nášLiberec

Search

Další zdražení: rekonstrukce URANU je už dvakrát dražší, než měla být

Veřejná zakázka na rekonstrukci budovy URAN pod libereckým nádražím, kterou měl podle policie ovlivňovat majitel Syneru Petr Syrovátko, se opět prodražuje. Tentokrát o 17 milionů a cena díla je tak na dvojnásobku původních odhadů.

Další razantní prodražení stavby, kterou prosazovala i navzdory svým koaličním partnerům, strany STAN/Starostové pro Liberecký kraj a ODS, oznámil primátor města Jaroslav Zámečník ze Starostů. Za nárůstem ceny i prodloužením termínu je podle primátora vyšší rozsah prací, než původně předpokládali. Nyní jde o třetí dodatek smlouvy. „Největší položkou je, že jsme se rozhodli přiobjednat zejména rekonstrukci sociálního zařízení ve všech patrech,“ řekl primátor. 

Na vině má být špatně připravený projekt. Už při jeho přípravě se ale podle primátora ukázalo, že do rekonstrukce bude nutné zahrnout i částečnou obnovu vnitřních prostor. „Tak jsme postupně začali přidávat rekonstrukci topení, instalaci vzduchotechniky. Pak jsme přidali vznik (zázemí) autobusového nádraží v přízemí,“ řekl Jaroslav Zámečník.

Přitom město si platilo, jak informoval Náš Liberec, i externího manažera, který měl na celý projekt dohlížet. Byl jím bývalý kontroverzní úředník magistrátu Michal Vereščák. Ten měst za svou práci při přípravě projektu naúčtoval 150 tisíc korun.

Nyní je cena rekonstrukce na 161 milionech korun. Připomeňme, že původní vítěz soutěže nabízel ještě před dvěma lety za rekonstrukci 75,2 milionu korun. Poté to bylo 84,4 milionu. Podrobnější popis celé zakázky je zde

Jenomže to nemusí být je o šlendrijánu, který na radnici pod primátorem Zámečníkem vládne. Podle policie totiž byla rekonstrukce URANu jednou ze zakázek, kterou přímo řídil podnikatel a spolumajitel SYNER Group Petr Syrovátko. Ten měl, dle detektivů, záměrně usilovat o prodražení stavby a určovat i vítěze veřejné zakázky. Jeho nástrojem byl pak, dnes již bývalý, náměstek za ODS Per Židek.

Policie má přímo za to, že Petr Židek se nejprve snažil rekonstrukci URANu zabránit nebo ji alespoň protahovat. Chtěl docílit toho, aby město koupilo budovu S-tower, která patří Syner Group, kam by se přestěhovali úředníci z URANu.

„…realizaci (rekonstrukce budovy URAN-pozn.red.) se snažil zabránit, respektive ji alespoň zpomalit ztížením procesu zadávání veřejné zakázky na výběr dodavatele stavebních prací, a to i zdůvodu prodloužení realizace stavebních prací tak, aby Statutární město Liberec muselo dlouhodobě pronajímat náhradní alternativní prostory pro zaměstnance Magistrátu města Liberec,“ píše se v policejním odůvodnění.

Nákup S-tower se Židkovi nepovedlo prosadit, ale nakonec se, dle policie, začalo se pracovat na tom, aby se zakázka na rekonstrukci URAN alespoň dostala do těch správných rukou. respektive do rukou předem určených Petrem Syrovátkem.

„…když se mu (Petru Židkovi -pozn.red.) koupi (S tower – pozn.red.) nepodařilo prosadit, slíbil mu (Petru Syrovátkovi-pozn.red.) zadávací dokumentaci rekonstrukci budovy URAN společně s projektem rozpočtu stavebních prací v elektronické podobě na flashdisku, současně s poskytováním informací, kdy nadlimitní zakázku „Rekonstrukce objektu URAN, Liberec III“ s nejvýše přípustnou cenou 117 200 000 Kč bez DPH získala podezřelým Petrem Syrovátkem vybrané sdružení dodavatelů Společnost CMS pro rekonstrukci objektu URAN, jehož společníky jsou společnosti CL-EVANS, Metrostav DIZ a STAPROM CZ s nabídkovou cenou 136 455 774,22 Kč včetně DPH s tím, že se společnosti holdingu SYNER Group budou na zakázce podílet pouze subdodavatelsky,“ píše se v policejním dokumentu.



Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,