nášLiberec

Search

Zastupitelé budou chtít vysvětlení problematické zakázky v bazénu

Kauza, kterou tento týden otevřel Náš Liberec a ve které jde o podezřelou zakázku na nákup technologií na úpravu vody za 6 milionů pár měsíců před zbouráním plaveckého bazénu, včera hýbala libereckým zastupitelstvem. Část vedení města od zakázky dává ruce pryč a opozice požaduje důkladné vysvětlení.

Kauzu, ve které hraje zásadní roli radní za libereckou TOP 09/Starosty pro Liberecký kraj Robert Korselt, který je zároveň jednatelem společnosti Bazén Liberec, která liberecký bazén spravuje, přišel na zastupitelstvo vysvětlovat jeho kolega a rovněž jednatel Bazénu Liberec Petr Kořínek.

„My jsme si včera přečetli článek na Náš Liberec, který nás moc nepochválil. Všichni víte, v jakém stavu jsme bazén přebírali a všichni se do bazénu chodíte koupat v plavkách a rovněž víte, že kvalita vody je v něm zásadní,“ vysvětloval na zastupitelstvu jednatel Bazénu Liberec Petr Kořínek.

„Právě z těchto důvodů jsme byli nuceni nakoupit technologii na úpravu vody. Tato technologie je navíc umístěná v prostorách nového plaveckého bazénu z roku 2012 a počítáme s ní i pro celý bazén, jehož rekonstrukce má nyní začít,“ uvedl Kořínek.

K věci se vyjádřil i odpovědný náměstek primátora pro sport, Petr Židek z ODS. Náš Liberec již v týdnu chtěl jeho stanovisko, ale Petr Židek „z morálních důvodů“ s naším serverem nekomunikuje a odpověď odmítl. Zastupitelům ale na včerejším zasedání odpovědět musel.

„Já jsem o tom, že tato zařízení budou nakoupena nevěděl, nikdo to se mnou nekonzultoval, ani to, zda bude možné je použít v novém bazénu. Já neříkám, že to nebude možné, ale nikdo to se mnou neprobíral,“ uvedl náměstek Petr Židek z ODS na dotazy opozice.

Opoziční zastupitelé za Zelené/Liberec otevřený lidem se ale s vysvětlením jednatele Petra Kořínka i náměstka Petra Židka nechtěli smířit. „Tady je opravdu řada zcela zásadních otázek, na které budeme chtít jasné odpovědi,“ uvedl Jindřich Felcman ze Zelených. „Vy nám například tvrdíte, že projekt na miliardovou zakázku, který si nechalo město zpracovat, nepočítal s technologiemi na úpravu vody, které vy jste pak nakoupili na poslední chvíli za nemalé peníze a teď říkáte, že s ní počítáte pro nový bazén?,“ ptal se Felcman.

„Navíc je tady jasné odborné stanovisko ČVUT, které říká, že technologie, které jste nakoupili byly a jsou v dostačujícím stavu a že ještě několik let vydrží. Takže prosím o zprávu, kde a v čem se tým odborníků z ČVUT tak zásadně pletl,“ pokračoval opoziční zastupitel.

„Také nikdo, ani pan Korselt, nevysvětlil, proč byla zakázka veden jako stavební, byť evidentně stavební nebyla a je to obsažena i v samotné smlouvě s dodavatelskou firmou. Pro jste ji tedy jako stavební uváděli? Také nás zajímá, jakým způsobem jste vybrali samotného dodavatele,“ vypočítával další kontroverze veřejné zakázky za 6 milionů Jindřich Felcman.

Jednatel městské společnosti Petr Kořínek slíbil odpovědět písemně. Náš Liberec bude i nadále kauzu sledovat.

V závěru vystoupení jednatele Petra Kořínka mu ještě primátor města Jaroslav Zámečník (STAN/Starostové pro liberecký kraj) poděkoval za jeho práci pro bazén a Liberec. „Když Vás nikdo nepochválí, tak já ano. Jsem rád, že jste se do daného úkolu s Robertem Korseltem pustili, protože jak víme, nikdo ten bazén již nechtěl provozovat, s takovou odvahou a zasloužíte si náš dík,“ uvedl liberecký primátor, který s jednatelem Robertem Korseltem sdílel jednu kandidátku a následně i místo v Radě města.

V celém případu, který tento týden otevřel Náš Liberec, jde o podezřelou zakázku ze samého sklonku roku 2022, kdy vedení Bazénu Liberec nakoupilo technologie na úpravu vody za 5,9 milionu, a to v rozporu se závěry odborného posudku ČVUT a zakázka byla dokonce vypsána jako stavební, čímž se vyhnula řádnému výběrovému řízení.

Subscribe
Upozornit na
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
V Liberci se péči o veřejný prostor příliš nedaří. Co ale zanedbává radnice, nahrazují občanské aktivity. Jedním z příkladů instalace sochy Ikara na libereckém
Vedení radnice přichystalo pro Liberečany i návštěvníky Liberce nové lavičky. Jenomže způsob jejich nákupu i to, jakým je začalo umísťovat po městě, budí rozpaky
Koaličním partnerům se nelíbí, jakým způsobem si Starostové pro Liberecký kraj přisvojují nákup a zpřístupnění libereckého zámku. Získání památky do majetku města přitom vyjednali
Společnost SYNER GROUP (Syner) podala prostřednictvím svého právního zástupce trestní oznámení ve věci údajného nezákonného úniku informací v kauze, kde je obviněn jeden z majitelů Syneru,