nášLiberec

Search

Obviněný Petr Židek rezignoval na funkci radního a náměstka primátora, zastupitelem zůstává

Petr Židek (vyloučen z ODS) dnes ráno odevzdal rezignaci na svou funkci náměstka primátora pro veřejný majetek a sportovní infrastrukturu. Řadovým zastupitelem ale zůstává a nadále je připraven podporovat koalici STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO a Pirátů.

Náš Liberec minulý týden přinesl zjištění, jakým způsobem měl, dle policie, náměstek Petr Židek z ODS pracovat pro kontroverzního majitele SYNER Group Petra Syrovátka a jakým způsobem měl Syrovátko Židka uplácet. Poté věci nabraly rychlý spád.

Ještě v pátek v noci Výkonná rada ODS vyloučila Syrovátka a Židka ze strany a dokonce zrušila libereckou buňku. Sám Petr Židek ještě minulý týden, po návratu z cely předběžného zadržení, kde byl od 9. dubna dva dny, vydal prohlášení, že dále pracuje pro město, ale nakonec svou situaci musel přehodnotit.

„Vzhledem k tomu, že nechci narušovat práci současné koalice, jsem dnes 15. dubna 2024 v 9 hodin ráno předal primátorovi města rezignaci na pozici náměstka primátora a člena Rady města Liberce a také na pozici předsedy dozorčí rady Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce nad Nisou. Nadále zůstávám řadovým zastupitelem a jsem připraven stále podporovat současnou koalici a její programové prohlášení. Budu se hájit právní cestou a své jméno zcela očistím. I nadále jsem vázán mlčenlivostí, proto nebudu celou kauzu dále jakkoliv veřejně komentovat,“ uvedl ve svém prohlášení dnes již bývalý liberecký radní a občanský demokrat Petr Židek.

Petr Židek byl radním Rady města od voleb v roce 2018, od roku 2022 byl pak náměstkem pro sport a veřejný majetek. Ačkoliv ODS získala ve volbách jen něco málo přes 8 procent, zejména nejsilnější STAN/Starostové pro Liberecký kraj trvali na její účasti ve vládě. Židek pak získal významný post a na starost i historicky největší veřejnou stavební zakázku – miliardový tendr na přestavbu plaveckého bazénu v Liberci.

Koalice je ochromena a o své budoucnosti, jak Náš Liberec informoval již v sobotu, bude jednat dnes večer. „Na základně posledního koaličního jednání je jisté to, že ODS požádala ostatní partnery v koalici, zda by si mohla vzít čas na zhodnocení celé situaci a nejpozději do pondělního večera sdělit partnerům své stanovisko a navrhnout řešení. Po pondělním večerním jednání by měla být k dispozici informace, jak se k tomu naopak staví ostatní koaliční partneři. Tedy SLK, ANO a Piráti,“ uvedl pro Náš Liberec mluvčí liberecké radnice Tomáš Tesař s tím, že díky aktuálním turbulentním událostem, nelze plně situaci předjímat.

Subscribe
Upozornit na
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,