nášLiberec

Search

Zakázka na bazén: divadlo v režii Syrovátka ze Syneru, říká policie

Náš Liberec přináší otevřený pohled na to, jak, dle policie, probíhalo zadání miliardové zakázky na rekonstrukci plaveckého bazénu na Tržním náměstí v Liberci. Podle detektivů měl vše od začátku pevně v rukou majitel Syneru Petr Syrovátko, který úkoloval náměstka Petra Židka z ODS.

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zakázku na rekonstrukci bazénu v Liberci monitorovali a tento tendr je jedním z hlavních důvodů aktuálního obvinění, dnes již bývalého náměstka primátora Jaroslava Zámečníka (STAN/Starostové pro Liberecký kraj) Petra Židka (vyloučen z ODS).

Policisté uvádí, že celou zakázku měl od začátku v rukou kontroverzní liberecký podnikatel, majitel Syneru a dnes již rovněž vyloučený člen ODS Petr Syrovátko. A to již od předchozího volebního období 2018-2022, kdy byl jeho spolustraník a, dle policie, nástroj ve vedení města Petr Židek pouhým členem rady, kterého Syrovátko podle policistů systematicky uplácel.

Po volbách 2022 v Liberci opět zvítězili STAN/Starostové pro Liberecký kraj na kandidátce s TOP 09 a KDU-ČSL a znovu prosadili, přes odpor některých koaličních stran, účast ODS v městské radě. A Petr Židek navíc dostal, jako náměstek, pod sebe zakázku na plavecký bazén.

„V období nejméně od roku 2020 do ledna 2024 poskytoval neveřejné informace o přípravě opravy Městského plaveckého bazénu v Liberci podezřelému Petru Syrovátkovi, kdy na základě jeho pokynů se snažil prosadit jeho podnikatelské zájmy,“ píše se v policejních dokumentech o obvinění Petra Židka.

Na radnici velkou, nákladnou rekonstrukci bazénu prosazovali zejména zástupci Starostů pro Liberecký kraj – primátor Jaroslav Zámečník a náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek, a ODS – dnes již bývalý náměstek pro sportovní infrastrukturu Petr Židek.

Tuto politiku nákladné stavby ale, podle detektivů z NCOZ, předtím určoval Petr Syrovátko ze Syneru. Podle policistů například dokonce stál za výběrem znalců a advokátů, kteří měli přímo podle jeho pokynů sochat, jak bude zakázka vypadat, a to aby se její cena vyšplhala co nejvýše a aby její vítěz byl předem dán.

Na konci roku 2021 byl totiž vypracován posudek odborníky z ČVUT, který stanovil, že bazén se dá opravit za zhruba 140 milionů. Podle policie ale majitel Syneru Syrovátko systematicky pracoval na tom, aby zvítězila o miliardu vyšší varianta nákladné rekonstrukce, kterou po politické linii tlačili zejména Starostové a ODS.

Náměstek za ODS Petr Židek Petru Syrovátkovi ze Syneru „poskytl neveřejné informace k výběru administrátora veřejné zakázky a současně prosazoval přibrání znalce Ing. Pavla Košnara za účelem posouzení technického stavu bazénu, kterého předtím oslovil podezřelý Petr Syrovátko,“ uvádí se v obvinění proti Židkovi.

Majitel Syneru Syrovátko ovšem nenechal bez dohledu ani právní a administrativní zajištění veřejné zakázky. Podle jeho pokynů Petr Židek prosadil v Radě města, a to dokonce bez výběrového řízení, i „společnost Řanda Havel Legal, advokátní kancelář jako administrátora, který měl Statutárnímu městu Liberec poskytnout služby k zajištění výběru zhotovitele stavby a související právní poradenství v průběhu stavby, a to s vědomím, že tyto osoby byly nejprve odsouhlaseny , respektive přímo vybrány podezřelým Petrem Syrovátkem.“

Vliv Syrovátka, který byl minimálně v prostředí koalice Starostů, ANO, ODS a Pirátů veřejným tajemstvím (jak naší redakci potvrdilo hned několik radních), sílil. Syrovátko měl, dle policie, pomocí nastrčeného Židka, ale výše uvedených znalců a advokátů již přímo řídit veřejnou zakázku a bazén.

Se zmíněnou advokátní kanceláří Řanda Havel Legal a Petrem Židkem měl, podle NCOZ, Petr Syrovátko projednávat „budoucí závěry posouzení technického stavu bazénu, tak právní doporučení zástupce administrátora, která měla být co nejvýhodnější po podnikatelské zájmy Petra Syrovátka, aby jednoznačně upřednostnily před postupnými opravami budovy celkovou, jednorázovou rekonstrukci, kterou by mohla provést pouze velká stavební firma se zkušenostmi z obdobných staveb a její výběr by se uskutečnil v dvoukolovém otevřeném výběrovém řízení.“

Policisté v dokumentech rovněž popisují i způsoby, jak Židek Syrovátkovi informace poskytoval. Jednalo se tak na výše popsaných a utajovaných jednáních, ale podle NCOZ nosil náměstek primátora stavebnímu bossovi i flashdisky s neveřejnými materiály.

Skrze policií popsanou trestnou činnost se Petru Syrovátkovi nakonec podařilo dosáhnout svého. Na městě se vypracoval nákladný projekt přestavby bazénu a bylo vypsáno výběrové řízení s maximální částkou přesahující 1,3 miliardy korun. Což byl zhruba desetinásobek opravy doporučované odborníky z ČVUT.

Jenomže silná a věcná kritika opozice, zejména Jindřicha Felcmana ze Zelených, který byl aktivní v komisi pro veřejnou zakázku na bazén, i medializace podezřelých skutečností kolem zakázky, na které se podílel i Náš Liberec, nakonec, podle policistů, vedla k tomu, že stavební boss Petr Syrovátko dostal strach.

„…podezřelý Petr Syrovátko měl obavy z možného prozrazení trestné činnosti a mediálního zveřejnění, které by ohrozilo i jeho další podnikatelské aktivity,“ píše se v policejních dokumentech.

Rekonstrukci na přestavbu libereckého bazénu vyhrála v únoru tohoto roku společnost Metrostav DIZ, firma, která poslední roky v Liberci získává sama, nebo v tandemu s ostatními velkými stavebními hráči, jako je například liberecký Syner, největší stavební zakázky.

Metrostav DIZ, jehož stavby se v Liberci výrazně prodražují a jejíž kořeny jsou, jak ukázal Náš Liberec, v prostředí spjatém s libereckou ODS, nabídl za rekonstrukci bazénu cenu zhruba 749 milionů korun, což pro město činí 906 milionů korun se započtením DPH.

Subscribe
Upozornit na
43 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,