nášLiberec

Search

Metrostav DIZ – firma s libereckými kořeny

Metrostav DIZ s.r.o. je společnost, která v posledních letech dominuje v zásadních stavebních zakázkách v Liberci a v Libereckém kraji. Získává je sama nebo se spojení s dalšími velkými stavebními hráči, jako je místní Syner Group. Málokdo ale ví, že kořeny této dceřiné společnosti Metrostavu, který skrze ni dále profituje z veřejných zakázek, jsou v Liberci mezi lidmi spojenými se zdejší ODS.

Největší česká stavební společnost Metrostav a.s. má kvůli pravomocným rozsudkům již dva roky pozastavenou účast ve veřejných tendrech. V červnu 2022 byl pražským vrchním soudem Metrostav pravomocně uznán vinným z podplácení a manipulací s veřejnými zakázkami v korupční kauze Davida Ratha a odsouzen k tříletému zákazu účasti na veřejných zakázkách a pokutě 10 milionů Kč. Tříletým zákazem účasti na veřejných zakázkách byla potrestána i jeho dceřiná společnost Metrostav Infrastructure, na kterou původně, během Rathovy kauzy, která začala roku 2012, Metrostav převedl svůj majetek, reference, patenty, techniku a zaměstnance.

V květnu 2023 potvrdil pražský vrchní soud další korupční rozsudek, tentokrát šlo o machinace při modernizaci Hotelu Bohemia Chrudim, který byla částečně financována z Regionálního operačního programu NUTS II Severovýchod. Metrostavu byl uložen peněžitý trest ve výši 35 mil. Kč, Metrostavu a dceřiné společnosti Metrostav Infrastructure byl také potvrzen předchozí trest zákazu účasti na veřejných zakázkách.

Proti zmíněnému přesunu celého podnikání na Metrostav Infrastructure se státní zástupce ještě odvolal a dosáhla pozastavení účasti ve veřejných soutěží i u této firmy. Nicméně Metrostav svoje úsilí nevzdal a svoje podnikatelské aktivity přesunul i na další firmy, jako je Subterra, a.s., Metrostav TBR, a.s., MI Roads a.s. nebo právě Metrostav DIZ, s.r.o., která patří k firmám, která v poledních letech získává klíčové zakázky nejčastěji.

Ostatně tomuto obcházení soudního potrestání respektive systémové chybě v českém právním řádu se dopodrobna věnoval na konci listopadu minulého roku pořad Reportéři ČT.

Metrostav DIZ, která v našem regionu získává obří penzum veřejných zakázek i po odsouzení a zákazu mateřské společnosti Metrostav, a.s., přitom byla původně liberecká firma. Patřila bratrům Rudolfu a Martinu Klusáčkovým a jmenovala se původně DIZ Bohemia, s.r.o. a věnovala se energetice, instalaci topných zařízení nebo potápěčským aktivitám.

Jméno bratří Klusáčků není v Liberci neznámé. Jde o osoby, u kterých končil majetek ze známé kauzy tunelování městských nemovitostí skrze akciovou společnost Sportovní areál Ještěd (SAJ), která patří městu Liberec. V něm padly již nepravomocné rozsudky u soudu v Liberci, kde byli potrestáni bývalý náměstek primátora Liberce Pavel Krenk Z ODS a jeho spolustraník, někdejší zastupitel a Jiří Zeronik.

Těm v soud vyměřil podmíněné tříleté tresty a značné finanční tresty za machinace s pozemky, které měli oba provádět právě prostřednictvím svého angažmá v městské firmě Sportovní areál Ještěd.

U soudu s bývalými vrcholnými představiteli Liberce z ODS se probírala i směna majetku, ve které zmínění bratři Klusáčkovi, původní majitelé firmy, která se dnes jmenuje Metrostav DIZ, získali mnoha milionový majetek, který u nich skončil v rámci výměny za bývalý kiosek Mošner u lanovky na Ještěd. Samotní představitelé liberecké ODS například u soudu potvrdili, že je s bratry Klusáčkovými pojí osobní přátelské vazby.

Celou kauzu před drahnými lety otevřel právě náš web a později k ní byla natočena i reportáž, ve spolupráci s Reportéry ČT. Jako třešnička na dortu pak v celé kauza zapůsobila i legalizace černé stavby na pozemku jednoho z bratrů Klusáčkových, kterou odhlasovala v roce 2011 tehdejší opozičně smluvní koalice ČSSD, ODS, Liberce občanům (SLK+KDU-ČSL), VV.

Tato kauza je již řadu let stará a zmíněná firma nepatří již 7 let favoritům místní ODS, ale i pod novým majitelem, kterým je společnost Metrostav, a.s. se jí v Liberci velice daří. Získává od města i kraje řadu kontroverzních, za to ale velice štědrých zakázek. Nezřídka i ve spojení se společností Syner Group, která má neskrývané vazby se zdejší, libereckou ODS.

Metrostav DIZ patří mezi „silnou trojku“ stavebních firem, která v rámci Libereckého kraje i města Liberce získává největší podíl klíčových zakázek. Podobně úspěšné jsou jen společnosti Syner Group a její bývalá dceřinka CL-EVANS. Navíc tyto firmy často na zakázkách spolupracují.

Metrostav (ještě jako původní mateřská firma) prováděl, společně s CL-EVANS, největší stavební zakázku Liberce za minulé volební období – rekonstrukci Liebiegova paláce, která se výrazně prodražila. Vyhrál původně i další velkou zakázku – rekonstrukci budovy URAN, ale nemohl podepsat smlouvu, protože kvůli svým korupčním kauzám dostal od soudu zákaz účastnit se veřejných tendrů. Nakonec URAN ovšem dělá konsorcium firem Metrostav DIZ, CL-Evans a STAPROM CZ, spol. s r.o. Rekonstrukce měla původně stát 84 milionů, není stále hotová a již nyní stojí 142 milionů.

Metrostav DIZ Ta pro Liberecký kraj postavil parkovací dům za 246 milionů korun (původně měla stavba stát 4x méně) a společně se Synerem dnes staví v Liberci Centrum urgentní medicíny za více jak tři miliardy, které bylo ještě před třemi roky vyčísleno zhruba na miliardu . V Liberci aktuálně také předělává za více jak 50 milionů Pastýřskou ulici.

foto: Facebook

Subscribe
Upozornit na
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,