasahovala na zdejší radnici. Přesto (a nebo právě proto) ji vedení města vychází nadále vstříc.

Zastupitelé na svém posledním zasedání schválili opatření obecné povahy, kterým se stanovuje místní koeficient pro vymezené nemovité věci a daně z nemovitých věcí. To upravuje koeficient daně z nemovitosti tak, že některé vybrané lokality se budou více podílet na vybrané dani z nemovitosti.

Tyto vybrané peníze daň budou použity zejména na úhradu nákladů na obnovu silniční sítě, mostů. Předkladatelem návrhu byl primátor Jaroslav Zámečník ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj.

Vedení města složené ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO, ODS a Pirátů se snažilo podobný návrh schválit již loni v září. Nicméně neprošel, protože na něm nebyla shoda. Jedním z důvodů tehdy diskutovaných na zastupitelstvu, jak informoval Náš Liberec, byla i skutečnost, že mezi firmami není liberecký Syner.

A „překvapivě“ tomu není ani u návrhu aktuálního, který byl již schválen. Město totiž jako podklad použilo územní plán, což zase umožnilo skutečnost, že rozsáhlé stavební sklady Syneru nejsou zahrnuty do ploch, které budou podléhat vyššímu zdanění.

„Chápu, že to je nějaký posun správným směrem, to určitě umím pozitivně ohodnotit. Chápu tu myšlenku, že je tady snaha zdanit areály, které generují vyšší zátěž. Ta výchozí myšlenka je rozhodně správná…,“ uvedl na zastupitelstvu opoziční Jindřich Felcman ze Zelených/LOL.

„Výstupem této metody jsou pak určité nedorazy a jeden z nejviditelnějších nedorazů je právě třeba ten areál v Harcově, areál společnosti Syner, který bezpochyby generuje tu vyšší zátěž, protože tam se skladují stavební materiály a stroje a předpokládám, že na okolní komunikace z toho areálu vyjíždějí právě těžší nákladní vozy. Jenomže v územním plánu je zahrnutý do ploch smíšených centrálních. Tím pádem se na něj ta zvýšená daň z nemovitostí neuplatní. Ještě před třemi týdny bychom to mohli komentovat, že to je jakýsi nedoraz daný tím, že jste si chtěli tu práci ulehčit právě použitím podkladu, který se zrovna nabízel. Po tom policejním zásahu je velmi složité tyto nedorazy přijmout,“ dodal Felcman.

Primátor Zámečník mu oponoval. „My jsme se opravdu rozhodli jít podle územního plánu, aby to bylo co možná nejobjektivnější, protože to je věc, která byla už projednaná zastupitelstvem. Dokonce územní plán byl tehdy schválený úplně všemi hlasy, takže jsme považovali, že to bude cesta, která pro nás bude nejsrozumitelnější. Všechno další může plodit varianty, alternativy a podobně a nakonec bychom se neshodli třeba vůbec na ničem,“ uvedl primátor.

„Já to beru jako nějaký úvodní výstřel, kde to teď celá republika zkouší tím opatřením obecné povahy. My jsme opravdu sáhli po nejjednodušším a projednaném klíči, který je nějakým způsobem závazný, projednaný a samozřejmě nevylučujeme to, že do budoucna to opatření obecné povahy, stejně jako se mění územní plán, bude doplňováno a aktualizováno. My se toho nebojíme, není to tak, že dnes nebo v červnu to vydáme a končíme. Opravdu se budeme zamýšlet nad přidáváním dalších ploch nebo aktualizací těch ploch, ale vzali jsme opravdu to, co dnes bereme jako projednaný, a vlastně platný dokument,“ vysvětlil svá stanoviska náměstek pro územní plán Adam Lenert z ANO.

Reálný výsledek ale je, že Syner, na rozdíl od jiných firem, platit větší daně nebude. Nicméně více za své areály si připlatí jiné stavební společnosti, konkurence Syneru: například Eurovia, která má svůj areál na Františkově, nebo Integra, která jej má zase v Machníně.

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,