nášLiberec

Search

Tržní náměstí a Pastýřská se proměňují. Ovšem klasickým libereckým tempem

Vedení města prezentuje práce na Pastýřské ulici a části Tržního náměstí jako další ze svých úspěchů. Sází ovšem tak na krátkou paměť lidí. Totéž jim totiž tvrdilo již více než před pěti lety. Z původních plánů na proměnu lokality také zbylo jen torzo.

„Na Tržním náměstí pokračují práce rychle. Hotov je nový chodník a řeší se pláň nové komunikace. Použijeme zde v Liberci první tichý asfalt. Vysázíme zde také nové stromy. Uplatňujeme zde prvky modrozelené infrastruktury: zasakovací pásy a prokořenitelný prostor,“ uvedl na sociálních sítích náměstek pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (STAN/Starostové pro Liberecký kraj).

Tržní náměstí i vedlejší Pastýřská ulice sice procházejí změnou, nicméně se nedá tvrdit, že by šlo o něco extra rychlého. Plány na přestavbu této lokality byly představeny již v roce 2019, respektive již na sklonku roku 2018, kdy se jednalo o jeden z prvních marketingových představení nové koalice na vůbec první tiskové konferenci nové městské rady složené ze STAN/Starostů pro Liberecký kraj, ANO a ODS, která ve městě vládne (od roku 2022 ještě s Piráty) dosud.

Budoucí podoba Nové Pastýřské a Tržního náměstí rezonovala v radniční prezentaci po celý rok 2019. Na obojí byla vypracována architektonická soutěž, která původně počítala s daleko rozsáhlejším řešením ulice Pastýřská, která měla odvést auta z centra a předěláno razantním způsobem mělo být i Tržní náměstí, podle mnohých ovšem celkem necitlivě, zvláště vzhledem k původní urbanistické koncepci autora plaveckého bazénu i okolí, věhlasného architekta Pavla Švancera.

„Zastavili jsme původní plánování Nové Pastýřské, je to naše koaliční priorita, přehodnotili jsme některé parametry této budoucí komunikace,“ řekl k v roce 2019 věci primátor Jaroslav Zámečník (Starostové pro Liberecký kraj).

„Na základě architektonické soutěže jsme zadali přípravu projektové dokumentace společnosti z Hradce králové a výsledkem by měla být kvalitní sběrná komunikace, s pruhem pro pěší, cyklisty, stromy, ale i parkovacími místy. Parkoviště by mělo být i na místě bývalého škvárového hřiště u sídla Policie ČR,“ dodal primátor Zámečník.

Projekt se nicméně během času pořád zmenšoval až zůstala jen úprava bývalého hřiště u budovy Policie ČR na parkoviště a protažení komunikace na část Tržního náměstí. Například už v roce 2020 Náš Liberec informoval o tom, že z původně megalomanských plánů radnice na přestavbu Tržního náměstí dost možná zbydou jen PR obrázky, protože projekt je finančně mimo realitu městské kasy.

Přitom hotovo mělo být nejpozději v roce 2023. Nová Pastýřská měla být hotova v roce 2022.

Osekaný projekt „přestavení parkoviště na hezčí parkoviště“ v Pastýřské ulici získala jako veřejnou zakázku za 52 milionů korun v roce 2023 společnost Metrostav DIZ, která v Liberci v posledních letech staví řadu extrémně drahých a kontroverzních zakázek. Naposledy například zvítězila v soutěži na přestavbu nedalekého plaveckého bazénu za 750 milionů korun bez DPH.

Subscribe
Upozornit na
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,